MdeFoxe 05.12.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Dość dziwne pytanie i nie znalazłem w sieci odpowiedzi... Jak powinno być zakończone ocieplenie ściany styropianem przy szczycie? O ile styropian by był klejony obwodowo i na placki - raczej bym się nie zastanawiał... Pokażcie mi tylko takie wykonawcę co tak robi. Otóż klejąc na placki zawsze jest ten "przewiew" między ścianą a płytami styropianowymi. Jedni mówią, że przewiem ma być (co wyklucza trochę klejenie z obwodowo położonym klejem) inni znów, że nie. Chyba każdy już wie co mam na myśli, jednak dla formalności dam jeszcze przerobioną grafikę, która krąży tu na forum. Przerwa o której mowa zaznaczona na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.12.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Zgodnie z załączoną fotką.Przyklej na piankę styropian do murłaty tak aby zlicować go ze ścianą a następnie przyklejaj normalne ocieplenie aż do wysokości folii paroprzepuszczalnej.Na załączonym rysunku chyba omyłkowo nadbitka lub deskowanie nazwane jest podbitką.Jeśli na dachu jest deskowanie to pomiędzy wełną a deskami musi być szczelina wentylacyjna, ze względy na to styropian odsuwamy od desek o minimum3 cm, a w podbitce wykonujemy kratki wentylacyjne.Jeśli deskowania nie ma i na dachu jest folia paroprzepuszczalna to wentylacja jest uzyskiwana na łatach i kontrłatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.12.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Otóż klejąc na placki zawsze jest ten "przewiew" między ścianą a płytami styropianowymi. Jedni mówią, że przewiem ma być (co wyklucza trochę klejenie z obwodowo położonym klejem) inni znów, że nie. Przewiew pod styropianem to totalna bzdura, taka izolacja nie ma sensu, równie dobrze można w ogóle nie izolować ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 11.12.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Ja ma identyczna sytuacje, styropianem elewacyjnym wyjechałem aż do folii, szczelinę pomiędzy murłatą a styropianem wypełniłem wełną od środka jak robiłem izolację wewnętrzną, żadnych przerw pomiędzy aby jakaś cyrkulacja była. jeżeli powietrze będzie się tam ruszać to po co Ci izolacja, jak będzie tam zimne powietrze. Oczywiście mam podbitki do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts