suzanita 07.12.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Szybki temat - budynek docieplony, klej z siatką i zagruntowany i teraz pytanie: tynkować jeszcze w tym roku (tynk sylikonowy)? Prognozy na przyszły tydzień: temperatury>0 ( +5-9 stopni w dzień, w nocy +1-2 ), bez deszczu.Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doOh 07.12.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Tynkować z dodatkami na mróz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 07.12.2017 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Coś jak np. Ceresit CT240 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.12.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Szybki temat - budynek docieplony, klej z siatką i zagruntowany i teraz pytanie: tynkować jeszcze w tym roku (tynk sylikonowy)? Prognozy na przyszły tydzień: temperatury>0 ( +5-9 stopni w dzień, w nocy +1-2 ), bez deszczu. Co robić? Najlepiej zerknac na warunki gwarancji tynku, lub przeczytac co jest napisane na opakowaniu, w jakich warunkach atmoferycznych zaleca sie nakladanie tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 07.12.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jest ryzyko jest zabawa. W Warszawie ma nie padać, jak Cię ciśnienie to nakładać.Ja bym poczekał, ale każdy robi jak uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Co robić? A czemu się spieszysz? Chodzi o już rozstawione rusztowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 07.12.2017 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Warunki do nakładania standard - >5 st, bezwietrznie, bez opadów, idealna pogoda... Ciekawe ile osób w tym roku miało robioną elewację przy spełnionych wszystkich tych warunkach... Fakt, chciałbym ten temat zamknąć bo: a) rusztowania rozstawione b) nie mogę skończyć dachu ( z trzech stron dach dochodzi do ścian piętra ) c) mam już dosyć tego tematu... Z drugiej strony jak ma zlecieć na wiosnę to trochę słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.12.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Nie tynkować. Ja już myślę o przerwaniu siatki z klejem a co dopiero tynk. Chyba że plandeka i nagrzewnica a i to taki pół środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 07.12.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 fighter1983 , ok nie tynkować bo? Biorąc pod uwagę, ze prognozy się sprawdzą ( czyli temp 4-9 w ciągu dnia i 1-2 st w nocy ) bez deszczu to w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 15.12.2017 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Ok, to mały update. Finalnie po konsultacjach z kierbudem i wykonawcą zdecydowaliśmy się położyć tynk - pogoda jak na tą porę roku mocno dopisała Chyba w ciągu całego ostatniego roku nie sprawdzaliśmy tak często prognozy pogody co w ostatnim tygodniu.. Umowę z wykonawcą mam, gwarancja jest więc teoretycznie jestem zabezpieczony w razie gdyby się pojawił jakiś problem. Ale fakt, jedna z trudniejszych decyzji do tej pory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Miejmy nadzieję, że nagle zima nie pokaże swojego mroźnego oblicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 15.12.2017 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 przecież jesień jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 29.12.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Witam, Chciałbym zwrócić uwagę na jeden element. Tynki dyspersyjne, do ktorych należy tynk silikonowy schną poprzez odparowanie wody a więc nie jest najważniejsza tutaj sama temperatura powietrza ale wilgotność względna, która w tym okresie jest znacznie powyżej dopuszczalnego max. Tak więc podejmując ryzyko tynkowania, musisz liczyć się ze znacznym wydłużeniem procesu schnięcia, który może spowodować uszkodzenie lub odbarwienie powłoki np. podczas silnych deszczów lub np. powstanie wykwitów . Inna rzecz, to gwarancja, którą masz dla określonych warunków stosowania i u wszystkich producentów wygląda tak samo. A więc min. temp. +5stC, w trakcie aplikacji i schnięcia, czas schnięcia ok. 24h, oczywiście przy temp. ok. 20st.C, czyli przelicz sobie jak się on wydłuży przy temp. 2-3st. no i max. wilgotność powietrza nie wyższa niż 75-80%. Proponuję spojrzeć na wykres przeciętnego grudnia dla uzmysłowienia sobie jakie ryzyko jest podczas wykonywania tynków zimą . Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts