Kaizen 08.04.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 A czemu nie można obniżyć chudziaka poniżej ściany fundamentowej? Bo masz wtedy marne szanse na trwale szczelne połączenie izolacji przeciwwilgociowej chudziaka i ściany oraz przybliżasz ścianę fundamentową (zazwyczaj gorzej izolowaną niż mur powyżej i w ogóle nie izolowaną od wewnątrz) do wylewki grzewczej przy ogrzewaniu podłogowym - więc fundujesz sobie mostek cieplny do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinderch 08.04.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Ja mam chudziaka poniżej ściany fundamentowej 10 cm. Styropianu będzie 20 cm więc rurki i tak będą 10 cm powyżej ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Ja mam chudziaka poniżej ściany fundamentowej 10 cm. Styropianu będzie 20 cm więc rurki i tak będą 10 cm powyżej ściany fundamentowej. Czyli o 10 mniej, niż mogłyby. Do tego 10cm sytorpianu to całkiem sporo, ale 10cm muru (który dużo lepiej przewodzi - nawet z BK, nie mówiąc o gorszych termicznie materiałach) - to o już większa strata. Bo ciepło ma krótszą drogę ucieczki do gruntu nie tylko przez to, że ma 10cm "bliżej" przez styropian, ale też 10 cm "bliżej" przez ścianę. I w imię czego? Po co tak ułatwiać ciepłu ucieczkę? A wystarczyło te 10cm ściany fundamentowej zastąpić murem nadziemia. Pewnie nawet taniej by wyszło - a na pewno cieplej i bezpieczniej w temacie hydroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinderch 09.04.2018 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Fundament jest ocieplony 20 cm, ściany też. Od podłogi będzie również 20 cm. Nie wydaje mi się, żeby wpływało to negatywnie, bo z każdej strony będzie styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Fundament jest ocieplony 20 cm, ściany też Od zewnątrz i od wewnątrz? Wewnętrzne ściany fundamentowe (jak są) również? Z takim szastaniem styropianem jeszcze się nie spotkałem. Wątpliwa też jest stabilność chudziaka wylewanego na taki styropian (chyba, że dałeś EPS200 albo mocniejszy). No i styropian fajne ma parametry, jak jest suchy. A w gruncie suchy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinderch 09.04.2018 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Od zewnątrz i od wewnątrz? Wewnętrzne ściany fundamentowe (jak są) również? Z takim szastaniem styropianem jeszcze się nie spotkałem. Wątpliwa też jest stabilność chudziaka wylewanego na taki styropian (chyba, że dałeś EPS200 albo mocniejszy). No i styropian fajne ma parametry, jak jest suchy. A w gruncie suchy nie będzie. Fundament od zewnątrz. Od podłogi będzie styropian 20 cm na chudziaku, pod ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts