Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

d?ugie pó?ki na ksi??ki - jak zrobi?

gregwolff

Recommended Posts

witam serdecznie,

w salonie na dłuuugiej scianie chcę od końca do końca zrobić półki na ksiażki (widziałem coś takiego w bodajże Ładnym wnętrzu i bardzo mi się podobało). Ale ksiazki są cieżkie - jak więc to zrobić aby nie było żadnych podpórek zawieszek etc. Po prostu gołe półki wystające ze sciany. Gdzieś kiedyś widziałem przykręcany gęsto do ściany specjalny długi stelaż na który nakładało się podłużną wąską kieszeń - półkę. Półka miała zatrzaski zeby nie zjeżdżała ze stelaża. I tyle. Czy ktoś ma coś takiego albo wie jak się nazywa taki system?

witam serdecznie,

w salonie na dłuuugiej scianie chcę od końca do końca zrobić półki na ksiażki [...] Ale ksiazki są cieżkie - jak więc to zrobić aby nie było żadnych podpórek zawieszek etc. Po prostu gołe półki wystające ze sciany.

Gotowca tej dlugości możesz długo szukać. Proponuję samemu: w ścianie co 30-40cm dziura, w dziurę kotwa w której oryginalna śruba zastąpiona jest gwintowanym prętem takiej długości, żeby po skręceniu kotwy wystawał na kilkanaście cm. Pręt minimum fi8, nie wiem, czy nie pewniej by było fi10 jeśli to ma być na książki. Wiercenie dziur w ścianie będzie wymagało zachowania precyzji co do mm i idealnego poziomu otworu.

Na półkę kup dechę, albo lepiej klejonkę sosnową (jeśli sosna Ci nie pasuje, można oczywiście i inne drewno, ale trzeba już będzie szukać/zamawiać). Klejonka jest tu o tyle bezpieczniejsza, że się nie wypaczy, nie popęka, z dechą różnie bywa. Na jednej krawędzi powierć otwory średnicy użytego pręta, głębokości - też wiadomo i po prostu nasadź tą półkę.

Jeśli to ma być ładnie, otwory powinny mieć początki rozwiercone na głębokość centymetra taką średnicą, żeby nakrętka od kotwy się schowała.

J.

Rozwiązanie jw. z tym że jeśli fi 10 mm, to rozstaw możesz powiekszyć

śmiało do 60 cm. Ja mam półkę 2,0 m, szer. 25 cm, na której stoi kilka kwiatów doniczkowych + 2 reflektorki. Jedna strona podparta konstrukcynie, druga wisi na pręcie ( chyba 8 mm ) 15 cm długi. W połowie wbity jest kątownik 40/40 mm i złapany do ściany na kołek rozporowy 8 mm. Całość wisi od .....nastu lat.

Pozdro

J

• 9 years później...