Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy Pellet ?

Mariusz7908

Recommended Posts

Takie bajki to sobie może opowiadać tym co nigdy w domu nie mieszkali. Ja mieszkałem długo gdzie był śmieciuch i gaz. I nie wmówisz mi, że jakikolwiek śmieciuch jest lepszy od bezobsługowego źródła ciepła.

A ile do tego śmieciucha waliłeś i ile gazu szło.

Nikt mi nie wmówi że włożenie trochę pracy jest złe jak można zaoszczędzić.

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja ogrzewam gazem nie dlatego, że jestem bogaty bądź leniwy, tylko wole poświęcić czas zamiast na czyszczenie, ładowanie wungla na np. siłownię, spacer z rodziną itp.

A co do bycia eko to nie trawię ekoterrorystow, nie segreguje śmieci, zużywam miesięcznie 15m3 wody, 300kwh prądu i jedno z moich aut pali 20 litrów benzyny :)

Z tego wynika że jesteś bogaty i może sobie pozwalić na dalsze marnowanie pieniędzy które zwei się gaz.

Ja jestem sprytniejszy płacę segregowane a walę do kibla jak leci tylko trochę na segregacje. Segregowane wywożą raz na miesiąc a ja nie będę magazynował ich śmieci.

. Jak ktoś jest zamożny, to czemu nie, niech pali czym chce, tylko niech nie chrzani mi tu że chciał być eko, po prostu jest wygodny albo leniwy.

Fakt jest taki, że gaz JEST bardziej eko, a intencje są obojętne i mało kogo obchodzą - nie ważne czy koś jest leniwy, wygodny czy nawiedzony ważne, ze nie smrodzi.

Dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane.

A ci co grzeją prądem, niech zastanowią się jak jest wytwarzany i jacy są eko.

Od dawna są stosowane w elektrowniach elektrofiltry od niedawna katalizatory. Ty nie masz nic z tych rzeczy, tzn. masz ale w samochodzie, bo zostałeś do tego zmuszony przez ustawodawcę dzięki czemu twój samochód truje dziesiątki razy mniej.

Ekologie mam w D.....

Gdybym nie myślał przy budowie to paliłbym dużo więcej ten sezon powinien zamknąć się sporo poniżej 2 ton z minimalną ilością kominka.

A to że palę grochem to raczej jest jeden z niewielkich błędów.

"Niewielki błąd" :lol:

Kotlownia na wegiel w domu 45 kWh/m2/rok.

Minimalna ilosc kominka ? To ile w tym sezonie ? Bo ja 3x i to jest minimalna ilośc.

Fakt jest taki, że gaz JEST bardziej eko, a intencje są obojętne i mało kogo obchodzą - nie ważne czy koś jest leniwy, wygodny czy nawiedzony ważne, ze nie smrodzi.

Dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane.

Od dawna są stosowane w elektrowniach elektrofiltry od niedawna katalizatory. Ty nie masz nic z tych rzeczy, tzn. masz ale w samochodzie, bo zostałeś do tego zmuszony przez ustawodawcę dzięki czemu twój samochód truje dziesiątki razy mniej.

:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:

I tyle w tym temacie kolego EKO.....

I tyle w tym temacie kolego EKO.....

Zatrutej wody, niespełniającej norm nie chciałbyś pić, zatrutego jedzenia z po przekraczanymi stężeniami chemii nie chciałbyś jeść, ale zatrute powietrze ci nie przeszkadza bo sam się do tego dokładasz - rozumiem. Ale zrozum, że innym może zależeć na powietrzu, jak tobie na wodzie czy jedzeniu - proste i nie chodzi, tu o eko, o nic ponad miarę, lecz o spełnienie biurokratycznych norm.

...Z tego wynika że jesteś bogaty i może sobie pozwalić na dalsze marnowanie pieniędzy...

Wiesz co? Właśnie sobie uświadomiłem, że faktycznie wolę wydawać pieniądze niż je zbierać/oszczędzać :)

I cholernie mi dobrze z tym...

Że nie wspomnę o tym, że mamy 2017 r. i średniowieczne metody ogrzewania powinne być zakazane.

A ile do tego śmieciucha waliłeś i ile gazu szło.

Nikt mi nie wmówi że włożenie trochę pracy jest złe jak można zaoszczędzić.

Wystarczająco żeby nikt nie mi nie wmówił, że gaz jest bez sensu, a ładowanie śmieciucha super. Nie mam nic do własnej pracy w celu zaoszczędzenia. Ale przeciwko mówieniu o bezsensowności gazu i proponowaniu ekogroszku już zdecydowanie tak.

A mnie wkurza jak na siłę wszyscy gaziarze mówią na ekogroch że to smieciuchy. Gdyby w Krakowie wszyscy posiadali takie 5 klasowe smieciuchy, to by teraz nikt nie pisał o CO2 i BaP.

Na prawdę, ja nie mówię ze gaz jest be, jest super wygodny i super eko, ale dla większości rodzin Kowalskich nadal za drogi i wmawianie o podobnej cenie eksploatacji jest delikatnie mówiąc nadużyciem.

Wystarczająco żeby nikt nie mi nie wmówił, że gaz jest bez sensu, a ładowanie śmieciucha super. Nie mam nic do własnej pracy w celu zaoszczędzenia. Ale przeciwko mówieniu o bezsensowności gazu i proponowaniu ekogroszku już zdecydowanie tak.

Ja tylko mówię że eko groch jest lepszy od gazu. Oczywiście inne drogi są jeszcze lepsze.

Moj dom wg poniższej tabeli zużywa ok 11000kwh na co+cwu. (2300zl/rok za gaz)

Teraz gdybym grzał:

- peletem - koszt 1980zl/rok

- ekogroch - 1870zl/rok

Koszt kotłowni na pelet sporo większy, na ekogroch pewnie podobny... (przy gazie o wiele mniejszy metraż) - także ja dziękuję, zostaje przy gazie :yes:

http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2013/09/koszty-ogrzewnia-_rys_1.gif

Edytowane przez m&m0123