Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile cm styropianu i wylewki - ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

A czemu nie można obniżyć chudziaka poniżej ściany fundamentowej?

Bo masz wtedy marne szanse na trwale szczelne połączenie izolacji przeciwwilgociowej chudziaka i ściany oraz przybliżasz ścianę fundamentową (zazwyczaj gorzej izolowaną niż mur powyżej i w ogóle nie izolowaną od wewnątrz) do wylewki grzewczej przy ogrzewaniu podłogowym - więc fundujesz sobie mostek cieplny do gruntu.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam chudziaka poniżej ściany fundamentowej 10 cm. Styropianu będzie 20 cm więc rurki i tak będą 10 cm powyżej ściany fundamentowej.

Czyli o 10 mniej, niż mogłyby. Do tego 10cm sytorpianu to całkiem sporo, ale 10cm muru (który dużo lepiej przewodzi - nawet z BK, nie mówiąc o gorszych termicznie materiałach) - to o już większa strata.

Bo ciepło ma krótszą drogę ucieczki do gruntu nie tylko przez to, że ma 10cm "bliżej" przez styropian, ale też 10 cm "bliżej" przez ścianę.

I w imię czego? Po co tak ułatwiać ciepłu ucieczkę? A wystarczyło te 10cm ściany fundamentowej zastąpić murem nadziemia. Pewnie nawet taniej by wyszło - a na pewno cieplej i bezpieczniej w temacie hydroizolacji.

Fundament jest ocieplony 20 cm, ściany też

Od zewnątrz i od wewnątrz? Wewnętrzne ściany fundamentowe (jak są) również? Z takim szastaniem styropianem jeszcze się nie spotkałem. Wątpliwa też jest stabilność chudziaka wylewanego na taki styropian (chyba, że dałeś EPS200 albo mocniejszy). No i styropian fajne ma parametry, jak jest suchy. A w gruncie suchy nie będzie.

Od zewnątrz i od wewnątrz? Wewnętrzne ściany fundamentowe (jak są) również? Z takim szastaniem styropianem jeszcze się nie spotkałem. Wątpliwa też jest stabilność chudziaka wylewanego na taki styropian (chyba, że dałeś EPS200 albo mocniejszy). No i styropian fajne ma parametry, jak jest suchy. A w gruncie suchy nie będzie.

Fundament od zewnątrz. Od podłogi będzie styropian 20 cm na chudziaku, pod ogrzewaniem podłogowym.