Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy Pellet ?

Mariusz7908

Recommended Posts

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Óswieć nas wodzu, co jest bezsensownego w gazie? Poza tym, że nie jest to mp drewna i 3 taczki brykietu.

Nie rozumiem tych taczek?

Drogie inwestycyjnie i eksploatacyjnie. Dodatkowo zależne od dwóch nośników gazu i prądu. Samodzielne magazynowanie lub produkowanie tych nośników wrazie kryzysu jest trudne lub/i drogie. Teoretycznie wymaga płatnych przeglądów oraz istnieje pewne ryzyko wybuchu.

Jak dla mnie gaz + kominek to idealna kombinacja. Nie zgodzę się ze gaz inwestycjnie czy tez eksploatacyjnie jest drogi...no chyba że dom z dużym zapotrzebowaniem.

Ja gazem grzeje sobie cwu caly rok (w lecie 70zl/mc) i CO min 22* a jak chce wieczorem 25 to dopalam kominkiem :) Jak nie to i tak mam ok 22.5-22.7 z podlogi. Podsumowujac -

bezobsługowego, komfortowo, niedrogo...no i bonus z kominka - bezcenny :)

Czekam na propozycję alternatywy :popcorn:

Interesuje Cię ogólna koncepcja. Czy to co ma zrobić pytający??

Ogólnie prąd samoróbka z klimą lub PC. Do tego kominek nie wymagający prądu.

A jeśli chodzi o autora wątku to odizolować piwnicę i po cholerę ją grzać tak samo garaż. Pozostać przy śmieciuchu dołożyć w jakichś rozsądnych miejscach 2 splity.

Ogólnie prąd samoróbka z klimą lub PC. Do tego kominek nie wymagający prądu.

.

Etat palacza zostawmy w spokoju i skupmy się na fotowoltaice.

Jak proponujesz dostarczyć prąd np. w środku nocy do ogrzewania (może być i PC)?

Lub przy pochmurnej pogodzie?

Edytowane przez mistalova

Etat palacza zostawmy w spokoju i skupmy się na fotowoltaice.

Jak proponujesz dostarczyć prąd np. w środku nocy do ogrzewania (może być i PC)?

Lub przy pochmurnej pogodzie?

Po co PV do ogrzewania??

Też mnie ten "prąd samoróbka" intryguje. Bezsensu kotłowni w salonie nie będę nawet poruszał.

Co cię intryguje mały baniak z grzałką??

Czyli co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "prąd samoróbka"?

Baniak z grzałką?

Jeśli tak, to nie do końca jest to alternatywa dla metanu. Przynajmniej nie w każdej części kraju. U mnie 1kw/h z gazu kosztuje ok. 23 gr., natomiast z prądu w taryfie G12/G12W to już jest 35 gr. w "taniej" taryfie.

Zakładając, że pojemność bufora wodą podgrzaną tylko w taniej taryfie wystarczy do CO i CWU, to np. w moim przypadku wychodzi roczny koszt 3850PLN, czyli o ponad 1300PLN więcej, niż przy wykorzystaniu gazu.

PS.

Nie rozumiem tych taczek?

Drogie inwestycyjnie i eksploatacyjnie. Dodatkowo zależne od dwóch nośników gazu i prądu. .

To o co w końcu Ci chodzi? najpierw piszesz o uniezależnieniu się od gazu i prądu, a za chwilę sugerujesz baniak z grzałką....

Edytowane przez mistalova

Czyli co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "prąd samoróbka"?

Baniak z grzałką?

Jeśli tak, to nie do końca jest to alternatywa dla metanu. Przynajmniej nie w każdej części kraju. U mnie 1kw/h z gazu kosztuje ok. 23 gr., natomiast z prądu w taryfie G12/G12W to już jest 35 gr. w "taniej" taryfie.

Zakładając, że pojemność bufora wodą podgrzaną tylko w taniej taryfie wystarczy do CO i CWU, to np. w moim przypadku wychodzi roczny koszt 3850PLN, czyli o ponad 1300PLN więcej, niż przy wykorzystaniu gazu.

