nass 07.12.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 W sumie nie wiem gdzie powinienem opisać problem bo dotyczy w sumie więźby (więc dachy), izolacji i ocieplenia. Na nieogrzewanym poddaszu mam kilka słupów podpierających płatwie. Słupy są oparte na stropie, postawione na folii, którą kładzie się np. pod murłatę. Strop ocieplony 30cm styropianu plus 5-6cm wylewki z miksokreta. Słupy przed wylewką owinąłem folią i pianką dylatacyjną. https://drive.google.com/file/d/1xSwJHhkNYXbro6KhWSnsfT8ksyrnjUUF/view?usp=sharing (Sorki ale nie idzie mi wstawianie miniaturek Parę dni temu przypadkiem zauważyłem że słupy pod folią są mokre, po folii leje się woda. Parter jest ogrzewany, wentylacja mechaniczna działa 24/7. https://drive.google.com/file/d/1wW34w38TppOdhTeV3EeXia92YF9HPjSh/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1sbCinEuBIZ7sNyJX3z-5zAiOblElTrZk/view?usp=sharing Macie jakiś pomysł jak można zapobiec kondensacji pary na folii i zamakaniu drewna? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.12.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Odwiń to wszystko razem z ociepleniem. Jak ktoś jest nadgorliwy i przewrażliwiony to taki jest efekt. Po co owijałeś i ocieplałeś te słupy. Tam wystarczy tylko warstwa folii lub papy w miejscu styku słupa z betonem. Ocieplenie według ciebie miało izolować ciepłe drewno od zimnego betonu czy odwrotnie?Tak naprawdę to pomiędzy słupem daje się na folii deskę, leżącą belkę lub porostu płytę aby nacisk na strop nie był tylko punktowy Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 08.12.2017 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Odwiń to wszystko razem z ociepleniem. Jak ktoś jest nadgorliwy i przewrażliwiony to taki jest efekt. Po co owijałeś i ocieplałeś te słupy. Tam wystarczy tylko warstwa folii lub papy w miejscu styku słupa z betonem. Ocieplenie według ciebie miało izolować ciepłe drewno od zimnego betonu czy odwrotnie? Tak naprawdę to pomiędzy słupem daje się na folii deskę, leżącą belkę lub porostu płytę aby nacisk na strop nie był tylko punktowy W sumie to nie bardzo wiem po co tam ta folia - tu masz rację, nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Najpierw dodałem sobie roboty, żeby ładnie, dokładnie to owinąć a teraz będę wyrywał Wypełnić czymś pustą przestrzeń, która zostanie po usunięciu folii i taśmy dylatacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 A ta pusta przestrzeń to z czego się weźmie. Czy Ty czasami nie masz tam wylewki.Pisałeś że poddasze jest nieogrzewane więc rozumiem strop ale po co tam jastrych?Jeśli tak to podetnij wszystko na równo z podłogą. Pianka czyli Twoje ocieplenie posłużyło w tym wypadku jako dylatacja i takowa jest tu potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 09.12.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 . No ale skad woda na słupie? Teoretycznie słup na dole powinien być cieplejszy i woda nie powinna kondensować. Ew. słup przez nieszczelności zbiera wilgoć spod styropianu i transportuje ją na strych, a zmiana temp. ją wkrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.12.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Dopiero teraz jeszcze raz dokładnie przeczytałem i faktycznie jak wół jest napisane że jest wylewka.Możliwe że to świeża sprawa a wilgoć pochodzi ze schnącej jeszcze wylewki.Poddasze jest nie ogrzewane a jedyną przegrodę pomiędzy ogrzewanym pomieszczeniem stanowi strop, ocieplenie i wspomniana wylewka.W takiej przegrodzie kondensacja jest już możliwa gdzieś na którymś styku styropianu ze stropem lub wylewką.Moim zdaniem drewno w tym przypadku dotyka stropu przez folię i stanowi niejako mostek cieplny pomijając warstwę styropianu i wylewki.Tak samo jak w przypadku ocieplonego poddasza mostkami są krokwie, dlatego stosuje się na nich dodatkową warstwę wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 10.12.2017 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Dach był przykryty w lutym 2017. Na stropie jest 30cm styro i 5-6cm wylewki z miksokreta, zrobiona w sierpniu. Słupy stoją na folii, na stropie. Od miesiąca wygrzewam posadzkę i reku chodzi na max - wilgotność na parterze dzisiaj była poniżej 30% więc strop raczej suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.12.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 jak słup stoi na folii to zawsze tam będzie wilgoć pod nią. Aby słup nie zgnił nie może być owinięty folią .Jak masz tam folię do stropu to musisz trochę rozkuć i wyjąć ją Na poziomie wylewki daj puankę dylatacyjną lub cienką wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.12.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Na nieogrzewanym poddaszu mam kilka słupów podpierających płatwie. Słupy są oparte na stropie, postawione na folii, którą kładzie się np. pod murłatę. c . Na stropie jest 30cm styro i 5-6cm wylewki z miksokreta, zrobiona w sierpniu. Słupy stoją na folii, na stropie. Od miesiąca wygrzewam posadzkę i reku chodzi na max - wilgotność na parterze dzisiaj była poniżej 30% więc strop raczej suchy. Jeśli naprawdę poszukujesz pomocy to pisz pełnym zdaniem opisując zaistniałą całą sytuację wraz ze szczegółami. To wiele wyjaśnia i skraca drogę do uzyskania odpowiedzi. W sytuacji jeśli na poddaszu wylewka była wykonana w sierpniu a ogrzewanie jest włączone na parterze to nic dziwnego że wilgoć tam się skropliła. Pochodzi ona po prostu z wylewki na poddaszu. Jeśli bez żadnej ingerencji w wylewkę uda Ci się tą folię wyciągnąć tak aby została tam tylko gruba folia do murłat lub fundamentów to tak zrób, nawet jeśli zniszczeniu ulegnie ta pianka. Szczelinę tymczasowo pozostaw pustą tak aby wylewka doschła a docelowo umieść tam piankę dylatacyjną widoczną na fotkach Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts