embex 09.12.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Witam, słyszałem o napowietrzeniu kanalizacji (np. zawór napowietrzający). Czy również trzeba ja odpowietrzać ? (ruch powietrza musi odbywać się w dwóch kierunkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.12.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Tak. Dlatego pion kanalizacyjny fi110 ma być, musi być zakończony nad dachem kominkiem wentylacyjnym tez fi110. Brak = potencjalny smród w domu i/lub smród z wybulgotanych syfonów prysznica, wanny, umywalki, zlewu kuchennego. Po co ci kłopoty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
embex 09.12.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 W jakim calu powstały (montuje się) zawory jednokierunkowe ? Zakładając, że potrzebny jest ruch w dwóch kierunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 09.12.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 W jakim calu powstały (montuje się) zawory jednokierunkowe ? Zakładając, że potrzebny jest ruch w dwóch kierunkach. Jak masz prawidłowo wyjście ponad dach to żadne zawory nie są potrzebne , smórd z kanalizy i szamba jest wentylowany, natomiast jak spuścisz wodę w kibelku lub z wanny to parenaście czy parędziesiąt litrów wody spłynie nagle rurą tworząc podciśnienie , jak nie ma na dachu kominka kanalizy lub nie ma technicznej możliwości go zamontować to wstawia się zawór jednokierunkowy napowietrzający który niweluje podciśnienie w kanalizie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
embex 10.12.2017 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jak masz prawidłowo wyjście ponad dach to żadne zawory nie są potrzebne , smórd z kanalizy i szamba jest wentylowany, natomiast jak spuścisz wodę w kibelku lub z wanny to parenaście czy parędziesiąt litrów wody spłynie nagle rurą tworząc podciśnienie , jak nie ma na dachu kominka kanalizy lub nie ma technicznej możliwości go zamontować to wstawia się zawór jednokierunkowy napowietrzający który niweluje podciśnienie w kanalizie. Z tego wnioskuję, że wymagane jest tylko napowietrzenie ? Pytam, ponieważ nie mam kominka wystawionego ponad dach i zastawaniem się czy jest w ogóle potrzebny. Jeżeli ruch jest wymagany tylko w jednym kierunku tj. napowietrzenie, to mogę problem rozwiązać montując zawór jednokierunkowy gdzieś na poddaszu, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.12.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Zawór napowietrzający to jest 1/2środek. Zatnie sie (nie domknie) z powodu paprocha i masz smród + wilgoć na strychu. Zauważysz gdy zacznie ci kapać z sufitu, po co ci to? Z jakiegoś powodu są wymagania w PB, jak zakończyć pion kanalizacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.12.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Z tego wnioskuję, że wymagane jest tylko napowietrzenie ? Pytam, ponieważ nie mam kominka wystawionego ponad dach i zastawaniem się czy jest w ogóle potrzebny. Jeżeli ruch jest wymagany tylko w jednym kierunku tj. napowietrzenie, to mogę problem rozwiązać montując zawór jednokierunkowy gdzieś na poddaszu, prawda ? Lepszy wietrzący całą kanalizę kominek nad dachem, nie zbiera się metan w rurach , sam zawór napowietrzający to zło konieczne jak nie ma innej możliwości ,po czasie się potrafi przykleić (zwykła klapka ze sprężynką) albo nie domykać i wtedy smród jak w murzyńskiej chacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Z tego wnioskuję, że wymagane jest tylko napowietrzenie ? Pytam, ponieważ nie mam kominka wystawionego ponad dach i zastawaniem się czy jest w ogóle potrzebny. Jeżeli ruch jest wymagany tylko w jednym kierunku tj. napowietrzenie, to mogę problem rozwiązać montując zawór jednokierunkowy gdzieś na poddaszu, prawda ? Zawory to półśrodek. Jak masz mozliwość jakość wyprowadzić rure ponad dach, to zrób to. To nie chodzi o to że wyamgane jest napowietrzanie. Otwarta rura na dachu lub ewentualnie napowietrzcz urchonią Cię przed skokiem cisnenia powietrza w rurach co może doprowadzić do wysysania wody z syfonów i dosyć smrodliwy problem. Powietrze bedzie sie tam poruszac jak mu fizka i róznice cisnien każa, raz w ta, raz w inną. Siłą rzzeczy napowietrzacz bedzie gorszy od wentylacji na dachu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makuszek 21.12.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Witam, Podepnę się pod temat. Otóż mam problem z nieprzyjemnym zapachem w łazience. Zaczęło się to po przejściu z szamba na kanalizacje. Zapoznałem się z tematem. Sprawdziłem i w domu nie mam żadnego wyjścia z przewodów. Wszystko jest zamknięte i wchodzi w jeden pion. Chciałem założyć napowietrzenie. Naczytałem się i dalej nie wiem czym różni się napowietrzenie od odpowietrzenia. Tzn. znam teorie ale po teorii przeważnie jest zaprezentowany schemat tylko napowietrzenia. Chcę wyprowadzić z pionu rurę przez ścianę na zewnątrz w górę pod dach (zakończoną daszkiem). Nie mam możliwości przedłużenia pionu bezpośrednio w górę. Czy wtedy będę miał jednocześnie napowietrzenie i odpowietrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.12.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Witam, Podepnę się pod temat. Otóż mam problem z nieprzyjemnym zapachem w łazience. Zaczęło się to po przejściu z szamba na kanalizacje. Zapoznałem się z tematem. Sprawdziłem i w domu nie mam żadnego wyjścia z przewodów. Wszystko jest zamknięte i wchodzi w jeden pion. Chciałem założyć napowietrzenie. Naczytałem się i dalej nie wiem czym różni się napowietrzenie od odpowietrzenia. Tzn. znam teorie ale po teorii przeważnie jest zaprezentowany schemat tylko napowietrzenia. Chcę wyprowadzić z pionu rurę przez ścianę na zewnątrz w górę pod dach (zakończoną daszkiem). Nie mam możliwości przedłużenia pionu bezpośrednio w górę. Czy wtedy będę miał jednocześnie napowietrzenie i odpowietrzenie? A czy w słomkę możną dmuchnąć albo pociągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makuszek 21.12.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Wystarczyło "Tak" Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 30.12.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Witam, szukam rozwiazania jak innaczej odpowietrzyć kanalizację niż standardowe przejście przez połać dachową, myślałem o przebiciu się przez ścianę szczytową w okolicach szczytu, ale nie chcialem wypuszczać brzydkich rur, czy można zastosować np kratkę od wyrzutni z rekuperator ? Miałbym wtedy dwie jednakowe obok siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.12.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Przejscie przez dach bedzie dzialac lepiej. Przy wietrze od strony kratki bedzie Ci wdmuchiwac powietrze uniemozliwiac/utrudniac ruch zapachow na zewnatrz. Odpowietrzenie kanalizy dziala naturalnie, grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts