Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrzutnia WM w garażu

Recommended Posts

Czy to czymś grozi? Wilgoć? Zapach? Coś innego?

hm a czy to mało zagrożeń ? Nie wiadomo jak zachowa się rekuperator który zaprojektowany jest na wyrzut atmosferyczny czyli bez oporów przepływu w postaci zamkniętego pomieszczenia i taka wyrzutnia w zamkniętym pomieszczeniu na pewno będzie miała wpływ na wydajność wentylatora wyciągowego, zużycie energii oraz żywotność elementów, a być może utratę gwarancji.

Właśnie to testuje tylko że rekuperator samoróbka. Ma to sens jak się ma GWC wtedy wyrzut jest w miarę ciepły. teraz na wyrzutni mam ok 12*C. Wilgoć jest do przeżycia tylko samochód wolniej wysycha. Największa wada to jak się ktoś fest zes...... w kibelku :)

Garaż nieogrzewany bez izolacji w podłodze oddzielony od domu 20cm styropianu temp ok 12-13*C

Wilgoć jest do przeżycia tylko samochód wolniej wysycha.

Większe problemy powinny się zacząć, jak przyjdą mrozy. Wtedy w chłodniejszych miejscach powinna skraplać się para. I dzięki dosyć wysokiej temperaturze będą idealne warunki dla grzybów i pleśni.

Problemy powinny się zacząć od bram garażowych U=1,07 narazi sucho. Muszę załatwić higrometr to będzie wiadomo jak sytuacja wygląda.Co do grzybów i plaśni to nie wiem czy to dobre warunki. 12-13 *C to raczej zimno a będzie zimniej. W zeszłym roku w największe mrozy miałem +4. Jak będzie lipa to trzeba będzie pomyśleć jak ciepło z rur odzyskać może jakieś spirofleksy w układzie tihelmana i wyrzut przez ścianę lub część powietrza z GWC puścić na garaż to obniży wilgoć. Edytowane przez kulibob

• 1 year później...
Mam wyrzut w garażu od zeszłego roku. Na zewnątrz jest ok -3 nad ranem, w dzień +10 (od dwóch dni takie chłody) a ja mam już w garażu tylko 13st. Nad garażem sypialnia... zastanawiam się co będzie podczas mrozów. Czy mi woda nie zamarznie w garażu. Ściana z salonem ocieplona 5cm. Strop ocieplam 10grafitu . W pokoju powyżej mam wyraźnie zimniej. Jak dalej tak będzie to wywalam wyrzut na zewnątrz. Tyle, że nie mam wybudowanego komina went do garażu... jak to rozwiązać? Otwory went i wentylator wymuszający obieg w razie czego?

Witam,

mam pytanie jak w temacie. Czy mogę zrobić wyrzutnię WM do garażu? Garaż nieogrzewany miałby zrobione odpowiedniej średnicy otwory w ścianie do usuwania powietrza..

Czy to czymś grozi? Wilgoć? Zapach? Coś innego?

Dziękuję i pozdrawiam

A jaki jest cel takiego rozwiązania? Pomijając wady, co chcesz dzięki temu osiągnąć? Nie masz jak wyprowadzić wyrzutni czy ma to być alternatywne wietrzenie garażu?