PS.

To o co w końcu Ci chodzi? najpierw piszesz o uniezależnieniu się od gazu i prądu, a za chwilę sugerujesz baniak z grzałką....

Koszt zrobienia samoróbki kociołka na prąd to ile 1000zł ze sterowaniem bufora nie potrzebuje. Koszt przyłącza gazu, robocizny, kotła itp??

W tym przypadku jesteś zależny tylko od jednej rzeczy a w przypadku gazu od dwóch, odpadają ci przeglądy, napraw dokonam sobie sam, niema ryzyka wybuchu.

kulibob jedzie na groszku,, a te jego bajania o prądzie samorobce i PC, to to mozna pomiedzy Andersenem i braćmi Grimm postawić

Kolega obeznany w bajaniu. Jak 21,8-22 to kmfort :)

Tak na szybko pompka z alegro 5kW ok 12-13k niestety musiałbym jechać w G11 a to koszt eksploatacji zbliżony do grochu.

Edytowane przez kulibob

Kolega obeznany w bajaniu. Jak 21,8-22 to kmfort :)

Tak na szybko pompka z alegro 5kW ok 12-13k niestety musiałbym jechać w G11 a to koszt eksploatacji zbliżony do grochu.

Dla mojej rodziny 22 to komfort.

Dla Ciebie i 21 to byłby komfort, tylko żona Ci nie pozwala.

Bajasz dalej, jak widzę - pompki po 13 tysięcy były już 3 i 4lata temu i jakoś postawiłeś kopciucha z podajnikiem

Jak padnie to znów postawisz na kopciucha z podajnikiekm, bo będzie kosztowął 6.5 tys, a nie 13, jak pompa.

a przecież:

koszt eksploatacji zbliżony do grochu.

Grzałki nie zainstalujesz, bo to przecież kWh ponad 2x droższa od grochu.

No, chyba, że tak zrobisz i zaczniesz pisać, że 20,5 to komfort :)

W końcu, czego Ty nie zrobisz dla oszczędności ? :lol:

Dla mojej rodziny 22 to komfort.

ble ble ble :)

Bajasz dalej, jak widzę - pompki po 13 tysięcy były już 3 i 4lata temu i jakoś postawiłeś kopciucha z podajnikiem

Jak padnie to znów postawisz na kopciucha z podajnikiekm, bo będzie kosztowął 6.5 tys, a nie 13, jak pompa.

a przecież:

:

Jeśli już koniecznie tak chcesz to usłyszeć to dupa byłem :)

Grzałki nie zainstalujesz, bo to przecież kWh ponad 2x droższa od grochu.

No, chyba, że tak zrobisz i zaczniesz pisać, że 20,5 to komfort :)

W końcu, czego Ty nie zrobisz dla oszczędności ? :lol:

A co mi szkodzi spróbować założyć prąd jak kocioł zdechnie sam to zrobię. Przetestuje rok i kupię pompkę, albo podajnik jak kociołek i egiel będą tanie

A co do komfortu to podniosłem na 23 bo usiedzieć w tej lodowni na gaciach nie szło jak 22,5 było. :)

Powiedz mi dlaczego tylko gaziarze mają tak niskie temperatury?? z czego Ty masz jeszcze kosmicznie gorąco :)

Ale kto ma zimno ?

Sprawdz sobie temperarury u użytkownikow nowych domow o zuzyciu gazu.

Mieszkalem ,kiedys w bloku, mieszkanie nie mialo podlicznikow, wiec nie bylo realnego wplywu na rachunki, trzymalismy 22C, w sypialni 21, lub mniej. Jak urodzilo nam sie dziecko pediatra przestrzegała, by nie przegrzewać.

Teraz 21.8-22, sypialnia 21.

To jest odpowiednie dla nas, zgodne z tym, co mozna uslyszecz, przeczytac w art. dotyczacyxh optymalniej temp w domu.

Edytowane przez fotohobby