Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu.

azylybyly

Recommended Posts

Witam, kupujemy dom na osiedlu. 32 takie same domu. W projekcie jest pustak ceramiczny 24 cm plus 12 cm styro grafitowego. Co sadzicie o tym ociepleniu? W srodku bedzie piana pur, okna 3 szybowe eurocolor. Deweloper twierdzi ze byly robione wyliczenia i taka izolacja musi wystarczyc poniewaz po ad polowa domow bedzie ogrzewana PC i tam nie moze byc bledow przy wyliczeniach. Z drugien steony gdzie nie czytam to wszyscy pisza zeby dawac minimum 20 cm styro. Rozmawialem z deweloperem ale twierdzi ze ma juz zamowiony styro na ponad 80 domow (budowa w innych miastach) i nie ma opcji zeby dac wiekszy styro. Co sadzicie pozdrawiam

Witam, kupujemy dom na osiedlu. 32 takie same domu. W projekcie jest pustak ceramiczny 24 cm plus 12 cm styro grafitowego. Co sadzicie o tym ociepleniu? W srodku bedzie piana pur, okna 3 szybowe eurocolor. Deweloper twierdzi ze byly robione wyliczenia i taka izolacja musi wystarczyc poniewaz po ad polowa domow bedzie ogrzewana PC i tam nie moze byc bledow przy wyliczeniach. Z drugien steony gdzie nie czytam to wszyscy pisza zeby dawac minimum 20 cm styro. Rozmawialem z deweloperem ale twierdzi ze ma juz zamowiony styro na ponad 80 domow (budowa w innych miastach) i nie ma opcji zeby dac wiekszy styro. Co sadzicie pozdrawiam

Toż to developer. Oszczedza na czym moze. Czy w umowie z developerem masz inforamcje o poziomie ocieplenia? Stawiam, ze nie. Wiec te 12cm to pewnie dokłądnie tyle (i ani grama wiecej) co ustawa przewiduje dla nowych domów. Reszta raczej jest sciemą. Powiedz mu zeby podwójnie te 12cm przekleił :p

I to byłby pierwszy przypadek w handlu, że nie da się zamówienia " zwiększyć" ;-) Ja bym takiej gadki nie kupił.

To jest deweoloper, ma juz zamówione parapery, haki do rynien itp.

Oczywiscie, moglby wykazac sie dobra wola i przedstawic dwi opcje ocieplenia 12 i 20cm,.

Myślę, ze wiele osob doplaciloby do cieplejszej wersji.

Nie napisałeś, na jakim etapie jest inwestycja, moze sprobuj wkrecic w temat większą ilość inwestorów.

Witam, kupujemy dom na osiedlu. 32 takie same domu. W projekcie jest pustak ceramiczny 24 cm plus 12 cm styro grafitowego.

- a co to za pustak ceramiczny ? ( nazwa + Lambda )

- łączony na zaprawę - jaką ?

- izolacja : jakiej firmy ? i jakie Lambda ( wg deklaracji użytkowej producenta izolacji )

Dzisiaj mam mieć maila z wszystkimi danymi technicznymi. Deweloper twierdzi, że były robione wyliczenia jakieś z tym styropianem 12 cm ponieważ ponad połowa właścicieli nowych decyduje się na pompy ciepła, a tam musi być wszystko idealnie wyliczone. Nie wiem czemu się tak upiera przy tej 12 ale, ten deweloper buduje kilka takich osiedli z czego dwa już są zamieszkane i tam też sa takie same domy..dostane więcej info to dam znać

Dzisiaj mam mieć maila z wszystkimi danymi technicznymi. Deweloper twierdzi, że były robione wyliczenia jakieś z tym styropianem 12 cm ponieważ ponad połowa właścicieli nowych decyduje się na pompy ciepła, a tam musi być wszystko idealnie wyliczone.

No i co? Jak ocieplenie będzie grubsze, pompa bedzie krócej pracowała, to się zepsuję od tego?

Nie wiem czemu się tak upiera przy tej 12

Bo mniej (czytaj: taniej) prawo mu nie pozwala.

Koncentrujecie się na grubości ocieplenia ścian, myślę że równie ważną kwestią jest izolacja stropu w postaci piany PUR.

Przypuszczam, że grubość izolacji tej przegrody nie przekroczy 15-18 cm.

Rękę se przy samej doooopie dam obciąć, że tyle i prawo budowlane wymaga, i to produktu o "dobrym stosunku jakości do ceny" :-(

Panowie spokojnie, na razie jestem na etapie rozmów z deweloperem, ale na razie wszystko wskazuje na to ze zostanie 12 cm... danych technicznych dalej nie mam. Odnośnie pianki pur to będziemy wybierać firmę więc mogę zrobić tyle ile chce, jeśli będzie trzeba więcej to dam więcej. Okna będą prawdopodobnie w murze a nie w ociepleniu, nie wiem czy z oszczednosci czy nie, ale z tym nic nie zrobimy. W moim miescie jest taka cięzka sytuacja, ze albo działka kosztuje 200 tyś za 600 m2 albo ich po prostu nie ma albo są na wygwizdowiu.. Ogólnie sytuacja wygląda tak, ze deweloper sprzedaje działki i dopiero buduje dom. pierwsze 4 działki sprzedawał po cenie za jaką kupił od miasta, bo te domy maja być "reklamą" osiedla wiec za działkę 732m2 zapłaciłem 110 tyś. Cóż musimy się pogodzić z tym, może kiedyś jak zachce mi się domu poza miastem to wtedy wybuduję po swojemu ;) Cały czas napieram na grubszy, chociaż 15 cm styropian. Pozdrawiam

12 cm styro to za ubogo, do pompy ciepla i okien 3 szybowych to nieporozumienie jest jakies, ludzie daja 20 cm styro grafit i okna w ocieplenie albo na profilach styropianowych obsadzic , jaki to problem dzisiaj styro zamienic na inny ? nawet jak masz doplacic do zrob to bo licznik energii bedzie chodzil jak wiatrak,

12 cm styro to za ubogo, do pompy ciepla i okien 3 szybowych to nieporozumienie jest jakies,

Wręcz przeciwnie. To pakowanie PC do domu dobrze ocieplonego czy pasywnego to nieporozumienie. PC ma sens tam, gdzie trzeba dużo kWh i nie wystarczy wkręcić 10 tradycyjnych żarówek dających 1kW ciepła.

Wręcz przeciwnie. To pakowanie PC do domu dobrze ocieplonego czy pasywnego to nieporozumienie. PC ma sens tam, gdzie trzeba dużo kWh i nie wystarczy wkręcić 10 tradycyjnych żarówek dających 1kW ciepła.

20cm styro grafitwego nie zrobi jeszcze domu pasywnego. Juz zwłaszcza w wykonaniu developerskim. Ale stosunkowo tania PC powietrzna do domu na poziomie 60KWh/m2 to chyba żadne nieporozumienie. Da rachunki bliskie domom NF15.

A dom pasywny chyba z założenia nie ma centralnego systemu grzewczego, co najwyzej dogrzeewanie powietrza wentylacyjnego i niecentralne grzejniczki elektryczne. Wiec cieżko tam zamontować PC.

Tak naprawde to przypilnuj ocieplenia dachu i sposobu wstawienia stolarki bo tu sie traci najwiecej ciepła i popełnia najwieksze błędy.

Czy oni ci tam dadzą 12 czy 20 styro może okazać się sprawą drugorzędną.

Zgadza się dlatego w drugim poście zadałem pytanie o grubość izolacji dachu- grubość pianki PUR.

Niestety pytanie pozostało bez odpowiedzi.

Co do grubości pianki to jeszcze nie wiem, ponieważ piankę będzie robił mój dobry znajomy więc mogę sobie wybrać chyba grubość. Na etapie wyceny pewnie doradzi co i jak. Styropian będzie 20 cm, raz że dla swiętego mojego spokoju, dwa żeby zgubić skrzynki z rolet, ponieważ nie mam cofniętych nadproży, a skrzynka ma 14 cm. Styropian jest klejony po obwodzie i kołkowany na metalowe kołki z zaślepką frezowaną, czy jakoś tak - taką dostałem informację.