kulibob 07.12.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Watek jest o wyższości pelletu nad gazem, czy odwrotnie, a nie o zaletach kolektorów zrobionych z grzejników lub piecyka na paliwo stałe w salonie. Temat powinien być o bezsensie jednego i drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.12.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Óswieć nas wodzu, co jest bezsensownego w gazie? Poza tym, że nie jest to mp drewna i 3 taczki brykietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.12.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Mialem 11,28, teraz mam 11,25 kWh z m3. Dlatego pisze, ze to, ile zaplace, nadal zalezy za bardziej od m3, niz od przelicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.12.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Óswieć nas wodzu, co jest bezsensownego w gazie? Poza tym, że nie jest to mp drewna i 3 taczki brykietu. Nie rozumiem tych taczek? Drogie inwestycyjnie i eksploatacyjnie. Dodatkowo zależne od dwóch nośników gazu i prądu. Samodzielne magazynowanie lub produkowanie tych nośników wrazie kryzysu jest trudne lub/i drogie. Teoretycznie wymaga płatnych przeglądów oraz istnieje pewne ryzyko wybuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.12.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Czekam na propozycję alternatywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 07.12.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jak dla mnie gaz + kominek to idealna kombinacja. Nie zgodzę się ze gaz inwestycjnie czy tez eksploatacyjnie jest drogi...no chyba że dom z dużym zapotrzebowaniem. Ja gazem grzeje sobie cwu caly rok (w lecie 70zl/mc) i CO min 22* a jak chce wieczorem 25 to dopalam kominkiem Jak nie to i tak mam ok 22.5-22.7 z podlogi. Podsumowujac - bezobsługowego, komfortowo, niedrogo...no i bonus z kominka - bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.12.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Czekam na propozycję alternatywy Interesuje Cię ogólna koncepcja. Czy to co ma zrobić pytający?? Ogólnie prąd samoróbka z klimą lub PC. Do tego kominek nie wymagający prądu. A jeśli chodzi o autora wątku to odizolować piwnicę i po cholerę ją grzać tak samo garaż. Pozostać przy śmieciuchu dołożyć w jakichś rozsądnych miejscach 2 splity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.12.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Ogólnie prąd samoróbka z klimą lub PC. Do tego kominek nie wymagający prądu. . Etat palacza zostawmy w spokoju i skupmy się na fotowoltaice. Jak proponujesz dostarczyć prąd np. w środku nocy do ogrzewania (może być i PC)? Lub przy pochmurnej pogodzie? Edytowane 8 Grudnia 2017 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.12.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Też mnie ten "prąd samoróbka" intryguje. Bezsensu kotłowni w salonie nie będę nawet poruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.12.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Etat palacza zostawmy w spokoju i skupmy się na fotowoltaice. Jak proponujesz dostarczyć prąd np. w środku nocy do ogrzewania (może być i PC)? Lub przy pochmurnej pogodzie? Po co PV do ogrzewania?? Też mnie ten "prąd samoróbka" intryguje. Bezsensu kotłowni w salonie nie będę nawet poruszał. Co cię intryguje mały baniak z grzałką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.12.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Czyli co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "prąd samoróbka"? Baniak z grzałką? Jeśli tak, to nie do końca jest to alternatywa dla metanu. Przynajmniej nie w każdej części kraju. U mnie 1kw/h z gazu kosztuje ok. 23 gr., natomiast z prądu w taryfie G12/G12W to już jest 35 gr. w "taniej" taryfie. Zakładając, że pojemność bufora wodą podgrzaną tylko w taniej taryfie wystarczy do CO i CWU, to np. w moim przypadku wychodzi roczny koszt 3850PLN, czyli o ponad 1300PLN więcej, niż przy wykorzystaniu gazu. PS. Nie rozumiem tych taczek? Drogie inwestycyjnie i eksploatacyjnie. Dodatkowo zależne od dwóch nośników gazu i prądu. . To o co w końcu Ci chodzi? najpierw piszesz o uniezależnieniu się od gazu i prądu, a za chwilę sugerujesz baniak z grzałką.... Edytowane 8 Grudnia 2017 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 kulibob jedzie na groszku,, a te jego bajania o prądzie samorobce i PC, to to mozna pomiedzy Andersenem i braćmi Grimm postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.12.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Czyli co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "prąd samoróbka"? Baniak z grzałką? Jeśli tak, to nie do końca jest to alternatywa dla metanu. Przynajmniej nie w każdej części kraju. U mnie 1kw/h z gazu kosztuje ok. 23 gr., natomiast z prądu w taryfie G12/G12W to już jest 35 gr. w "taniej" taryfie. Zakładając, że pojemność bufora wodą podgrzaną tylko w taniej taryfie wystarczy do CO i CWU, to np. w moim przypadku wychodzi roczny koszt 3850PLN, czyli o ponad 1300PLN więcej, niż przy wykorzystaniu gazu. PS. To o co w końcu Ci chodzi? najpierw piszesz o uniezależnieniu się od gazu i prądu, a za chwilę sugerujesz baniak z grzałką.... Koszt zrobienia samoróbki kociołka na prąd to ile 1000zł ze sterowaniem bufora nie potrzebuje. Koszt przyłącza gazu, robocizny, kotła itp?? W tym przypadku jesteś zależny tylko od jednej rzeczy a w przypadku gazu od dwóch, odpadają ci przeglądy, napraw dokonam sobie sam, niema ryzyka wybuchu. kulibob jedzie na groszku,, a te jego bajania o prądzie samorobce i PC, to to mozna pomiedzy Andersenem i braćmi Grimm postawić Kolega obeznany w bajaniu. Jak 21,8-22 to kmfort Tak na szybko pompka z alegro 5kW ok 12-13k niestety musiałbym jechać w G11 a to koszt eksploatacji zbliżony do grochu. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Kolega obeznany w bajaniu. Jak 21,8-22 to kmfort Tak na szybko pompka z alegro 5kW ok 12-13k niestety musiałbym jechać w G11 a to koszt eksploatacji zbliżony do grochu. Dla mojej rodziny 22 to komfort. Dla Ciebie i 21 to byłby komfort, tylko żona Ci nie pozwala. Bajasz dalej, jak widzę - pompki po 13 tysięcy były już 3 i 4lata temu i jakoś postawiłeś kopciucha z podajnikiem Jak padnie to znów postawisz na kopciucha z podajnikiekm, bo będzie kosztowął 6.5 tys, a nie 13, jak pompa. a przecież: koszt eksploatacji zbliżony do grochu. Grzałki nie zainstalujesz, bo to przecież kWh ponad 2x droższa od grochu. No, chyba, że tak zrobisz i zaczniesz pisać, że 20,5 to komfort W końcu, czego Ty nie zrobisz dla oszczędności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.12.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dla mojej rodziny 22 to komfort. ble ble ble Bajasz dalej, jak widzę - pompki po 13 tysięcy były już 3 i 4lata temu i jakoś postawiłeś kopciucha z podajnikiem Jak padnie to znów postawisz na kopciucha z podajnikiekm, bo będzie kosztowął 6.5 tys, a nie 13, jak pompa. a przecież: : Jeśli już koniecznie tak chcesz to usłyszeć to dupa byłem Grzałki nie zainstalujesz, bo to przecież kWh ponad 2x droższa od grochu. No, chyba, że tak zrobisz i zaczniesz pisać, że 20,5 to komfort W końcu, czego Ty nie zrobisz dla oszczędności ? A co mi szkodzi spróbować założyć prąd jak kocioł zdechnie sam to zrobię. Przetestuje rok i kupię pompkę, albo podajnik jak kociołek i egiel będą tanie A co do komfortu to podniosłem na 23 bo usiedzieć w tej lodowni na gaciach nie szło jak 22,5 było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Podniosłeś, bo żona kazała. Sam pisałeś.A my lepiej czujemy się w 22C, jak jest prawie 24 od kominka, to czujemy dyskomfort. A podniesienie temp z 22 na 23C kosztowałoby mnie całe 56zł na sezon.Nawet bym nie poczuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.12.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Powiedz mi dlaczego tylko gaziarze mają tak niskie temperatury?? z czego Ty masz jeszcze kosmicznie gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.12.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 A u mnie dziś 23 stopnie i to z gazu. Ten temat Tomaszu też zablokujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Powiedz mi dlaczego tylko gaziarze mają tak niskie temperatury?? z czego Ty masz jeszcze kosmicznie gorąco Ale kto ma zimno ? Sprawdz sobie temperarury u użytkownikow nowych domow o zuzyciu gazu. Mieszkalem ,kiedys w bloku, mieszkanie nie mialo podlicznikow, wiec nie bylo realnego wplywu na rachunki, trzymalismy 22C, w sypialni 21, lub mniej. Jak urodzilo nam sie dziecko pediatra przestrzegała, by nie przegrzewać. Teraz 21.8-22, sypialnia 21. To jest odpowiednie dla nas, zgodne z tym, co mozna uslyszecz, przeczytac w art. dotyczacyxh optymalniej temp w domu. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.12.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 No właśnie wątek o zużyciu gazu lubię czytać. To jedne z moich ulubionych celowo staram się go nie rozwalać jest dla mnie dość zabawny. Najbardziej lubię jak mróz przywali i ktoś podaje zużycie z takiego nie za bardzo udanego nowego domu. Wtedy tnij żyły bo mam gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts