sven_rg 30.11.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Efekt końcowy widać na zdjęciu Na starą farbę położyłem kolejno : grunt Luxens białą ekośnieżkę, żeby zakryć poprzednią żółtą farbę o odcieniu "jebitna żarówa" lateksowa farba dulux easycare - dwie warstwy nakładane wałkiem używałem takiego wałka https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/pedzle-walki-kuwety/walki-malarskie/zapas-do-walka-gladkie-sciany-i-sufity-dexter,p391608,l756.html Jak widać na zdjęciu są miejsca w których farba po wyschnięciu nie jest gładka, tylko porowata. Patrząc z metra na wprost przy sztucznym świetle nie widać znacznej różnicy. Problem widać przy dziennym świetle padającym z okna pod kątem. Zaznaczam, że kolor położony jest taki sam - jest to jedynie kwestia faktury. Jak można wyrównać te różnice? Czy położyć jeszcze jedną warstwę ? Jakiego wałka najlepiej użyć do powyższej farby aby ślad zostawiany przez wałek był gładszy i jak najmniej "strukturalny" ? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.12.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Prawdopodobnie nie dość solidnie roztarłeś zamaczanie na powierzchni lub farba była za gęstaKonsystencja masła lub kisielu nadaje się do rozrobienia tak aby powstała śmietana.Spróbuj położyć jeszcze jedną warstwę.Z jednego zamaczania robiłem zazwyczaj ok 3 pasków na szerokość wałka powtarzając całą powierzchnię ze dwa razy tak aby wałek zebrał nadmiar z pierwszego i rozłożył go na pozostałych paskach.Wałek mocz dokładnie na całej powierzchni a następnie zbierz nadmiar za pomocą siatki lub kuwety tak aby nie kapało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sven_rg 02.12.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 farba jest dość gęsta - ma konsystencję gęstej śmietany. Ale na puszcze wyraźnie jest zaznaczony aby jej nie rozcieńczać. W moim przypadku jedno zamoczenie starczało na pasek do połowy wysokośći ściany.Może wałek lipny i mało przyjmował i oddawał farby. Jakiego najlepiej użyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.12.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Malowałem tym wałkiem i to nie jego wina.Zdecydowanie stawiam na gęstość.Za gęsta konsystencja powoduje że nie wnika ona do wnętrza włosia i tylko powierzchniowo tworzy otulinę.Malując takim wałkiem faktycznie całość zamoczenia wystarcza na połowę paska.Może i ściana jest idealnie pokryta po jednokrotnym malowaniu ale w sytuacji w której nie daje się równomiernie rozprowadzić tworzy właśnie taki efekt.Śmietana może akurat była określeniem trochę odbiegającym od ideału więc dodam iż powinna ona być raczej lejąca taka jak olej samochodowy.Z jednego zamaczania wałka po całym obwodzie oraz jednokrotnym przejechaniu przez siatkę starczało mi na dwa lub trzy pionowe pasy o długości 2,7 mbNiejednokrotnie kupując farby spotkałem się z sytuacją w której fabrycznie ich konsystencja różniła się. Nie porównywałem dat produkcji ale nigdy jeszcze nie malowałem bez rozcieńczania nawet jeśli opis mówił inaczej dostosowując ją do swoich potrzeb wypraktykowanych wielokrotnie tak aby osiągane rezultaty były zadowalające. Spróbuj odlać część farby do innego wiadra oraz dodać wody.Możliwe że będziesz malował dwukrotnie aby pokryć ścianę ale za to faktura będzie jednakowa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.12.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Powiem tak: zwykłą farbą ciężko jest osiągnąć efekt na którym nie widać pasów i śladów łączeń farby. Wałek typu mikrofibra też nie pomaga. Lepsze są sznurkowe i farba ogólnie mówiąc antyrefleks. Jak testuje farby to na końcu wałkiem robię gustowny krzyżyk. Jeśli następnego dnia go nie ma to wtedy uznaję że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sven_rg 04.12.2017 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dziękuję koledze @Mareks77 za radę. Jest znacznie lepiej.Szkoda, że wcześniej nie rozcieńczyłem tego Duluxa, bo zmarnowałem farbę i nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts