fotohobby 10.12.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Więcej już nie opiszę na Twoje posty. Przeżyję, natomiast warto zastanowić się nad poprawnością tezy: Izolacja akustyczna nie ma większego znaczenia ,na nieużytkowym strychu nikt nie hałasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2017 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Czy ułożyłeś na watę ,bez legarów, płyty osb i możesz po nich chodzić i stawiać ciężkie przydasie? styriopian jest tańszy niż identycznej grubości wata + legary. O, to już można położyć wełnę bez legarów? Nie, nie ułożyłem OSB - ułożę zwykłe deski, które mi zostały na konstrukcji z łat i desek, które mi zostały wspartych na słupach podpierających dach, które mam tak czy siak. A gdyby nawet, to jak liczysz, że Ci tak drogo legary wychodzą? Bo musiałyby na mój stryszek kosztować >4,5K zł, żeby mi styropian wyszedł taniej. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402812 Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2017 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Dziur w styro od myszy na strychu nie widziałem, ale może rzeczywiście są takie co potrafią chodzić po drabinie i na strych wejdą. Pomimo że jestem sam inżynierem nie dowierzam obliczeniom tylko rzeczywistym pomiarom wykonanej izolacji pirometrem, Wow. Pirometrem. widać jak na dłoni ewentualne straty ciepła i mostki,ułożenie jakie zastosowałem je max.eliminuje Tylko grube mostki. Znajdziesz tym profi sprzętem, gdzie jest gruba spoina pod tynkiem? To jak znajdziesz szczelnię między płytami styropianu pod OSB? Izolacja akustyczna nie ma większego znaczenia ,na nieużytkowym strychu nikt nie hałasuje. Tia... A ponad dachem próżnia doskonale izolująca od dźwięków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.12.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 O, to już można położyć wełnę bez legarów? Nie, nie ułożyłem OSB - ułożę zwykłe deski, które mi zostały na konstrukcji z łat i desek, które mi zostały wspartych na słupach podpierających dach, które mam tak czy siak. A gdyby nawet, to jak liczysz, że Ci tak drogo legary wychodzą? Bo musiałyby na mój stryszek kosztować >4,5K zł, żeby mi styropian wyszedł taniej. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402812 Nie czytasz ze zrozumieniem moich postów, właśnie napisałem że nie da się ułożyć waty na podłodze bez legarów tak by po niej chodzić. Wata od styro o tej samej lambdzie i grubości będzie zawsze droższa o ok.15%. Legary nikt nie rozdaje darmo. Pooglądaj sam tabelki jakie zamieściłeś, nie widzisz błędów porównań i wyliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.12.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Wow. Pirometrem. Tylko grube mostki. Znajdziesz tym profi sprzętem, gdzie jest gruba spoina pod tynkiem? To jak znajdziesz szczelnię między płytami styropianu pod OSB? Tia... A ponad dachem próżnia doskonale izolująca od dźwięków. Widziałem i teraz wiem że mysz może się wdrapać po elewacji . Być może nawet wygryzie kanał by przejść pod podbitką do środka na strych , ale po co miała by się tam zasiedlać jak nie ma tam nic do jedzenia, więc obwącha wszystko i wróci skąd przyszła. Pirometr to bardzo dokładne to czułe urządzenie i jak na dłoni widać ucieczkę ciepła ,kup to się przekonasz. Izolacja akustyczna ze styro nie jest aż tak wiele gorsza od waty. W Twoich wypowiedziach czuć kpinę , pisz sobie sam w tym temacie, na pewno masz patent na rację, szukaj innych ,mających odmienne zdanie i doświadczenia,do wyśmiewania. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) ale po co miała by się tam zasiedlać jak nie ma tam nic do jedzenia, więc obwącha wszystko i wróci skąd przyszła. A gdzie znajdzie przytulniejsze, cieplejsze lokum? Z dala od drapieżników i mrozu niż w norce w styropianie na ogrzewanym stropie? Pirometr to bardzo dokładne to czułe urządzenie i jak na dłoni widać ucieczkę ciepła ,kup to się przekonasz. Z czego wnioskujesz, że nie mam? Mam. I mam kamerę termowizyjną. Nie żartuj sobie z tym "czułym urządzeniem". Izolacja akustyczna ze styro nie jest aż tak wiele gorsza od waty. Jest. klik Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Nie czytasz ze zrozumieniem moich postów, właśnie napisałem że nie da się ułożyć waty na podłodze bez legarów tak by po niej chodzić. Wata od styro o tej samej lambdzie i grubości będzie zawsze droższa o ok.15%. A po co mam chodzić po wełnie (nie wiem, czemu wciąż piszesz o wacie)? Wolę po deskowaniu. Wełna z rolki o tej samej lambdzie i grubości ma być droższa? Podaj te wyliczenia i ceny, które Cię do takich wniosków doprowadziły. Legary nikt nie rozdaje darmo. Pooglądaj sam tabelki jakie zamieściłeś, nie widzisz błędów porównań i wyliczeń? Legary są zbędne. A nawet jak ktoś się na nie uprze, to nie kosztują 4,5K zł. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 11.12.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Czyli ze względu na gryzonie lepiej stosować wełne a jak jest potem z pyleniem, mocno to pyli?Z drugiej strony myszy w wełnie też mogą siedzieć a zajadać się jakimiś rupieciami ze strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.12.2017 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Czyli ze względu na gryzonie lepiej stosować wełne a jak jest potem z pyleniem, mocno to pyli? Z drugiej strony myszy w wełnie też mogą siedzieć a zajadać się jakimiś rupieciami ze strychu. Pyli i śmierdzi formaldehydami i fenolem na tyle że myszy zaszkodzi i się nie zasiedli.Mysz nie głupia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Pyli i śmierdzi formaldehydami i fenolem na tyle że myszy zaszkodzi i się nie zasiedli. Piszesz tu o wełnie skalnej czy jakiejś wacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Myszy, a takze kuny zarowno w welnie, jak i w styropianie czują się doskonale.Czytalem natomiast, ze nie lubią ocielenia w formie granulatu (niważne - wełna, styropian, czy celuloza) bo sie osypuje. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts