Resqres 08.12.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam, Chciałbym zapytać jak inni inwestorzy poradzili sobie z nierównym chudziakiem przy kładzeniu instalacji ogrzewania podłogowego. Mianowicie chcę przez zimę ułożyć styropian i rozłożyć podłogówkę i na wiosnę zrobić wylewkę tylko mam problem z dość nierównym chudziakiem. Mianowicie różnica poziomów z najniższego jego punktu a najwyższego sięga 5cm. Chcę dać 15cm styropianu i 7cm wylewki. Nie wyrównam takiej różnicy wylewką bo wtedy w jednym pomieszczeniu miałbym przeszło 12cm wylewki. Jak to najlepiej rozwiązać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 W pomieszczeniach gdzie będziesz miał grubszą wylewkę dobrze byłoby zagęścić pętle. U mnie różnica w grubość wylewki na poddaszu to około 3 cm. Statałem się w miarę możliwości wyrównać tą różnicę styropianem. Nieatety nie udało mi się całkowicie zniwelowć różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.12.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Niestety nie pamiętam kto, ale tu na forum równał podłogę zaprawą betonową (bo tania), przynajmniej te największe nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 08.12.2017 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Zastanawiałem się właśnie nad próbą wyrównania tego styropianem ale nie do końca jestem pewien czy jest to możliwe bo trzeba by było go mocno szlifować aby go ładnie zrównać na łączeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 08.12.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Możesz zrobić styrobeton albo tak jak my przy naszych instalacjach ogrzewania podłogowego - pianobeton, poniżej filmik jak to wygląda: Pianobeton to lekki beton, który dzięki swojej płynnej konsystencji gwarantuje dobre wypełnienie przestrzeni wokół rur i innych instalacji izolując i chroniąc je przed uszkodzeniami, pozwala to uniknąć uciążliwego układania i docinania tradycyjnych materiałów termoizolacyjnych, oraz związanych z tym niedokładności montażu. Pianobeton służy do wyrównywania powierzchni np. właśnie pod styropiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Perlit z worka.Rozsypać, wyrównać jaką dechą.Ułożyć styropian.Tanio, prosto, szybko i solidnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Mianowicie różnica poziomów z najniższego jego punktu a najwyższego sięga 5cm. Ścianę fundamentową też masz tak "wypoziomowaną"? Jaką grubość ma chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Zastanawiałem się właśnie nad próbą wyrównania tego styropianem ale nie do końca jestem pewien czy jest to możliwe bo trzeba by było go mocno szlifować aby go ładnie zrównać na łączeniach. Zniwelować różnice w poziomie do zera samym styropianem, będzie Ci bardzo ciężko. Jest to tylko próba zmniejszenia odchyłu od poziomu do minimum, jastrych zrobi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 08.12.2017 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Ścianę fundamentową też masz tak "wypoziomowaną"? Jaką grubość ma chudziak? No niestety taka sama jest odchyłka. Ławy robiłem sam i miałem wszędzie wypoziomowane do +- 5mm. Przyszła ekipa i wymurowała na nich fundamenty +- 50mm dlatego zakończyliśmy po tym etapie współpracę. Zniwelować różnice w poziomie do zera samym styropianem, będzie Ci bardzo ciężko. Jest to tylko próba zmniejszenia odchyłu od poziomu do minimum, jastrych zrobi swoje. Jeżeli uda mi się zmniejszyć odchyłkę do 10mm to już resztę wyrównam wylewką. Jeszcze zastanowię się nad tym perlitem co adam_mk zaproponował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.12.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jeszcze zastanowię się nad tym perlitem co adam_mk zaproponował. To najlepsze i najłatwiejsze rozwiązanie. Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Perlit z worka. Rozsypać, wyrównać jaką dechą. Ułożyć styropian. Tanio, prosto, szybko i solidnie. Adam M. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. To chyba najlepsze wyjście z sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2122 09.12.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Ja również mam takie nierówności. Zastanawiam się nad wyrównaniem tego granulatem styropianu EPS 200. Zda to egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 23.11.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Perlit z worka. Rozsypać, wyrównać jaką dechą. Ułożyć styropian. Tanio, prosto, szybko i solidnie. Adam M. Adam perlit na foilę czy pod ? pozdrav. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.11.2020 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Jeśli chudziak nie jest wylany na gruncie to folii w ogóle bym nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 24.11.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Adam perlit na foilę czy pod ? pozdrav. Adam Jeśli folia ma pełnić role hydroizolacji (pomijam, że folia to raczej słaba izolacja), to musi leżeć na stabilnym podłożu, więc nie na perlicie. Układanie folii na perlicie, będzie cokolwiek problematyczne - perlit to jednak sypki materiał. Najlepiej zaraz po wyrównaniu/przyklepaniu perlitu położyć na nim płyty styropianu (najlepiej mieć już opracowane ich ułożenie aby więcej ich nie ruszać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts