Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontroler na szynie DIN

Recommended Posts

Czesc,

Istnieje jakis system (jak Z-Wave) z kontrolerem montowanym na szynie DIN?

Chcialbym zainstalowac kontroler w rozdzielni elektrycznej i bezprzewodowo podpiac do niego kilka czujnikow:

* gazu i/lub czadu

* temperatury

* PM2.5 CO2

* wilgotnosci

Polecicie cos?

Skoro wszystko ma być radiowo, to co chcesz zyskać montując centralkę na szynie DIN?

Rozdzielnie mam w przedpokoju, w centralnym miejscu mieszkania. Jezel iwszystko ma dzialac bezprzewodowo, to kontroler powinien byc w centralnym miejscu aby byl jak najlepszy zasieg. Nie chce takiego wpinanego w gniazdko, bo w przedpokoju mam tylko 1, w dodatku przy drzwiach wejsciowych, pod rozdzielnia, gdzie jeszcze jest wlacznik swiatla i domofon. Nie ma wiec tam miejsca na kontroler.

Najlepszy bylby wiec taki ktory mozna zamontowac na szynie DIN w rozdzielni elektrycznej, zasilic bezposrednio z sasiedniej eski i zapomniec ;)

Rozdzielnie mam w przedpokoju, w centralnym miejscu mieszkania.

Jest sporo rozwiązań na RPi - obudowy do Pi na DIN (+ stick), uchwyty na DIN do płytek drukowanych ... Ale czemu nie rozdzielnia hybrydowa czy medialna? Albo amatorskie dostruganie mocowania dla elektroniki jak w rozdzielni Szmala?

Jest sporo rozwiązań na RPi - obudowy do Pi na DIN (+ stick), uchwyty na DIN do płytek drukowanych ... Ale czemu nie rozdzielnia hybrydowa czy medialna? Albo amatorskie dostruganie mocowania dla elektroniki jak w rozdzielni Szmala?

Poniewaz w przedpokoju mam poprostu rozdzielnie elektryczna ;) i szukam gotowego rozwiazania.

Jedyne co moge zrobic gdyby zajmowalo wiecej miejsca to wymienic rozdzielnie z 24 na 36 modulowa, wiec mialbym caly rzad wolny...