Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy możliwe 85 tys za dach?

Bocianek2017

Recommended Posts

Nasz wykonawca wycenił nam właśnie dach. Powierzchnia dachu 240m2, dachówka ceramiczna płaska Roben, 4 okna dachowe Fakro preselect, wyłaz. Dach prosty dwuspadowy, więźba, deskowanie całego dachu plus membrana, ocieplenie wełna mineralna isover 20cm 85 tys (cena nie obejmuje podbitki dachowej) czy to w miarę rozsądna wycena? Mi się wydaje strasznie dużo.

W projekcie jest 25 cm i my będziemy dodawać jeszcze te 5 cm ale to będzie robiła inna osoba razem ze stelażem i zabudową KG. Okna wyszły 8 tys, dachówka z akcesoriami 22 tys. (Tu znam ceny dokładnie, reszta to więźba, deskowanie z membraną i właśnie robocizna. Coś mi się nie zgadza. Nawet jeśli cały materiał wyniesie ok 45 tys to robocizna drugie tyle?

W projekcie jest 25 cm i my będziemy dodawać jeszcze te 5 cm ale to będzie robiła inna osoba razem ze stelażem i zabudową KG. Okna wyszły 8 tys, dachówka z akcesoriami 22 tys. (Tu znam ceny dokładnie, reszta to więźba, deskowanie z membraną i właśnie robocizna. Coś mi się nie zgadza. Nawet jeśli cały materiał wyniesie ok 45 tys to robocizna drugie tyle?

Ostatnio robiłam wycenę na 2 dachy (łacznie 343 m2) i mi wyszło:

- dachówka z akcesoriami , rynnami i membraną - 21000 zł

- dwie gotowe więźby z transportem i montazem - 35000 zł

- robocizna 60 zł/m2 razem 20500 zł

Domagaj się certyfikatu. Na 99,99% nie ma certyfikatu wymaganego prawem (Ustawa o wyrobach budowlanych).

Masz certyfikat? I fakturę?

W mojej okolicy po słowie "faktura" następuje korekta że cenę to mówili netto a "certyfikat" no kiedyś był ale już nie pracuje ;) Taka nasza budowlana rzeczywistość

Serio za dość prosty dach tyle kasiory .... nieźle popłynęło. Przy umowach można się pomylić albo naciągnąć na 5 tysięcy, ale nie na 50. Weź sobie spis materiałów od wykonawcy taki dokładny, a jeśli nie ma to zażądaj żeby go sporządził (ma taki obowiązek) i nic nie płać póki nie udowodni że tyle to kosztowało. Ceny materiałów policzysz bez problemów, na wycenę dachu zwróć się do działu sprzedaży u tych co handlują materiałami budowlanymi (dachówką, wełną), z resztą wszystko masz na miejscu na dachu więc da się to policzyć i pokazać. Mój sąsiad teraz robi dach ok 320-340 mkw, dość skomplikowany kopertowy dwu poziomowy, 3 okna, wyłaz, gdyby tak go podliczyć to pewnie kosztowałby ze 150 tys ... sam dach.

Masz certyfikat? I fakturę?

Ja nie negocjuję ceny w tym wątku swojej ceny - doradzam, jak to zrobić. Przed zapłatą weryfikuję, czy jest tak, jak się umówiliśmy, zgodnie z prawem i ze sztuką budowlaną. Budowanie zgodnie z prawem jest (chyba?) oczywiste, chyba, że inwestor i kierbud godzą się i biorą na klatę ewentualne problemy. Wykonawca nie może sam obniżać standardu na niezgodny z projektem czy prawem. Brak faktury i umowy grają wtedy na niekorzyść wykonawcy.

Edytowane przez Kaizen

Ja nie negocjuję ceny w tym wątku swojej ceny - doradzam, jak to zrobić. Przed zapłatą weryfikuję, czy jest tak, jak się umówiliśmy, zgodnie z prawem i ze sztuką budowlaną. Budowanie zgodnie z prawem jest (chyba?) oczywiste, chyba, że inwestor i kierbud godzą się i biorą na klatę ewentualne problemy. Wykonawca nie może sam obniżać standardu na niezgodny z projektem czy prawem. Brak faktury i umowy grają wtedy na niekorzyść wykonawcy.

Masz certyfikat i fakturę za swoją więźbę?

Tak/nie

Zejdz na ziemie :D

No właśnie trzeba chodzić po ziemi. Każdy wbudowany materiał a tym bardziej konstrukcyjny musi mieć certyfikat. Czy uważasz, że drewno na więźbę nie jest materiałem konstrukcyjnym? Natomiast wracając do meritum to gdy wykonawca po wykonanej pracy przedstawia takie ogólnikowe rozliczenia to ewidentnie naciąga inwestora na nieuzasadniony wzrost kosztów. A ile te materiały zdrożały? A nawet jak drożały to inwestor powinien być o tym informowany na bieżąco. Pozdrawiam.