Deamos 04.12.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam, jestem tuż przez zakupem kotła gazowego kondensacyjnego. Większość kotłów posiada własne sterowniki, które umożliwiają podgląd i sterowanie jego funkcjami (np. krzywa grzania, temperatura CWU) bez potrzeby latania do kotła. U siebie zamierzam sterować strefowo, w sumie nie ma znaczenia jakim systemem, ważne, że ten system może sterować kotłem na zasadzie on/off. Przejrzałem informacje na www i instrukcje wielu kotłów i w żadnym przypadku nie znalazłem informacji o tym, jak pogodzić sterownik kotła (czy to OpenTherm, czy autorski) z dodatkowym sterowanie. Interesowały mnie kotły De Dietrich (MCR3 PLUS 24T), Termet (ECOCONDENS SILVER i SILVER), Beretta (MYNUTE GREEN). Wszędzie jest to sprawa zamienna, albo dowolne sterowanie on/off, albo rozbudowane własnym sterownikiem w jednym pomieszczeniu. Kombinowałem już nawet z innymi sterownikami OpenTherm (elektrobock.cz), czy nie mają dodatkowego wejścia typu on/off. Jest ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie i potrafi mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.12.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Ale nie musisz tego godzić. Zainteresuj się dokładniej lub prześledź instrukcje instalacji np; Vaillant lub Ariston.Sterownik fabryczny kotła możesz umieścić w kotłowni zabudować w kotle wyłączyć wewnętrzny wpływ czujnika temperatury pokojowej i będzie on pełnił rolę sterowania pogodowego lub utrzymując stałą temperaturę na zasilaniu. Po podłączeniu fabrycznego regulatora do szyny e-BUS wejście ON/OFF czyli zaciski 24V oraz RT zazwyczaj się zwiera ale równie dobrze można do nich podłączyć termostat pokojowy lub wyjście systemu sterowania strefowego. Jeśli natomiast chodzi Ci o dodatkowe wyjście ON/OFF do sterowania kotłem w systemie strefowym to prześledź serię 5 lub 6.https://www.techsterowniki.pl/products/seria-6 Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 05.12.2017 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Kocioł jaki chcę kupić to Termet ECOCONDENS SILVER. Posiada on styki do których można podłączyć sterownik OpenTherm albo On/Off. Dzięki za link do tych sterowników, chętnie zapoznam się z tymi sterownikami.Sam myślałem o Bero http://mybero.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts