Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu problem porada

Jendras8

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem nowym urzytkowinkiem i bardzo proszę o pomoc

Dom 30 letni wybudowany z pustaków Aszka z betonem ( w środku dziury) grubość ścian z tynkami zewnętrznymi i wewnętrznymi 40 cm.

1. Dom jest otynkowany i pomalowany czy mogę przyklejać styropian na farbę czy trzeba ją całkowicie zedrzeć? Jak zagruntować powierzchnie przed klejeniem styropianu?

2. Jaki styropian wybrać do ocieplenia ? Myślałem nad grafitowym o grubości 10 cm ?

3. Czy na budynku wysokości ok 7 metrów użyć mocowań czy sam klej wystarczy?

4. Od strony północnej kilka lat był przyklejony styropian biały o grubości 5 cm zadyblowany i przeciągnięty na raz klejem i siatka. Miałem żeby na nogi przykleić jeszcze jedna warstwę styropianu o grubości 5 cm czy to dobry pomysł? W jaki sposób przygotować ścianę do przyklejenia tego styropianu jeżeli to jest możliwe ?

Z góry dziękuje za pomoc

Jaka jest nośność tynku? Udźwignie ciężar (biorąc pod uwagę też działające na niego siły ssące wiatru) warstwy ocieplenia?

Z reguły przy kładzeniu na tynk się kołkuje - właśnie, gdyby tynk się gdzieś odparzył.

Jaki styropian - to zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać.

są lepsze (a co za tym idzie droższe) izolatory od styropianu, zaczynając od XPS, jesli chcesz uzyskać maksimum izolacyjności w tych 10 cm.

Co do rezygnacji z kołkowania - nikt ci tego nie powie nie znając ściany. Zasadniczo większość producentów systemów ociepleniowych wymaga kołkowania by uwzględnić jakiekolwiek reklamacje.

• 4 weeks później...
Czy będzie to dobrze?

Będzie dobrze bo przecież nich Ci nie powie zrywaj styropian. Gruntuj pędzlem /a nie opryskiwaczem/ dobrze wcierając grunt w podłoże. Co do tej starej farby to szczotka druciana i po kolei ..... i gruntowanie też skutecznie a i nad gruntem też bym pomyślał /ale tutaj nie doradzę/.