Bocianek2017 29.11.2017 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Nasz wykonawca wycenił nam właśnie dach. Powierzchnia dachu 240m2, dachówka ceramiczna płaska Roben, 4 okna dachowe Fakro preselect, wyłaz. Dach prosty dwuspadowy, więźba, deskowanie całego dachu plus membrana, ocieplenie wełna mineralna isover 20cm 85 tys (cena nie obejmuje podbitki dachowej) czy to w miarę rozsądna wycena? Mi się wydaje strasznie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Więźba, deskowanie, ocieplenie - to nie jest strasznie. Same okna to 7% tej ceny. Więźba certyfikowana pewnie ponad 10K. Dla mnie dziwne za to, czemu na deskowanie membrana i tylko 20cm wełny. Tak masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocianek2017 30.11.2017 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 W projekcie jest 25 cm i my będziemy dodawać jeszcze te 5 cm ale to będzie robiła inna osoba razem ze stelażem i zabudową KG. Okna wyszły 8 tys, dachówka z akcesoriami 22 tys. (Tu znam ceny dokładnie, reszta to więźba, deskowanie z membraną i właśnie robocizna. Coś mi się nie zgadza. Nawet jeśli cały materiał wyniesie ok 45 tys to robocizna drugie tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzanna31 30.11.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 W projekcie jest 25 cm i my będziemy dodawać jeszcze te 5 cm ale to będzie robiła inna osoba razem ze stelażem i zabudową KG. Okna wyszły 8 tys, dachówka z akcesoriami 22 tys. (Tu znam ceny dokładnie, reszta to więźba, deskowanie z membraną i właśnie robocizna. Coś mi się nie zgadza. Nawet jeśli cały materiał wyniesie ok 45 tys to robocizna drugie tyle? Ostatnio robiłam wycenę na 2 dachy (łacznie 343 m2) i mi wyszło: - dachówka z akcesoriami , rynnami i membraną - 21000 zł - dwie gotowe więźby z transportem i montazem - 35000 zł - robocizna 60 zł/m2 razem 20500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 30.11.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Mnie dach 320m2 kosztowal 60tys ale bez deskowania welny i okien. Drewno to u mnie 12 tys wiec nie wiem skad ta cena powyzej Jak robisz deskowanie to daj pape, bo deskowanie i membrama to dziwne rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocianek2017 30.11.2017 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 No to teraz trochę się zdziwiłam... Nie mogę już dać papy bo ten dach jest już zrobiony... Z wykonawcą umawialiśmy się na stan surowy otwarty plus dach 140 tys ale podobno wszystko podrożało w tym roku i ze 140 zrobiło się 190 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.11.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 No to grubo podrozalo. Chyba chce z Ciebie jelenia zrobić. Umowa ustna zapewne co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Drewno to u mnie 12 tys wiec nie wiem skad ta cena powyzej Z certyfikatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocianek2017 30.11.2017 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Tak, ustna. Wysłał mi rozpiskę bez kosztu wełny. Napisane jest tak: Dach+drewno 13500, więźba 7500, deskowanie z membraną 11900, dachówka (w tym okna) 32100, dekarze 13000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.11.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 No cóż mamy booom budowlany , stawki za roboczogodzinę lecą w górę , wykonawcy nie nadążają i teraz to oni mogą wybierać klientów , podnoszą ceny bo widzą że jest mnóstwo chętnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocianek2017 30.11.2017 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Świetnie to rozumiem. Tylko różnica w cenie 50 tys robi wrażenie. Kredyt braliśmy pod pierwsza ustna wycenę. Tak więc nieźle się przeliczyliśmy. Jakby wszystko razem podliczyć nasz dach będzie nas kosztował 100 tys. Projekt to karmel III studio atrium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 więźba 7500. Domagaj się certyfikatu. Na 99,99% nie ma certyfikatu wymaganego prawem (Ustawa o wyrobach budowlanych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocianek2017 30.11.2017 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Więźba 7500 to chyba robocizna bo inaczej nie wiemy co kryje się pod pojęciem dach+drewno 13500. Certyfikatu żadnego nie dostaliśmy, czy to będzie gdzieś wymagane? I czy to dla nas bezpieczne jeśli certyfikatu nie ma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 30.11.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Domagaj się certyfikatu. Na 99,99% nie ma certyfikatu wymaganego prawem (Ustawa o wyrobach budowlanych). Masz certyfikat? I fakturę? W mojej okolicy po słowie "faktura" następuje korekta że cenę to mówili netto a "certyfikat" no kiedyś był ale już nie pracuje Taka nasza budowlana rzeczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 30.11.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Z certyfikatem? Zejdz na ziemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocianek2017 30.11.2017 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Czyli właściwie realne ceny mi podał, tyle że "przyciął" sobie na tym certyfikacie? Kupił pewnie bez a nam sprzedał jakby było z tym CE? Dobrze rozumiem, że więźba z robocizna może wyjść 21 tys? Bo co do reszty jakoś mogę przeżyć koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.11.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Serio za dość prosty dach tyle kasiory .... nieźle popłynęło. Przy umowach można się pomylić albo naciągnąć na 5 tysięcy, ale nie na 50. Weź sobie spis materiałów od wykonawcy taki dokładny, a jeśli nie ma to zażądaj żeby go sporządził (ma taki obowiązek) i nic nie płać póki nie udowodni że tyle to kosztowało. Ceny materiałów policzysz bez problemów, na wycenę dachu zwróć się do działu sprzedaży u tych co handlują materiałami budowlanymi (dachówką, wełną), z resztą wszystko masz na miejscu na dachu więc da się to policzyć i pokazać. Mój sąsiad teraz robi dach ok 320-340 mkw, dość skomplikowany kopertowy dwu poziomowy, 3 okna, wyłaz, gdyby tak go podliczyć to pewnie kosztowałby ze 150 tys ... sam dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Masz certyfikat? I fakturę? Ja nie negocjuję ceny w tym wątku swojej ceny - doradzam, jak to zrobić. Przed zapłatą weryfikuję, czy jest tak, jak się umówiliśmy, zgodnie z prawem i ze sztuką budowlaną. Budowanie zgodnie z prawem jest (chyba?) oczywiste, chyba, że inwestor i kierbud godzą się i biorą na klatę ewentualne problemy. Wykonawca nie może sam obniżać standardu na niezgodny z projektem czy prawem. Brak faktury i umowy grają wtedy na niekorzyść wykonawcy. Edytowane 30 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 30.11.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Ja nie negocjuję ceny w tym wątku swojej ceny - doradzam, jak to zrobić. Przed zapłatą weryfikuję, czy jest tak, jak się umówiliśmy, zgodnie z prawem i ze sztuką budowlaną. Budowanie zgodnie z prawem jest (chyba?) oczywiste, chyba, że inwestor i kierbud godzą się i biorą na klatę ewentualne problemy. Wykonawca nie może sam obniżać standardu na niezgodny z projektem czy prawem. Brak faktury i umowy grają wtedy na niekorzyść wykonawcy. Masz certyfikat i fakturę za swoją więźbę? Tak/nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Zejdz na ziemie No właśnie trzeba chodzić po ziemi. Każdy wbudowany materiał a tym bardziej konstrukcyjny musi mieć certyfikat. Czy uważasz, że drewno na więźbę nie jest materiałem konstrukcyjnym? Natomiast wracając do meritum to gdy wykonawca po wykonanej pracy przedstawia takie ogólnikowe rozliczenia to ewidentnie naciąga inwestora na nieuzasadniony wzrost kosztów. A ile te materiały zdrożały? A nawet jak drożały to inwestor powinien być o tym informowany na bieżąco. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts