Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik kotła a dodatkowe sterowanie strefowe

Deamos

Recommended Posts

Witam,

jestem tuż przez zakupem kotła gazowego kondensacyjnego.

Większość kotłów posiada własne sterowniki, które umożliwiają podgląd i sterowanie jego funkcjami (np. krzywa grzania, temperatura CWU) bez potrzeby latania do kotła.

U siebie zamierzam sterować strefowo, w sumie nie ma znaczenia jakim systemem, ważne, że ten system może sterować kotłem na zasadzie on/off.

Przejrzałem informacje na www i instrukcje wielu kotłów i w żadnym przypadku nie znalazłem informacji o tym, jak pogodzić sterownik kotła (czy to OpenTherm, czy autorski) z dodatkowym sterowanie. Interesowały mnie kotły De Dietrich (MCR3 PLUS 24T), Termet (ECOCONDENS SILVER i SILVER), Beretta (MYNUTE GREEN).

Wszędzie jest to sprawa zamienna, albo dowolne sterowanie on/off, albo rozbudowane własnym sterownikiem w jednym pomieszczeniu.

Kombinowałem już nawet z innymi sterownikami OpenTherm (elektrobock.cz), czy nie mają dodatkowego wejścia typu on/off.

Jest ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie i potrafi mi pomóc?

Ale nie musisz tego godzić.

Zainteresuj się dokładniej lub prześledź instrukcje instalacji np; Vaillant lub Ariston.

Sterownik fabryczny kotła możesz umieścić w kotłowni zabudować w kotle wyłączyć wewnętrzny wpływ czujnika temperatury pokojowej i będzie on pełnił rolę sterowania pogodowego lub utrzymując stałą temperaturę na zasilaniu.

Po podłączeniu fabrycznego regulatora do szyny e-BUS wejście ON/OFF czyli zaciski 24V oraz RT zazwyczaj się zwiera ale równie dobrze można do nich podłączyć termostat pokojowy lub wyjście systemu sterowania strefowego.

Jeśli natomiast chodzi Ci o dodatkowe wyjście ON/OFF do sterowania kotłem w systemie strefowym to prześledź serię 5 lub 6.

https://www.techsterowniki.pl/products/seria-6

Edytowane przez Mareks77