Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówna faktura po przemalowaniu ściany

sven_rg

Recommended Posts

Efekt końcowy widać na zdjęciu

WP_20171129_003.jpg

Na starą farbę położyłem kolejno :

grunt Luxens

białą ekośnieżkę, żeby zakryć poprzednią żółtą farbę o odcieniu "jebitna żarówa"

lateksowa farba dulux easycare - dwie warstwy nakładane wałkiem

używałem takiego wałka

https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/pedzle-walki-kuwety/walki-malarskie/zapas-do-walka-gladkie-sciany-i-sufity-dexter,p391608,l756.html

Jak widać na zdjęciu są miejsca w których farba po wyschnięciu nie jest gładka, tylko porowata. Patrząc z metra na wprost przy sztucznym świetle nie widać znacznej różnicy. Problem widać przy dziennym świetle padającym z okna pod kątem. Zaznaczam, że kolor położony jest taki sam - jest to jedynie kwestia faktury.

Jak można wyrównać te różnice?

Czy położyć jeszcze jedną warstwę ? Jakiego wałka najlepiej użyć do powyższej farby aby ślad zostawiany przez wałek był gładszy i jak najmniej "strukturalny" ?

Z góry dziękuję za pomoc.

WP_20171129_003.jpg

Prawdopodobnie nie dość solidnie roztarłeś zamaczanie na powierzchni lub farba była za gęsta

Konsystencja masła lub kisielu nadaje się do rozrobienia tak aby powstała śmietana.

Spróbuj położyć jeszcze jedną warstwę.

Z jednego zamaczania robiłem zazwyczaj ok 3 pasków na szerokość wałka powtarzając całą powierzchnię ze dwa razy tak aby wałek zebrał nadmiar z pierwszego i rozłożył go na pozostałych paskach.

Wałek mocz dokładnie na całej powierzchni a następnie zbierz nadmiar za pomocą siatki lub kuwety tak aby nie kapało.

farba jest dość gęsta - ma konsystencję gęstej śmietany. Ale na puszcze wyraźnie jest zaznaczony aby jej nie rozcieńczać.

W moim przypadku jedno zamoczenie starczało na pasek do połowy wysokośći ściany.

Może wałek lipny i mało przyjmował i oddawał farby. Jakiego najlepiej użyć ?

Malowałem tym wałkiem i to nie jego wina.

Zdecydowanie stawiam na gęstość.

Za gęsta konsystencja powoduje że nie wnika ona do wnętrza włosia i tylko powierzchniowo tworzy otulinę.

Malując takim wałkiem faktycznie całość zamoczenia wystarcza na połowę paska.

Może i ściana jest idealnie pokryta po jednokrotnym malowaniu ale w sytuacji w której nie daje się równomiernie rozprowadzić tworzy właśnie taki efekt.

Śmietana może akurat była określeniem trochę odbiegającym od ideału więc dodam iż powinna ona być raczej lejąca taka jak olej samochodowy.

Z jednego zamaczania wałka po całym obwodzie oraz jednokrotnym przejechaniu przez siatkę starczało mi na dwa lub trzy pionowe pasy o długości 2,7 mb

Niejednokrotnie kupując farby spotkałem się z sytuacją w której fabrycznie ich konsystencja różniła się. Nie porównywałem dat produkcji ale nigdy jeszcze nie malowałem bez rozcieńczania nawet jeśli opis mówił inaczej dostosowując ją do swoich potrzeb wypraktykowanych wielokrotnie tak aby osiągane rezultaty były zadowalające.

Spróbuj odlać część farby do innego wiadra oraz dodać wody.

Możliwe że będziesz malował dwukrotnie aby pokryć ścianę ale za to faktura będzie jednakowa,

Powiem tak: zwykłą farbą ciężko jest osiągnąć efekt na którym nie widać pasów i śladów łączeń farby. Wałek typu mikrofibra też nie pomaga. Lepsze są sznurkowe i farba ogólnie mówiąc antyrefleks. Jak testuje farby to na końcu wałkiem robię gustowny krzyżyk. Jeśli następnego dnia go nie ma to wtedy uznaję że jest ok.