Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napowietrzenie a odpowietrzenie kanalizacji

embex

Recommended Posts

W jakim calu powstały (montuje się) zawory jednokierunkowe ? Zakładając, że potrzebny jest ruch w dwóch kierunkach.

Jak masz prawidłowo wyjście ponad dach to żadne zawory nie są potrzebne , smórd z kanalizy i szamba jest wentylowany, natomiast jak spuścisz wodę w kibelku lub z wanny to parenaście czy parędziesiąt litrów wody spłynie nagle rurą tworząc podciśnienie , jak nie ma na dachu kominka kanalizy lub nie ma technicznej możliwości go zamontować to wstawia się zawór jednokierunkowy napowietrzający który niweluje podciśnienie w kanalizie.

Jak masz prawidłowo wyjście ponad dach to żadne zawory nie są potrzebne , smórd z kanalizy i szamba jest wentylowany, natomiast jak spuścisz wodę w kibelku lub z wanny to parenaście czy parędziesiąt litrów wody spłynie nagle rurą tworząc podciśnienie , jak nie ma na dachu kominka kanalizy lub nie ma technicznej możliwości go zamontować to wstawia się zawór jednokierunkowy napowietrzający który niweluje podciśnienie w kanalizie.

Z tego wnioskuję, że wymagane jest tylko napowietrzenie ? Pytam, ponieważ nie mam kominka wystawionego ponad dach i zastawaniem się czy jest w ogóle potrzebny. Jeżeli ruch jest wymagany tylko w jednym kierunku tj. napowietrzenie, to mogę problem rozwiązać montując zawór jednokierunkowy gdzieś na poddaszu, prawda ?

Z tego wnioskuję, że wymagane jest tylko napowietrzenie ? Pytam, ponieważ nie mam kominka wystawionego ponad dach i zastawaniem się czy jest w ogóle potrzebny. Jeżeli ruch jest wymagany tylko w jednym kierunku tj. napowietrzenie, to mogę problem rozwiązać montując zawór jednokierunkowy gdzieś na poddaszu, prawda ?

Lepszy wietrzący całą kanalizę kominek nad dachem, nie zbiera się metan w rurach , sam zawór napowietrzający to zło konieczne jak nie ma innej możliwości ,po czasie się potrafi przykleić (zwykła klapka ze sprężynką) albo nie domykać i wtedy smród jak w murzyńskiej chacie.

Zawory to półśrodek. Jak masz mozliwość jakość wyprowadzić rure ponad dach, to zrób to.

To nie chodzi o to że wyamgane jest napowietrzanie. Otwarta rura na dachu lub ewentualnie napowietrzcz urchonią Cię przed skokiem cisnenia powietrza w rurach co może doprowadzić do wysysania wody z syfonów i dosyć smrodliwy problem. Powietrze bedzie sie tam poruszac jak mu fizka i róznice cisnien każa, raz w ta, raz w inną. Siłą rzzeczy napowietrzacz bedzie gorszy od wentylacji na dachu,

• 1 year później...

Witam,

Podepnę się pod temat. Otóż mam problem z nieprzyjemnym zapachem w łazience. Zaczęło się to po przejściu z szamba na kanalizacje. Zapoznałem się z tematem. Sprawdziłem i w domu nie mam żadnego wyjścia z przewodów. Wszystko jest zamknięte i wchodzi w jeden pion. Chciałem założyć napowietrzenie. Naczytałem się i dalej nie wiem czym różni się napowietrzenie od odpowietrzenia. Tzn. znam teorie ale po teorii przeważnie jest zaprezentowany schemat tylko napowietrzenia.

Chcę wyprowadzić z pionu rurę przez ścianę na zewnątrz w górę pod dach (zakończoną daszkiem). Nie mam możliwości przedłużenia pionu bezpośrednio w górę. Czy wtedy będę miał jednocześnie napowietrzenie i odpowietrzenie?

Witam,

Podepnę się pod temat. Otóż mam problem z nieprzyjemnym zapachem w łazience. Zaczęło się to po przejściu z szamba na kanalizacje. Zapoznałem się z tematem. Sprawdziłem i w domu nie mam żadnego wyjścia z przewodów. Wszystko jest zamknięte i wchodzi w jeden pion. Chciałem założyć napowietrzenie. Naczytałem się i dalej nie wiem czym różni się napowietrzenie od odpowietrzenia. Tzn. znam teorie ale po teorii przeważnie jest zaprezentowany schemat tylko napowietrzenia.

Chcę wyprowadzić z pionu rurę przez ścianę na zewnątrz w górę pod dach (zakończoną daszkiem). Nie mam możliwości przedłużenia pionu bezpośrednio w górę. Czy wtedy będę miał jednocześnie napowietrzenie i odpowietrzenie?

A czy w słomkę możną dmuchnąć albo pociągnąć?

• 2 weeks później...
Witam, szukam rozwiazania jak innaczej odpowietrzyć kanalizację niż standardowe przejście przez połać dachową, myślałem o przebiciu się przez ścianę szczytową w okolicach szczytu, ale nie chcialem wypuszczać brzydkich rur, czy można zastosować np kratkę od wyrzutni z rekuperator ? Miałbym wtedy dwie jednakowe obok siebie ?