Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zapytać jak inni inwestorzy poradzili sobie z nierównym chudziakiem przy kładzeniu instalacji ogrzewania podłogowego. Mianowicie chcę przez zimę ułożyć styropian i rozłożyć podłogówkę i na wiosnę zrobić wylewkę tylko mam problem z dość nierównym chudziakiem. Mianowicie różnica poziomów z najniższego jego punktu a najwyższego sięga 5cm. Chcę dać 15cm styropianu i 7cm wylewki. Nie wyrównam takiej różnicy wylewką bo wtedy w jednym pomieszczeniu miałbym przeszło 12cm wylewki. Jak to najlepiej rozwiązać?

Pozdrawiam

W pomieszczeniach gdzie będziesz miał grubszą wylewkę dobrze byłoby zagęścić pętle. U mnie różnica w grubość wylewki na poddaszu to około 3 cm. Statałem się w miarę możliwości wyrównać tą różnicę styropianem. Nieatety nie udało mi się całkowicie zniwelowć różnicy.

Możesz zrobić styrobeton albo tak jak my przy naszych instalacjach ogrzewania podłogowego - pianobeton, poniżej filmik jak to wygląda:

Pianobeton to lekki beton, który dzięki swojej płynnej konsystencji gwarantuje dobre wypełnienie przestrzeni wokół rur i innych instalacji izolując i chroniąc je przed uszkodzeniami, pozwala to uniknąć uciążliwego układania i docinania tradycyjnych materiałów termoizolacyjnych, oraz związanych z tym niedokładności montażu. Pianobeton służy do wyrównywania powierzchni np. właśnie pod styropiany.

Zastanawiałem się właśnie nad próbą wyrównania tego styropianem ale nie do końca jestem pewien czy jest to możliwe bo trzeba by było go mocno szlifować aby go ładnie zrównać na łączeniach.

Zniwelować różnice w poziomie do zera samym styropianem, będzie Ci bardzo ciężko. Jest to tylko próba zmniejszenia odchyłu od poziomu do minimum, jastrych zrobi swoje.

Ścianę fundamentową też masz tak "wypoziomowaną"?

Jaką grubość ma chudziak?

No niestety taka sama jest odchyłka. Ławy robiłem sam i miałem wszędzie wypoziomowane do +- 5mm. Przyszła ekipa i wymurowała na nich fundamenty +- 50mm dlatego zakończyliśmy po tym etapie współpracę.

Zniwelować różnice w poziomie do zera samym styropianem, będzie Ci bardzo ciężko. Jest to tylko próba zmniejszenia odchyłu od poziomu do minimum, jastrych zrobi swoje.

Jeżeli uda mi się zmniejszyć odchyłkę do 10mm to już resztę wyrównam wylewką.

Jeszcze zastanowię się nad tym perlitem co adam_mk zaproponował.

• 2 years później...
Adam perlit na foilę czy pod ?

pozdrav.

Adam

Jeśli folia ma pełnić role hydroizolacji (pomijam, że folia to raczej słaba izolacja), to musi leżeć na stabilnym podłożu, więc nie na perlicie.

Układanie folii na perlicie, będzie cokolwiek problematyczne - perlit to jednak sypki materiał. Najlepiej zaraz po wyrównaniu/przyklepaniu perlitu położyć na nim płyty styropianu (najlepiej mieć już opracowane ich ułożenie aby więcej ich nie ruszać).