Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkować czy nie?

Recommended Posts

Szybki temat - budynek docieplony, klej z siatką i zagruntowany i teraz pytanie: tynkować jeszcze w tym roku (tynk sylikonowy)?

Prognozy na przyszły tydzień: temperatury>0 ( +5-9 stopni w dzień, w nocy +1-2 ), bez deszczu.

Co robić?

Najlepiej zerknac na warunki gwarancji tynku, lub przeczytac co jest napisane na opakowaniu, w jakich warunkach atmoferycznych zaleca sie nakladanie tynku.

Warunki do nakładania standard - >5 st, bezwietrznie, bez opadów, idealna pogoda... Ciekawe ile osób w tym roku miało robioną elewację przy spełnionych wszystkich tych warunkach...:rolleyes:

Fakt, chciałbym ten temat zamknąć bo:

a) rusztowania rozstawione

b) nie mogę skończyć dachu ( z trzech stron dach dochodzi do ścian piętra )

c) mam już dosyć tego tematu...:rolleyes:

Z drugiej strony jak ma zlecieć na wiosnę to trochę słabo

Ok, to mały update.

Finalnie po konsultacjach z kierbudem i wykonawcą zdecydowaliśmy się położyć tynk - pogoda jak na tą porę roku mocno dopisała :D

Chyba w ciągu całego ostatniego roku nie sprawdzaliśmy tak często prognozy pogody co w ostatnim tygodniu..:D

Umowę z wykonawcą mam, gwarancja jest więc teoretycznie jestem zabezpieczony w razie gdyby się pojawił jakiś problem. Ale fakt, jedna z trudniejszych decyzji do tej pory...

• 2 weeks później...

Witam,

Chciałbym zwrócić uwagę na jeden element. Tynki dyspersyjne, do ktorych należy tynk silikonowy schną poprzez odparowanie wody a więc nie jest najważniejsza tutaj sama temperatura powietrza ale wilgotność względna, która w tym okresie jest znacznie powyżej dopuszczalnego max.

Tak więc podejmując ryzyko tynkowania, musisz liczyć się ze znacznym wydłużeniem procesu schnięcia, który może spowodować uszkodzenie lub odbarwienie powłoki np. podczas silnych deszczów lub np. powstanie wykwitów :(.

Inna rzecz, to gwarancja, którą masz dla określonych warunków stosowania i u wszystkich producentów wygląda tak samo. A więc min. temp. +5stC, w trakcie aplikacji i schnięcia, czas schnięcia ok. 24h, oczywiście przy temp. ok. 20st.C, czyli przelicz sobie jak się on wydłuży przy temp. 2-3st. no i max. wilgotność powietrza nie wyższa niż 75-80%. Proponuję spojrzeć na wykres przeciętnego grudnia dla uzmysłowienia sobie jakie ryzyko jest podczas wykonywania tynków zimą :).

Pozdrawiam

Adam