gregu2 09.12.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Witam, Tak na wstępie: z budową startuję na wiosnę, teraz trwa dopieszczanie projektu. I pojawił się problem z prowadzeniem kanałów wentylacji mechanicznej. Dom będzie parterowy, niepodpiwniczony, bez poddasza użytkowego. W projekcie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i GGWC dla tego domu mam rozprowadzenie kanałów po poddaszu nieużytkowym w osłonie 20cm wełny. Projekt robiony przez dużą firmę na "R" . Przy adaptacji projektu projektant zwrócił mi uwagę na taką możliwość, że o ile w zimie ta wełna powinna wystarczająco zabezpieczyć kanały przed wychładzaniem, to w lecie- nawet pomimo izolacji wełną 20cm- z kolejnymi tygodniami gorąca w lecie ta izolacja i tak się przegrzeje- efekt będzie taki że mi będzie wiało powietrzem 40stopni (a głupio by było inwestować w glikolowy gruntowy wymiennik ciepła żeby nie móc z niego korzystać w lecie). Projektant proponuje mi prowadzenie kanałów pod stropem a nie na stropie. Ale to z kolei wiąże się z chowaniem/zabudową. Niby kanały to PE-FLEX 63mm, ale do skrzynek rozprężnych "idzie" rura R-VENT STYRO 150mm, z którą nie będzie już tak łatwo. Wysokość stropu to 280cm. Co myślicie? W którą opcję iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 09.12.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Pod stropem będzie lepiej ale drożej. Przecież jakoś te kanały będziesz musial zabudować. Po stropie taniej i wygodniej. Ja bym dołożył wełny, albo zamienił wełnę na 30cm styropianu. Jaki koszt tego wymiennika glikolowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Posłuchaj speców od rekuperacji, a nie architekta.Podał jakieś obliczenia swojej teorii?Co miałoby zmienić poprowadzenie przewodów pod stropem, jak przy jego teorii to stropo powinien też mieć 40*? Na stropie masz mieć tylko te 26cm wełny? Dorzuć do 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregu2 09.12.2017 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) projekt domu jest na wentylację grawitacyjną, przy zakupie projektu domu zakupiłem od razu projekt wentylacji mechanicznej. W oryginalnym projekcie na stropie mam 30cm wełny. W projekcie wentylacji mechanicznej mam napisane "kanały na stropie izolować od góry min. 200mm wełny". link2jack- nie robiłem jeszcze wyceny GGWC, zajmę się tym w przyszłym tygodniu - jak tylko coś dostanę to tu dodam, Kaizen- w teorii projektanta to chodzi o to, że przy prowadzeniu kanałów na stropie, pod wełną, z czasem zacznę tracić tę odrobinę chłodu który uzyskam z GGWC, oczywiście żadnych obliczeń dla swojej teorii nie dał -tylko "tak wynika z jego wieloletniej praktyki", gość ma z 60-70 lat więc może wie co mówi? Chciałbym po prostu wiedzieć co będzie lepsze- niekoniecznie tańsze Edytowane 9 Grudnia 2017 przez gregu2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Kaizen- w teorii projektanta to chodzi o to, że przy prowadzeniu kanałów na stropie, pod wełną, z czasem zacznę tracić tę odrobinę chłodu który uzyskam z GGWC Żeby tracić ten chłód, to pod wełną (zarówno rury jak i strop) muszą mieć ponad 40* zdaniem projektanta. Inaczej nie ogrzeją powietrza do takiej temperatury. Policz, ile ciepła musiałby do takiej rur dostarczyć "piekarnik" żeby ogrzać ze 100-200m3/h powietrza przez 20cm wełny. Wtedy najmniejszym problemem byłoby dla Ciebie ogrzane powietrze z nawiewów - większym strop rozpalony jak sufit piekarnika. A ten tekst rekuperatory.pl wstawiają standardowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregu2 10.12.2017 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 czyli raczej zignorować projektanta i robić tak jak w projekcie WM? Też mi się wydawało że te 30cm wełny powinno wystarczyć ale powiem szczerze, że gość tak się wypowiadał, z takim przekonaniem że zasiał mi ziarnko niepewności. Podpierał się przy tym przykładem jakiegoś innego domu gdzie właściciel też miał prowadzone rury po stropie nieużytkowego poddasza (nieocieplone połacie dachu jak u mnie- tylko wełna na stropie) i po roku robił poważną modernizację razem ze zmianą miejsca samego rekuperatora. Nie mam możliwości potwierdzić tej historii a wiem że są ludzie którzy bardzo lubią MÓWIĆ i tworzyć swoje historyjki- byleby ich słuchać... To co piszesz Kaizen jak dla mnie ma sens- tym bardziej że o ile w projekcie WM mam min 20cm wełny- to przecież kanały będą leżeć bezpośrednio na stropie- a cały strop będzie miał co najmniej 30cm wełny więc chyba lepiej że tej wełny od góry będzie więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 24.01.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Jedna drobna uwaga, gdy przewody będą w warstwie izolacji i nad nimi będzie za mało wełny (mniej niż 20 cm) w tych miejscach może się gromadzić wilgoć - rura WM 17-20C a pod dachem -10, będzie się wytrącała woda. Myślę o miejscach gdzie rury są zagięte, gdzie się krzyżują itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts