anpi 08.12.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Około 30 metrów od domu mam garaż blaszak, na którym chciałbym założyć gniazdo jednofazowe, z którego będzie zasilana kosiarka elektryczna i piła tarczowa (nie jednocześnie). Maksymalna moc tych urządzeń to ok. 2 kW. Kabel puszczę w ziemi, prosto z kotłowni, w której jest rozdzielnia, więc będzie oddzielnym obwodem. I teraz pytanie - czy wystarczy kabel (ziemny) 3x1,5 czy lepiej dać 3x2,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Nie mniej niż kabel ziemny 3x2,5 mm2Po ułożeniu i podłączeniu wskazane wykonać pomiar ochrony przeciwporażeniowej.Myślę, że przy przekroju 2,5 mm2 nie będzie znaczącego spadku napięcia, ale lepiej to obliczyć, a na końcu pomierzyć. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 09.12.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Przy 2kW i 35 metrach wychodzi spadek na 2,5 mm2 ok 1,9 % (wcale nie mało). Ja bym dał jednak YKY 3x4 mm2 (różnica niecałe 2 zł na metrze w stosunku do 2,5 mm2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.12.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Przy 2kW i 35 metrach wychodzi spadek na 2,5 mm2 ok 1,9 % (wcale nie mało). Ja bym dał jednak YKY 3x4 mm2 (różnica niecałe 2 zł na metrze w stosunku do 2,5 mm2). Ta te 1,9%, ponizej 5V dla tej kosiarki bedzie tragedia;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.12.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ta te 1,9%, ponizej 5V dla tej kosiarki bedzie tragedia;-) Nie zapomnij że ta kosiarka to ostatni odbiór i spadek napięcia może być spory już wcześniej.Zresztą nieważne ja bym radził tak czy siak 3x4 mm2 bo dawanie 2,5 mm2 w tym przypadku jest po prostu głupie . Swoim nic nie wnoszącym komentarzem tylko mącisz w głowie pytającemu. Przypominam również , że jest coś takiego jak SWZ a im mniejszy przekrój tym większe wychodzą wartości o czym możesz kolego mądraliński nie wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.12.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Nie zapomnij że ta kosiarka to ostatni odbiór i spadek napięcia może być spory już wcześniej.Zresztą nieważne ja bym radził tak czy siak 3x4 mm2 bo dawanie 2,5 mm2 w tym przypadku jest po prostu głupie . Swoim nic nie wnoszącym komentarzem tylko mącisz w głowie pytającemu. Przypominam również , że jest coś takiego jak SWZ a im mniejszy przekrój tym większe wychodzą wartości o czym możesz kolego mądraliński nie wiedzieć. Kosiarka to ostatni i jedyny odbior jak pisal autor. Musze Cie rozczarowac madralo wiem co to SWZ moze zmierz sobie na przedluzaczu ogrodowym z jakiejs sieciowki takim np 25m tylko nie zapomnij go rozwinac, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.12.2017 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 No właśnie - teraz kosiarka pracuje na przedłużaczu 3x1,5 o długości od 25 do 75 metrów i problemów żadnych nie stwierdziłem. Myślę, że jednak 3x4 to przesada i dam 3x2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.12.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jest jedno ale.Zestaw obu przekrojów (2,5 + 1,5) to już niebezpieczny związek.Koniecznie należy sprawdzić warunek SWZ na końcu linii, bo może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.12.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Te niebezpieczne zwiazki to norma ogrodow, garazy, budowy itp. Do SWZ zawsze mozna wybrac inna charakterystyke zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.12.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Ale na ten temat ani słowa ze strony autora, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 11.12.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Do SWZ zawsze mozna wybrac inna charakterystyke zabezpieczenia. A konkretniej? Mam akurat taki przypadek, gdzie B16 nie wystarcza do SWZ. Przypadek podobny do tutaj opisywanego, gniazdo 230V na prawie 60 metrach kabla ziemnego 3x2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.12.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 No to jeszcze nadzieja w ... RCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.12.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 A konkretniej? Mam akurat taki przypadek, gdzie B16 nie wystarcza do SWZ. Przypadek podobny do tutaj opisywanego, gniazdo 230V na prawie 60 metrach kabla ziemnego 3x2,5. Przypadek jakos pomnozony przez dwa. 60m a ok. 30 to delikatna roznica zwlaszcza ze to 30 moze byc na granicy i zastosowanie np. wyl. z charakterystyka Z zalatwi sprawe. Gdybys nie znalazl kto takie produkuje to podpowiem. A moze podasz ile tam Ci wyszlo z pomiaru IPZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.12.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jeśli chodzi o zabezpieczenia, to przed licznikiem mam C25, następnie w rozdzielni różnicówka i dałbym przed tym kablem do garażu B16. Przyłącze mam TNC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.12.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) No to jeszcze nadzieja w ... RCD Tak to właśnie jest zrobione, że SWZ jest realizowane za pomocą RCD. Ale nie mogę się przyzwyczaić. Lepiej się czuję, kiedy warunek SWZ jest spełniony na zabezpieczeniu nadprądowym. A moze podasz ile tam Ci wyszlo z pomiaru IPZ. Prawie 3 omy. Dobrze poradziłeś charakterystykę Z. Zamówię sobie od szwajcarów przy najbliższej okazji. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.12.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Tak to właśnie jest zrobione, że SWZ jest realizowane za pomocą RCD. Ale nie mogę się przyzwyczaić. Lepiej się czuję, kiedy warunek SWZ jest spełniony na zabezpieczeniu nadprądowym. Prawie 3 omy. Dobrze poradziłeś charakterystykę Z. Zamówię sobie od szwajcarów przy najbliższej okazji. Nie wiem. moze mi sie tylko wydaje ale cos duzo te 3 omy Oczywiscie sprawdziles wszystkie polaczenia. Polaczenie bezposrednio z rozdzielnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 26.09.2019 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dałem kabel ziemny 3x2,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts