Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie zasypane fundamenty zimą

apacz112

Recommended Posts

Cześć,

mam problem bo nie zdążyłem zasypać ścianek fundamentowych w środku a spadł śnieg i dojazd na działkę, żeby przywieźć materiał stał się utrudniony.

Z zewnątrz i wewnątrz są zaizolowane dysperbitem. Od zewnątrz przyklejony styrodur i folia kubełkowa.

Doradźcie czy mimo wszystko gdyby pojawiła się możliwość to przywieźć materiał i zasypać nawet bez ubijania (ubić na wiosnę - nawet kosztem odkopywania i robienia tego warstwami) czy po prostu nakryć całość plandeką aby do nich nie padało i nie zalegał śnieg w środku?

Pozdrawiam

Samo nie..... zrobi to po części natura :D.

Staram się raczej nie wypowiadać swojego zdania bez uprzedniego wypraktykowania na własnym przykładzie.

Moja wypowiedź może nie była za szczęśliwa i można ją było opacznie zrozumieć ale przy fundamentach do 1m wysokości koparka oczywiście musi i może po wsypaniu rozgarnąć i ugnieść łyżką zarobek

Do takich prac raczej potrzeba jednego dnia bez opadów deszczu lub jakiejś śnieżycy..

W zwykły śnieg lub mrozek do (-5*C) prace mogą posuwać się do przodu i zgęszczanie spokojnie można wykonać.

Jeśli pogoda nie pozwoli to zasypać tak czy inaczej musi bo ewentualna stojąca woda na zewnątrz wyprze przyklejony styropian, a wewnątrz załatwi sprawę zima.

Na wiosnę dokona kontroli

• 2 weeks później...

Ja u siebie zostawiłem i nie wpłynęło to negatywnie na całość. Ani fundamentom ani wewnętrznej części nic się nie stanie a po zimie i wiośnie wyjdą przynajmniej wszystkie niedociągnięcia zagęszczania..

Jeśli jest ocieplenie to proponuję zakupić folię do izolacji poziomej i przykryć same fundamenty razem se styropianem.

Wczesną wiosną wylejesz chudziaka i zaczniesz rozglądać się za dobrym cenowo materiałem ściennym.

Po ok 3 tygodniach HDS śmiało może postawić tam palety z bloczkami.

Myślę ze kanalizacja wewnętrzna i wszystkie przepusty dotyczące wody i instalacji elektrycznej są już zrobione

Dobrze pomyśl już teraz o jakimś cienkiej rurze typu Arot w miejscu posadowienia skrzynki rozdzielczej do przeprowadzenia domofonu, zasilania bramy rozsuwanej itp.

Edytowane przez Mareks77