Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prądożerna automatyka sterująca ogrzewaniem podłogowym

Wadolek

Recommended Posts

a ile takie cudo kosztuje i ile kosztuje eksploatacja tego? czy więcej zaoszczędzisz niż wydasz na tą automatykę jak i na jej eksploatację? Co się dzieje jak ta automatyka "zwariuje" ? itd. itd.

używam dwa systemy jeden kosztował 180e za termostat bezprzewodowy (działa na 2 baterie AA - wytrzymuje rok) - więc można go dołożyć w każdej chwili, drugim elementem jest miernik zużycia prądu (też bezprzewodowy) - ten system używam teraz tylko do pomiaru prądu i odczytu temperatury na piętrze. Kiedyś wstawiałem fotki jak to wygląda.

Drugi, który teraz używam do sterowania pompy kosztował 200e, ale ma fajniejszy sterownik na ścianę, co za tym idzie współczynnik akceptacji żony poszedł w górę i mogłem go zostawić na ścianie.

Co do opłacalności nie wiem nie liczyłem - czymś sterować pompę chciałem, ale jak widziałem te sterowniki za 200-300 zł z menu tak intuicyjnym, że trzeba zacząć czytać instrukcję, żeby się dowiedzieć co 'autor miał na myśli' to wolałem dopłacić. Za komfort użytkowania i możliwość sterowania ogrzewaniem z poza domu trzeba niestety wydać trochę więcej.

Ale poza tym termostatem nie mam nic innego - żadnych zaworów na rozdzielaczu itd.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj założyłem termostaty które zapamiętują zadaną temperaturę, więc będę mógł ustawić je na działanie w drugiej taryfie, wyrzuciłem listwy zasilające a siłowniki podłączyłem bezpośrednio do termostatów. Wszystko w spoczynku bierze mi teraz 110 W. Czyli nadal sporo, ale chociaż nie non stop.

Co ciekawe wiadomo że nowe termostaty biorą 8.9W każdy, otwieram instrukcję a tam jak wół 1.8W

Dzwonię, pytam o co chodzi a głos w słuchawce, że mam się cieszyć że wymieniono mi stare na nowe, bo na prawdę poszli mi na rękę.

W jakim kraju my żyjemy? Kupując samochód który ma palić 7 litrów pali prawie 40 na setkę mamy się cieszyć?

Co mi grozi, jeżeli podam do ogólnej wiadomości nazwę firmy która produkuje te urządzenia?

Dodam jeszcze że sprawą zainteresowała się firma konkurencyjna i miała mi przedstawić wyniki ich pomiarów. Mija już drugi tydzień i cisza. . . Chyba podobnie im wyszło ;)

Będą zmieniać karty techniczne w " całej Europie " po moim incydencie

Dodałem że warto zapoznać kupującego również z poborem prądu przez listwy zasilające i siłowniki które nie biorą 2W a dużo więcej.

Jeżeli klient świadomie kupi dany produkt Państwo nie będziecie mieli problemów.

Przyznali rację.

Na stronie www już podobno jest wzmianka a w karcie produktów ma być, ale znając życie niewiadomo kiedy.

Widziałem te odpowiedzi, ale nie chciałem już pisać. Temat by się mocno rozciągnął a nie o to mi chodziło.

No i właśnie z tym siłownikiem trafiłeś w sedno!!!! ;)

Teraz pozostaje przyglądać się czy zmienią wartości poboru prądu w kartach a przeważnie termostatów, bo co do siłowników to w karcie jest dosyć szczególowo opisane chociaż na nim samym lakoniczne, wszędzie powtarzające się mityczne "2W".

Wiadomym jest ze zanim się dobrze nagrzeje a tym samym "zluzowany" da sprężynie popuścić zawór na odp pętli rozdzielacza - musi wziąć ponad 15W przez 3 minuty, później spada do 1.8W aby podtrzymać stan otwarty, ale to już pisaliśmy. I ja i Slawko 123

Edytowane przez Wadolek

• 6 months później...
jedyne sterowanie jakie Ci potrzebne do podłogówki, to zawór 3D z siłownikiem sterowanym przez sterownik kotła w oparciu o temperaturę zewnętrzną i krzywa grzewczą. Każde inne do podłogówki się nie nadaje. Jedynie co to podwaja Ci koszty instalacji.

Rozumiem że chodzi Ci o grupe pompowo mieszającą ? Jaki taki zawór 3D jest godny polecenia ? Lepiej jest zamontować razem z rozdzielaczem czy osobno w kotłowni na ścianie ?