grunt_wysadzinowy 08.12.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dzień dobry, Czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia prawna dotycząca tolerancji wymiarów budynku? Podobno coś się w tym roku coś zmieniło w przepisach. W pozwoleniu na budowę domu jednorodzinnego mam 15 cm styropianu na elewacji, założyłem że więcej nie potrzeba skoro mur z solbetu. Tymczasem okazało się że idealnie byłoby mieć 18 cm styropianu żeby roleta się zmieściła przy cofniętym nadprożu. Fundament już jest zrobiony, na wiosnę wchodzą murarze. Wykonawca powiedział dziś że coś się zmieniło w przepisach i tolerancja wymiarów rzeczywistego budynku się zwiększyła. Wcześniej też o tym słyszałem od innego wykonawcy który robił mi wycenę. Niestety nie mogę za bardzo nic wygooglać na ten temat, może źle szukam? No i teraz pytanie czy dołożenie tych 3 cm styropianu z każdej strony będzie w świetle przepisów do zaakceptowania przez nadzór budowlany? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grunt_wysadzinowy 11.12.2017 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Udało mi się to wyjaśnić z pomocą architekta. Chodzi o artykuł 36 prawa budowlanego, ustęp 5A według którego zmiana szer./dł./wys. o 2% nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Pod warunkiem, że nie zbliżysz się tym za bardzo do granicy działki. A i to przy założeniu, że geodeta przy inwentaryzacji powykonawczej to wykarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.12.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 2% to 2% ! bez względu na " zbliżenie " do granicy działki. Po to ten przepis został wprowadzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts