Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiadam dom typu kostka do przebudowy z lat 60. Ściany budowane z pełnej cegły na grubość 45cm. W zaleceniach rzeczoznawcy, który robił ekspertyzę stanu technicznego budynku mam wpisane o konieczności ocieplenia budynku od zewnątrz styropianem o grubości 15cm.

Moje pytanie jest takie, czy możecie podzielić się spostrzeżeniami odnośnie osadzania okien w tak grubych ścianach tak aby w pomieszczeniu nie było zbyt ciemno? Czy w sytuacji kiedy grubość ściany wynosi 60cm należałoby powiększyć otwory okienne?

Obawiam się żeby po remoncie w pomieszczaniach nie było cały czas półmroku ze względu na brak odpowiedniej ilości światła dziennego.

Edytowane przez kamilo2111
https://forum.murator.pl/topic/234172-gruba-%C5%9Bciana-a-osadzenie-okna/

Będzie na pewno światła mniej. Ale ściana grubości 45 cm to mury zamkowe, jak na obecne standardy.

Dlatego często w czasie takich przebudów powiększa się okna.

Można też użyć cieplejszego materiału niż styropian, co da ci kilka cm oszczędności, ale będzie droższe.

Te 15 cm to pewnie i tak jest minimum wynikające z ustawy.

Edytowane przez Elfir
https://forum.murator.pl/topic/234172-gruba-%C5%9Bciana-a-osadzenie-okna/#findComment-7442802

• 1 month później...
Posiadam dom typu kostka do przebudowy z lat 60. Ściany budowane z pełnej cegły na grubość 45cm. W zaleceniach rzeczoznawcy, który robił ekspertyzę stanu technicznego budynku mam wpisane o konieczności ocieplenia budynku od zewnątrz styropianem o grubości 15cm.

Moje pytanie jest takie, czy możecie podzielić się spostrzeżeniami odnośnie osadzania okien w tak grubych ścianach tak aby w pomieszczeniu nie było zbyt ciemno? Czy w sytuacji kiedy grubość ściany wynosi 60cm należałoby powiększyć otwory okienne?

Obawiam się żeby po remoncie w pomieszczaniach nie było cały czas półmroku ze względu na brak odpowiedniej ilości światła dziennego.

Prawdopodobnie masz na myśli głębokość osadzenia od strony mieszkania, bo z zewnątrz to będzie grubość styropianu czyli 15 cm. Aby jednak na ten temat rozmawiać to trzeba znać wymiary okien. U mnie przy oknach 280 x 150 a nawet 180 x 140 /szer.x wys././ wizualnie jest dobrze.

https://forum.murator.pl/topic/234172-gruba-%C5%9Bciana-a-osadzenie-okna/#findComment-7459580