giman 06.12.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Jak najtaniej i najlepiej ocieplić strop? Dom parterowy (dach 4-spadowy, strop teriva) na górze ma być strych z możliwością chodzenia po nim i składowania rzeczy. Legary+wełna+OSB ?Twardy styropian+cienka wylewka ?Inne? Edytowane 6 Grudnia 2017 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 06.12.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) my na żelbetowym mamy styropian, i to wcale nie twardy, i na to wylewka Edytowane 6 Grudnia 2017 przez semiramida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.12.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Jesli bedziesz to robil sam, to welna legary OSB.Jesli firma, to granulat welny, legary, OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.12.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 semiramida - napisał przecież, że teriva.Najtaniej samemu rozłożyć legary + wełne - osb to mimo wszystko spora kasa.U mnie zostało sporo desek z budowy wiec z nich zrobiłem podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 06.12.2017 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Przy 30 cm ocieplenia na stropie najtaniej będzie zastosować legary 5x6cm przymocowane do "słupków" np. z lekkiego betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.12.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Przy nieużytkowym poddaszu IMO nie ma sensu robić ściany kolankowej i wieńca - to zbędna robota i koszty.A wtedy okazuje się, że jak położysz ze 40cm izolacji, to do jakiegoś wykorzystania nadaje się pas o szerokości góra 2m. Skoro poddasze nieużytkowe - to można dać wiązary. No, ale skoro ma być teriva, to może dach podeprzeć słupami? Układanie legarów to koszt, mostki i pracochłonność. IMO najtaniej a dobrze rozwinąć wełnę z rolki po całej długości poddasza. I drugą warstwę prostopadle. A jak masz słupy, to do nich przymocować konstrukcję i na niej deskowanie (jak chcesz płyty, to warto je wciągnąć przed zrobieniem dachu, bo potem wyłazem pewnie nie przejdą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 09.12.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 A nie lepiej styropian zamiast wełny? A jeśli styropian to go kleić czy kłaść luzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 09.12.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 A nie lepiej styropian zamiast wełny? A jeśli styropian to go kleić czy kłaść luzem ? Sam robiłem w swoim domu , styropian luzem na podłogę np. 10+5+5, na to osb bez żadnych legarów skręcone łącznikami, wszelkie szpary zasypane perlitem ,super efekt. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 A nie lepiej styropian zamiast wełny? A jeśli styropian to go kleić czy kłaść luzem ? Styropian wychodzi ze 2x drożej. I gorzej akustycznie co przy terivie może być istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 09.12.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 I gorzej akustycznie co przy terivie może być istotne. Po co komu izolacja akustyczna od niezamieszkanego nieogrzewanego strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Po co komu izolacja akustyczna od niezamieszkanego nieogrzewanego strychu? Żeby nie słyszeć deszczu na dachu czy samochodów, pociągów przejeżdżających obok. Albo samolotów startujących/podchodzących do lądowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 09.12.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 samolotów startujących/podchodzących do lądowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 10.12.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Sam robiłem w swoim domu , styropian luzem na podłogę np. 10+5+5, na to osb bez żadnych legarów skręcone łącznikami, wszelkie szpary zasypane perlitem ,super efekt. Tomraider. Jak się chodzi po płytach osb mocno się uginają? jakie łączniki stosowałeś, skręcałeś płyty na płasko ze sobą? szpary między płytami styropianowymi zasypywałeś? w przypadku wełny jest problem z pyleniem, w przypadku styropianu jest problem jak się jakiś gryzoń dostanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.12.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Jak się chodzi po płytach osb mocno się uginają? jakie łączniki stosowałeś, skręcałeś płyty na płasko ze sobą? szpary między płytami styropianowymi zasypywałeś? w przypadku wełny jest problem z pyleniem, w przypadku styropianu jest problem jak się jakiś gryzoń dostanie . Stryro jest podłogowe nic się nie ugina ,płyta osb rozkłada nacisk na dużą powierzchnię więc możesz składować nawet ciężkie rzeczy ,np. ja mam zapasowe paczki dachówek. łączniki np. http://allegro.pl/lacznik-plaski-waski-ciesielski-100x17-3-szt-lw4-i6943265221.html , taniej się nie da.Skręcane od góry wkrętami ,lub co więcej pracochłonne pod płytami. Perlit sypałem między styro a ścianę w szpary.można też pianką z pistoletu,perlit dokładniej uszczelnia.Między styro a styro nie będzie szpar bo dokładnie je ułożysz.Jak ułożyć pisałem w innych wątkach ,poszukaj w moich postach. Na strych nie dostanie się żaden gryzoń. Wata to rakotwórcze pylenie. Nie mam ani nie zamierzam mieć ani grama waty w moim domu bo będę tam mieszkał z moją rodziną.Użycie waty wymusza stosowanie legarów a to już wielkie mostki ciepła . Badałe pirometrem skuteczność takiej izolacji (20cm styro , zrobiona bez legarów ) jest bardzo dobra i optymalna w relacji skutecznoś/cena. Tomraider. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Na strych nie dostanie się żaden gryzoń. Wata to rakotwórcze pylenie. Tia. A od podłogówki kostki puchną. Użycie waty wymusza stosowanie legarów a to już wielkie mostki ciepła . Możesz mi tu zaznaczyć te legary: http://3.bp.blogspot.com/-eXHP4AAvTSw/T0OrNjfuKsI/AAAAAAAAD2k/LmDJcs-M94s/s1600/DSC_0617.JPG I te mostki też. I jeszcze te wyliczenia, że styropian ma optymalny (cokolwiek to znaczy - bo ani najmniejszy, ani największy) stosunek skuteczność/cena. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Stryro jest podłogowe nic się nie ugina ,płyta osb rozkłada nacisk na dużą powierzchnię więc możesz składować nawet ciężkie rzeczy ,np. ja mam zapasowe paczki dachówek. łączniki np. http://allegro.pl/lacznik-plaski-waski-ciesielski-100x17-3-szt-lw4-i6943265221.html , taniej się nie da.Skręcane od góry wkrętami ,lub co więcej pracochłonne pod płytami. Perlit sypałem między styro a ścianę w szpary.można też pianką z pistoletu,perlit dokładniej uszczelnia.Między styro a styro nie będzie szpar bo dokładnie je ułożysz.Jak ułożyć pisałem w innych wątkach ,poszukaj w moich postach. Na strych nie dostanie się żaden gryzoń. . Co je tak odstrasza od styropianu ? A to dziur w styro od myszy nie widziałeś ? Ja tam fanem wełny nie jestem, ale są miejsca, gdzie sprawdza się lepiej, przejmując też funkcję izolacji akustycznej. Trudne do policzenie w relacji skuteczność/cena, ale nie można o tym zapominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.12.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Co je tak odstrasza od styropianu ? A to dziur w styro od myszy nie widziałeś ? Ja tam fanem wełny nie jestem, ale są miejsca, gdzie sprawdza się lepiej, przejmując też funkcję izolacji akustycznej. Trudne do policzenie w relacji skuteczność/cena, ale nie można o tym zapominać. Dziur w styro od myszy na strychu nie widziałem, ale może rzeczywiście są takie co potrafią chodzić po drabinie i na strych wejdą.Pomimo że jestem sam inżynierem nie dowierzam obliczeniom tylko rzeczywistym pomiarom wykonanej izolacji pirometrem,widać jak na dłoni ewentualne straty ciepła i mostki,ułożenie jakie zastosowałem je max.eliminuje..Izolacja akustyczna nie ma większego znaczenia ,na nieużytkowym strychu nikt nie hałasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.12.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Tia. A od podłogówki kostki puchną. Możesz mi tu zaznaczyć te legary: http://3.bp.blogspot.com/-eXHP4AAvTSw/T0OrNjfuKsI/AAAAAAAAD2k/LmDJcs-M94s/s1600/DSC_0617.JPG I te mostki też. I jeszcze te wyliczenia, że styropian ma optymalny (cokolwiek to znaczy - bo ani najmniejszy, ani największy) stosunek skuteczność/cena. Czy ułożyłeś na watę ,bez legarów, płyty osb i możesz po nich chodzić i stawiać ciężkie przydasie? styriopian jest tańszy niż identycznej grubości wata + legary. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Dziur w styro od myszy na strychu nie widziałem, ale może rzeczywiście są takie co potrafią chodzić po drabinie i na strych wejdą.Pomimo że jestem sam inżynierem nie dowierzam obliczeniom tylko rzeczywistym pomiarom wykonanej izolacji pirometrem,widać jak na dłoni ewentualne straty ciepła i mostki,ułożenie jakie zastosowałem je max.eliminuje..Izolacja akustyczna nie ma większego znaczenia ,na nieużytkowym strychu nikt nie hałasuje. Myszy wchodza na poddasze po elewacji, myslisz, ze obecnosc styropianu na poddaszu je zniechęci ? Kiepski z Ciebie inzynier, skoro sądzisz, ze izolacja akustyczna stropu sluzy tylko do tlumienia dźwięków, ktore na nim sa generowane... Kiedy ja jestem na swoim nieocieplonym poddaszu, slysze kazdy przejeżdzajacy samochod, szczekajace w sasiadztwie psy, rozmowę ludzu, przechodzacych za plotem, padajacy deszcz Kiepska izolacja akustyczna stropu powodowalaby, ze jakosc procent tych dźwięków docierałby do wnetrza dodu. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.12.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Kiepski z Ciebie inzynier Nie znam Cię osobiście ani Ty mnie a już masz zdanie o mnie i to raczej obrażliwe. Sprowadziłeś dyskusję do poziomu który mi nie pasuje i jest mi nie po drodze dyskutować z Tobą. Więcej już nie opiszę na Twoje posty. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts