Staś Janowski 06.12.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Cześć Koledzy i Koleżanki, piszę ze śmiesznym, a jednak bardzo poważnym pytaniem. Potrzebuję zrobić żart... mojej żonie. Własnie remontujemy mieszkanko i pomalowaliśmy ściany w dziecięcym pokoju polecaną między innymi na tym forum farbą wysoce zmywalną. Wyszło pięknie, czysto i w ulubionym kolorze. I teraz przyszedł mi do głowy pewien żart, którego nie będę tu opisywał, bo jest... hm.. odrobinę zbyt prywatny. Potrzebuję namalować coś na tej ścianie, co będzie wyglądało jak kompletna demolka, napis czerwoną farbą z pędzla, na całą szerokość pokoju. Wiem, że brzmi głupio, a jednak uwierzcie, wyjdzie świetnie! A po kilku godzinach żeby się dało zmyć ten napis, żeby nie było po nim śladu. Czy znacie jakieś farby dostępne na rynku, które są mocne kryjące, ale np na bazie wody i nie wysychają, co sprawi, że po kilku h będzie można je zmyć? Albo żele, które można zabarwić czerwonym barwnikiem, co wyglądały będą jak czerwona farba? a może inny jeszcze genialny pomysł przychodzi Wam do głowy? Pomocy!! Staś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.12.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Cześć Koledzy i Koleżanki, piszę ze śmiesznym, a jednak bardzo poważnym pytaniem. Potrzebuję zrobić żart... mojej żonie. Własnie remontujemy mieszkanko i pomalowaliśmy ściany w dziecięcym pokoju polecaną między innymi na tym forum farbą wysoce zmywalną. Wyszło pięknie, czysto i w ulubionym kolorze. I teraz przyszedł mi do głowy pewien żart, którego nie będę tu opisywał, bo jest... hm.. odrobinę zbyt prywatny. Potrzebuję namalować coś na tej ścianie, co będzie wyglądało jak kompletna demolka, napis czerwoną farbą z pędzla, na całą szerokość pokoju. Wiem, że brzmi głupio, a jednak uwierzcie, wyjdzie świetnie! A po kilku godzinach żeby się dało zmyć ten napis, żeby nie było po nim śladu. Czy znacie jakieś farby dostępne na rynku, które są mocne kryjące, ale np na bazie wody i nie wysychają, co sprawi, że po kilku h będzie można je zmyć? Albo żele, które można zabarwić czerwonym barwnikiem, co wyglądały będą jak czerwona farba? a może inny jeszcze genialny pomysł przychodzi Wam do głowy? Pomocy!! Staś [ATTACH=CONFIG]402446[/ATTACH] keczup, oparte na kredzie szminki , barwniki spożywcze z maka i wodą etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.12.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Świeżo wymalowana farba szorowalna uzyskuję pełnię swoich właściwości dopiero po miesiącu. obawiam się ze zachlapanie jej silnym barwnikiem pozostawi plamy lub wyświecenia po zmyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staś Janowski 16.12.2017 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 keczup, oparte na kredzie szminki , barwniki spożywcze z maka i wodą etc. O mące i wodzie myślałem własnie. tylko jakieś proporcje dobre musiałbym znaleźć. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staś Janowski 16.12.2017 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Świeżo wymalowana farba szorowalna uzyskuję pełnię swoich właściwości dopiero po miesiącu. obawiam się ze zachlapanie jej silnym barwnikiem pozostawi plamy lub wyświecenia po zmyciu. Czy każda? Czy gdybym przemalował ścianę bezbarwnym lakierem matowym albo błyszczącym, to byłoby to samo - pełna szorowalność po miesiącu dopiero? Dziękuję za CENNE ostrzeżenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.12.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Na pewno tak jest w Magnacie - ostrzeżenie jest na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.12.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 każda farba. Troche szybciej jest z dwuskładnikowymi sieciującymi chemicznie - te potrzebują około 10 dni. Moim zdaniem - to co planujesz jest słabo wykonalne. Należałoby najpierw zamknąć farbę lakierem poliuretanowym lub dobrym akrylowym ew. jeszcze lepiej pokryć ją preparatem antygraffiti. Farbę zrób kleju do tapet typu metylan + pasta pigmentowa do farb (np taka: https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/farby-wewnetrzne/barwniki-do-farb.html ) w proporcji 90% roztworu kleju + 10% pasty pigmentu. Kolor czerwony ma z natury słabe krycie - pomieszaj z pastą białą lub żółtą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts