Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co powstrzyma zalewanie piwnicy???

piotraudi

Recommended Posts

Witam miedzy ściana a płyta (podloga) sączy sie woda do piwnicy sączy sir ona pod papa na której stoi sciana z bloczki betonowego co powstrzyma saczenie wody czytałem o środkach takich jak puder ex.maxplug.koster co wybrac ?? Oraz jezeli ktos sieorientuje stosunek jakości do ceny danych produktów podpowiem ze w ciagu doby w ten sposób przesiąka ok 100l wód gruntowej

Masz poważny problem. W tej sytuacji należy zawołać eksperta, który wykona odkrywkę i zaprojektuje naprawę hydroizolacji, zapewne zarówno poziomej jak i pionowej.

Koszt naprawy wyniesie pewnie kilkadziesiąt tys. zł.

Wszystko inne co zrobisz sam to półśrodki, które nawet jeśli powstrzymają wlewanie się wody to nie wyeliminują wilgoci ani grzyba, który pewnie już się zadomowił na dobre.

musisz sprawdzić na jakim poziomue est woda gruntowa. Odwiert zamów i zobaczysz. Jeżelii się okaże że problemem jest kilka cm (10-15) to zróbisz studnie one zaniżą poziom wody pod domem. Sprawdź czy te przecieki nie są z instalacji.

Każde zapchanie od środka przecieku pod papą spowoduje że woda zacznie przesączać się przez mur ponad papą.

Ale tak czy owak to najpierw badania poziomu wód gruntowych

woda gruntowa jest powyżej posadzki ok 30cm

30cm stale pod wodą to już całkiem sporo. Tak jak sugerowali poprzednicy drenaż opaskowy obniżający lokalnie poziom wód jest dobrym rozwiązaniem (pod warunkiem, że jest jak go zrobić i gdzie odprowadzić wodę)

Co do tych specyfików: do lokalnych uszczelnień w studniach betonowych (kanalizacyjnych) używamy w pracy czasem Ceresita CX-5 (dostępne nawet w marketach, formuje się to z proszku jak plastelinę dodając niewielką ilością wody, "nakleja" na ścianę i gotowe). Ale to przy niewielkich sączeniach. Przy większych nie mam doświadczenia.

Ten puder-ex majątku nie kosztuje, może warto kupić jedno opakowanie i się przekonać. Profi firmy raczej nie robią tamowania w ten sposób (powierzchniowo - bo to tylko kilka mm grubości i wynik niepewny) tylko uszczelniają "w masie" - injekcie itp. co daje to większą pewność i można wtedy udzielić gwarancji.

Wycieki może i uda się zatamować, niemniej ciągłe nasycenie betonu "po drugiej stronie" może (ale nie musi) rodzić problemy w przyszłości.

Pozdrawiam,

Michał

woda gruntowa jest powyżej posadzki ok 30cm myślałem nad srodkiem puder ex oraz szlamem k11flex

iniekcje można zastosować dopiero po tym zabiegu aby mur nie pobierał wilgoci ktoś z was stosował te srodki????

Tam w piwnicy masz ławy? . Teraz woda przesącza się po papie i w sumie kolejność powinieneś odwrócić. Najpierw iniekcję ciekłokrystaliczna (tutaj tylko metoda ciśnieniowa bo grawitacyjna nie wyprze wody z muru). problemem jest ściana murowana z bloczków bo chyba taką masz. Jak nie ejst murowana na pełne spoiny to nie zrobisz tego dobrze. No ale zakładając że spoiny sa pełne . Musisz iniekt wstrzyknąć w spoiny i w bloczki (w bloczek potrwa dłużej zanim zacznie "się pocić"bloczek, zaprawa odda wilgoć szybciej. Wiertło dobierasz tak aby kończyło się 7 cm od końca ściany. Ustaw wiercenie środkiem bloczków (wierci się pod małym kontem to zacznij lekko wyżej ...chodzi o to aby wiertło wwiercane w bloczek nie przeszło do zaprawy, bo nigdy tego nie zaizolujesz..

Wiercenia robisz praktycznie asekuracyjnie na całej ścianie pod ziemią.

Po iniekcji ściany robisz iniekcję ławy .

Po tym robisz izolację wewnetrzną, tych preparatów co piszesz nie znam.

Faseta z cx izolacja weber, szomburg, PCI,ceresit.

Przed izolacją wewnętrzną musisz poczekać tydzień aż do wiekszych opadów, czy roztopów aby zobaczyć czy iniekcja działą, jak pojawią się plamy wilgoci gdzieś to miejscowo poprawiasz iniekcję.

Ryzyko jest takie że jak wiercisz to odpeknie ci bloczek na zewnątrz, ale to poczujesz podczas iniekcji, wtedy musisz specyjalną zaprawą uszczelnić odwiert i potem go poprawić. Jak iniekcja nie będzie trzymała to izolacja od wewnątrz nie jest pewnym środkiem.

Jaki jest koszt tej iniekcji?? Wczoraj kupiłem puder ex k11"flex i jeszcze jeden środek ale nie pamiętam nazwy jak przyjdą to je zastosuje jak nie dadzą rady (a mam nadzieję że dadzą) to zastosuje iniekcje w okolo domu mam wykopane dreny tylko w tej chwili nie pracują ponieważ nie zdążyłem wykopać studni przez cały rok stała wysoko woda gruntowa a po 80cm ziemi mam sam czysty gruby piach co w połączeniu z wodą daje ciągle zasypianie się dziury na potencjalna studnie

jak zauważyłeś kolego to po porade ,ale czy poradą można nazwać odpowiedz o czymś innym?

oraz pisanie ze wystarczy wykopać dziure i wstawić studnie i już??? Po jego takiej odpowiedzi jestem pewien ze Andrzej773 nigdy nie kopał studni w piasku i nawet nie ma o tym zielonego pojęcia a jezeli ktoś nie ma pojęcia na jakiś temat to powinien milczeć

Przepis . Weź że dobrą wiertarkę z udarem z gustem dobrane wiertło do betonu o długości i średnicy dobranej do grubości muru po przekątnej tak aby każdorazowo w murze przebite była warstwa papy i zdobytymi króćcami iniekcyjnymi. Tu masz ci propagandę :

http://www.koester.pl/pl_pl/foa-96-44/iniekcja+rys+i+pęknięć+w+betonie.html jak i przykładowe króćce: http://www.koester.pl/pl_pl/prodid-95-2144/paker+jednodniowy.html

Zdobądź odpowiednie żywice ... do użytku profesjonalnego zatem na firmę albo ubłagaj sprzedawcę dosyć drogo będzie. Poradź się sprzedawcy pamiętając żę sposobem duży napływ można zatrzymać. Stosowałem żywicę pęczniejącą w kontakcie z wodą, Tylko na krótko bo robi się na drugi dzień krucha trzeba wciskać krótko w wywiercone otwory , a po wstrzymaniu wypływu wody dajesz docelową żywicę tą pompujesz póki wchodzi w każdym otworze. Nawierć najpierw całą ścianę co kilkanaście cm na styku z podłogą więcej jak szczeliny w posadzce murze . Potem wyżej i wyżej no tak te 20 cm powyżej twego domniemanego poziomu wody. No i najważniejsze nie potrzebujesz aparatu do iniekcji. Mieszaj żywice małymi porcjami do max pół litra zgodnie z zaleceniami najlepiej co do grama. I kup dobrej jakości dwie smarownice zwane potocznie towotnicami koniecznie stalowe / Sztuk dwie bo jedną z pewnością zmarnujesz jak ci żywica zwiąże ( wskazówką jest temperatury zmieszanej żywicy im cieplejsza tym masz mniejszy czas do związania)

Z pewnością łapa ci będzie chciała odpaść, ale pompuj póki w kalamitkę króćca będziesz mógł pompować. Dla pewności po tej jednej ścianie czyń to samo po obwodzie piwnicy. W następnym dniu jak skurcz ręki przejdzie nawierć otwory tym razem w poziomie wyżej jak szczelina w murze (nie tynku) to na ukos by otwór przecinał je . Może wypływać na zewnątrz szczelinami lub ciśnieniem będziesz sam otwierał nowe, ale to dobrze byleby nie za dużo bo kasę masz pakować w mur piwnicy nie w ładne wzorki na murze. Tak myślę że ze ścianą i obwodem zmieścisz się w dwóch tysiączkach. No i dobrze byłoby zapewnić sobie dodatkowe pomocniczo ochotne łapy

jak zauważyłeś kolego to po porade ,ale czy poradą można nazwać odpowiedz o czymś innym?

oraz pisanie ze wystarczy wykopać dziure i wstawić studnie i już??? Po jego takiej odpowiedzi jestem pewien ze Andrzej773 nigdy nie kopał studni w piasku i nawet nie ma o tym zielonego pojęcia a jezeli ktoś nie ma pojęcia na jakiś temat to powinien milczeć

Kolego jeżeli Ty nie potrafisz wykopać studni w piasku to Twój problem, ale to wcale nie upoważnia Cię do pisania do Andrzeja w tak dość prymitywny i wiesniacki sposób. Ja wiem jak wykopac studnie w piasku, Andrzej też wie, jedynie Ty nie wiesz i sie irytujesz....