Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najtaniej ocieplić strop (parterówka)?

giman

Recommended Posts

Przy nieużytkowym poddaszu IMO nie ma sensu robić ściany kolankowej i wieńca - to zbędna robota i koszty.

A wtedy okazuje się, że jak położysz ze 40cm izolacji, to do jakiegoś wykorzystania nadaje się pas o szerokości góra 2m.

Skoro poddasze nieużytkowe - to można dać wiązary. No, ale skoro ma być teriva, to może dach podeprzeć słupami?

Układanie legarów to koszt, mostki i pracochłonność.

IMO najtaniej a dobrze rozwinąć wełnę z rolki po całej długości poddasza. I drugą warstwę prostopadle. A jak masz słupy, to do nich przymocować konstrukcję i na niej deskowanie (jak chcesz płyty, to warto je wciągnąć przed zrobieniem dachu, bo potem wyłazem pewnie nie przejdą).

Sam robiłem w swoim domu , styropian luzem na podłogę np. 10+5+5, na to osb bez żadnych legarów skręcone łącznikami, wszelkie szpary zasypane perlitem ,super efekt.

Tomraider.

Jak się chodzi po płytach osb mocno się uginają?

jakie łączniki stosowałeś, skręcałeś płyty na płasko ze sobą?

szpary między płytami styropianowymi zasypywałeś?

w przypadku wełny jest problem z pyleniem, w przypadku styropianu jest problem jak się jakiś gryzoń dostanie .

Jak się chodzi po płytach osb mocno się uginają?

jakie łączniki stosowałeś, skręcałeś płyty na płasko ze sobą?

szpary między płytami styropianowymi zasypywałeś?

w przypadku wełny jest problem z pyleniem, w przypadku styropianu jest problem jak się jakiś gryzoń dostanie .

Stryro jest podłogowe nic się nie ugina ,płyta osb rozkłada nacisk na dużą powierzchnię więc możesz składować nawet ciężkie rzeczy ,np. ja mam zapasowe paczki dachówek.

łączniki np. http://allegro.pl/lacznik-plaski-waski-ciesielski-100x17-3-szt-lw4-i6943265221.html , taniej się nie da.Skręcane od góry wkrętami ,lub co więcej pracochłonne pod płytami.

Perlit sypałem między styro a ścianę w szpary.można też pianką z pistoletu,perlit dokładniej uszczelnia.Między styro a styro nie będzie szpar bo dokładnie je ułożysz.Jak ułożyć pisałem w innych wątkach ,poszukaj w moich postach.

Na strych nie dostanie się żaden gryzoń. Wata to rakotwórcze pylenie. Nie mam ani nie zamierzam mieć ani grama waty w moim domu bo będę tam mieszkał z moją rodziną.Użycie waty wymusza stosowanie legarów a to już wielkie mostki ciepła .

Badałe pirometrem skuteczność takiej izolacji (20cm styro , zrobiona bez legarów ) jest bardzo dobra i optymalna w relacji skutecznoś/cena.

Tomraider.

Edytowane przez tomraider

Na strych nie dostanie się żaden gryzoń. Wata to rakotwórcze pylenie.

Tia. A od podłogówki kostki puchną.

Użycie waty wymusza stosowanie legarów a to już wielkie mostki ciepła .

:lol2:

Możesz mi tu zaznaczyć te legary:

http://3.bp.blogspot.com/-eXHP4AAvTSw/T0OrNjfuKsI/AAAAAAAAD2k/LmDJcs-M94s/s1600/DSC_0617.JPG

I te mostki też.

I jeszcze te wyliczenia, że styropian ma optymalny (cokolwiek to znaczy - bo ani najmniejszy, ani największy) stosunek skuteczność/cena.

Edytowane przez Kaizen

Stryro jest podłogowe nic się nie ugina ,płyta osb rozkłada nacisk na dużą powierzchnię więc możesz składować nawet ciężkie rzeczy ,np. ja mam zapasowe paczki dachówek.

łączniki np. http://allegro.pl/lacznik-plaski-waski-ciesielski-100x17-3-szt-lw4-i6943265221.html , taniej się nie da.Skręcane od góry wkrętami ,lub co więcej pracochłonne pod płytami.

Perlit sypałem między styro a ścianę w szpary.można też pianką z pistoletu,perlit dokładniej uszczelnia.Między styro a styro nie będzie szpar bo dokładnie je ułożysz.Jak ułożyć pisałem w innych wątkach ,poszukaj w moich postach.

Na strych nie dostanie się żaden gryzoń. .

Co je tak odstrasza od styropianu ?

A to dziur w styro od myszy nie widziałeś ?

Ja tam fanem wełny nie jestem, ale są miejsca, gdzie sprawdza się lepiej, przejmując też funkcję izolacji akustycznej.

Trudne do policzenie w relacji skuteczność/cena, ale nie można o tym zapominać.

Co je tak odstrasza od styropianu ?

A to dziur w styro od myszy nie widziałeś ?

Ja tam fanem wełny nie jestem, ale są miejsca, gdzie sprawdza się lepiej, przejmując też funkcję izolacji akustycznej.

Trudne do policzenie w relacji skuteczność/cena, ale nie można o tym zapominać.

Dziur w styro od myszy na strychu nie widziałem, ale może rzeczywiście są takie co potrafią chodzić po drabinie i na strych wejdą.Pomimo że jestem sam inżynierem nie dowierzam obliczeniom tylko rzeczywistym pomiarom wykonanej izolacji pirometrem,widać jak na dłoni ewentualne straty ciepła i mostki,ułożenie jakie zastosowałem je max.eliminuje..Izolacja akustyczna nie ma większego znaczenia ,na nieużytkowym strychu nikt nie hałasuje.

Tia. A od podłogówki kostki puchną.

:lol2:

Możesz mi tu zaznaczyć te legary:

http://3.bp.blogspot.com/-eXHP4AAvTSw/T0OrNjfuKsI/AAAAAAAAD2k/LmDJcs-M94s/s1600/DSC_0617.JPG

I te mostki też.

I jeszcze te wyliczenia, że styropian ma optymalny (cokolwiek to znaczy - bo ani najmniejszy, ani największy) stosunek skuteczność/cena.

Czy ułożyłeś na watę ,bez legarów, płyty osb i możesz po nich chodzić i stawiać ciężkie przydasie? styriopian jest tańszy niż identycznej grubości wata + legary.

Tomraider.

Dziur w styro od myszy na strychu nie widziałem, ale może rzeczywiście są takie co potrafią chodzić po drabinie i na strych wejdą.Pomimo że jestem sam inżynierem nie dowierzam obliczeniom tylko rzeczywistym pomiarom wykonanej izolacji pirometrem,widać jak na dłoni ewentualne straty ciepła i mostki,ułożenie jakie zastosowałem je max.eliminuje..Izolacja akustyczna nie ma większego znaczenia ,na nieużytkowym strychu nikt nie hałasuje.

Myszy wchodza na poddasze po elewacji, myslisz, ze obecnosc styropianu na poddaszu je zniechęci ?

Kiepski z Ciebie inzynier, skoro sądzisz, ze izolacja akustyczna stropu sluzy tylko do tlumienia dźwięków, ktore na nim sa generowane...

Kiedy ja jestem na swoim nieocieplonym poddaszu, slysze kazdy przejeżdzajacy samochod, szczekajace w sasiadztwie psy, rozmowę ludzu, przechodzacych za plotem, padajacy deszcz

Kiepska izolacja akustyczna stropu powodowalaby, ze jakosc procent tych dźwięków docierałby do wnetrza dodu.

Edytowane przez fotohobby