Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruba ściana a osadzenie okna

kamilo2111

Recommended Posts

Posiadam dom typu kostka do przebudowy z lat 60. Ściany budowane z pełnej cegły na grubość 45cm. W zaleceniach rzeczoznawcy, który robił ekspertyzę stanu technicznego budynku mam wpisane o konieczności ocieplenia budynku od zewnątrz styropianem o grubości 15cm.

Moje pytanie jest takie, czy możecie podzielić się spostrzeżeniami odnośnie osadzania okien w tak grubych ścianach tak aby w pomieszczeniu nie było zbyt ciemno? Czy w sytuacji kiedy grubość ściany wynosi 60cm należałoby powiększyć otwory okienne?

Obawiam się żeby po remoncie w pomieszczaniach nie było cały czas półmroku ze względu na brak odpowiedniej ilości światła dziennego.

Edytowane przez kamilo2111

Będzie na pewno światła mniej. Ale ściana grubości 45 cm to mury zamkowe, jak na obecne standardy.

Dlatego często w czasie takich przebudów powiększa się okna.

Można też użyć cieplejszego materiału niż styropian, co da ci kilka cm oszczędności, ale będzie droższe.

Te 15 cm to pewnie i tak jest minimum wynikające z ustawy.

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...
Posiadam dom typu kostka do przebudowy z lat 60. Ściany budowane z pełnej cegły na grubość 45cm. W zaleceniach rzeczoznawcy, który robił ekspertyzę stanu technicznego budynku mam wpisane o konieczności ocieplenia budynku od zewnątrz styropianem o grubości 15cm.

Moje pytanie jest takie, czy możecie podzielić się spostrzeżeniami odnośnie osadzania okien w tak grubych ścianach tak aby w pomieszczeniu nie było zbyt ciemno? Czy w sytuacji kiedy grubość ściany wynosi 60cm należałoby powiększyć otwory okienne?

Obawiam się żeby po remoncie w pomieszczaniach nie było cały czas półmroku ze względu na brak odpowiedniej ilości światła dziennego.

Prawdopodobnie masz na myśli głębokość osadzenia od strony mieszkania, bo z zewnątrz to będzie grubość styropianu czyli 15 cm. Aby jednak na ten temat rozmawiać to trzeba znać wymiary okien. U mnie przy oknach 280 x 150 a nawet 180 x 140 /szer.x wys././ wizualnie jest dobrze.