wrozansk 11.12.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Dzień dobry, Planuję zacząć rozsyłać zapytania ofertowe odnośnie pomp ciepła. Chociaż moja budowa rusza dopiero w przyszłym roku, warto wiedzieć jaki mniej więcej wydatek mnie czeka. Przez te 1.5 roku może się ceny aż tak bardzo nie zmienią. Ale do rzeczy. Wyniki OZC: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 256,1 m2Kubatura ogrzewana budynku VH: 615,7 m3Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 6335WProjektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1533WCałkowita projektowa strata ciepła Φ: 7821WNadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0WProjektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL:7821W Pytania:1) W jaką moc pompy gruntowej celować? Coś w okolicach 8kW wystarczy?2) Jaka powinna być w moim przypadku głębokość odwiertów?3) Niestety w mojej okolicy nie jest łatwo o instalatora/dystrybutora. Z tego, co mi się udało znaleźć, to do wyboru będę miał pompy ciepła: NIBE, Vaillant, Alpha-Innotec, Viessmann. Być może coś jeszcze się trafi, ale pewności nie mam. NIBE ma dość dobre opinie, a jak jest z pozostałymi? Czy lepiej z góry jakieś skreślić? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.12.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Dzień dobry, Planuję zacząć rozsyłać zapytania ofertowe odnośnie pomp ciepła. Chociaż moja budowa rusza dopiero w przyszłym roku, warto wiedzieć jaki mniej więcej wydatek mnie czeka. Przez te 1.5 roku może się ceny aż tak bardzo nie zmienią. Ale do rzeczy. Wyniki OZC: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 256,1 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 615,7 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 6335W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1533W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 7821W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL:7821W Pytania: 1) W jaką moc pompy gruntowej celować? Coś w okolicach 8kW wystarczy? 2) Jaka powinna być w moim przypadku głębokość odwiertów? 3) Niestety w mojej okolicy nie jest łatwo o instalatora/dystrybutora. Z tego, co mi się udało znaleźć, to do wyboru będę miał pompy ciepła: NIBE, Vaillant, Alpha-Innotec, Viessmann. Być może coś jeszcze się trafi, ale pewności nie mam. NIBE ma dość dobre opinie, a jak jest z pozostałymi? Czy lepiej z góry jakieś skreślić? Pozdrawiam, Wojciech Hej, a gdzie Ty ten dom budujesz, moja firma obsługuje cały kraj, wiec jak polska to też damy radę. Co do Nibe to porównaj krzywe wydajności, to zobaczysz ile Nibe jest warte..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.12.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 2) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162348-odwierty-pionowe-ile-i-jakie-długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Dzień dobry, Planuję zacząć rozsyłać zapytania ofertowe odnośnie pomp ciepła. Chociaż moja budowa rusza dopiero w przyszłym roku, warto wiedzieć jaki mniej więcej wydatek mnie czeka. Przez te 1.5 roku może się ceny aż tak bardzo nie zmienią. Ale do rzeczy. Wyniki OZC: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 256,1 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 615,7 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 6335W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1533W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 7821W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL:7821W Pytania: 1) W jaką moc pompy gruntowej celować? Coś w okolicach 8kW wystarczy? 2) Jaka powinna być w moim przypadku głębokość odwiertów? 3) Niestety w mojej okolicy nie jest łatwo o instalatora/dystrybutora. Z tego, co mi się udało znaleźć, to do wyboru będę miał pompy ciepła: NIBE, Vaillant, Alpha-Innotec, Viessmann. Być może coś jeszcze się trafi, ale pewności nie mam. NIBE ma dość dobre opinie, a jak jest z pozostałymi? Czy lepiej z góry jakieś skreślić? Pozdrawiam, Wojciech Jeżeli będziesz grzał w G11 to 8kW powinna ci wystarczyć (w duże mrozy wspomagana grzałką), ale jak chcesz wykorzystać tanią taryfę to brałbym 10kW Odwiertów zrobiłbym około 200m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.12.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Dzień dobry, Planuję zacząć rozsyłać zapytania ofertowe odnośnie pomp ciepła. Chociaż moja budowa rusza dopiero w przyszłym roku, warto wiedzieć jaki mniej więcej wydatek mnie czeka. Przez te 1.5 roku może się ceny aż tak bardzo nie zmienią. Ale do rzeczy. Wyniki OZC: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 256,1 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 615,7 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 6335W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1533W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 7821W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL:7821W Pytania: 1) W jaką moc pompy gruntowej celować? Coś w okolicach 8kW wystarczy? 2) Jaka powinna być w moim przypadku głębokość odwiertów? 3) Niestety w mojej okolicy nie jest łatwo o instalatora/dystrybutora. Z tego, co mi się udało znaleźć, to do wyboru będę miał pompy ciepła: NIBE, Vaillant, Alpha-Innotec, Viessmann. Być może coś jeszcze się trafi, ale pewności nie mam. NIBE ma dość dobre opinie, a jak jest z pozostałymi? Czy lepiej z góry jakieś skreślić? Pozdrawiam, Wojciech Moje DZ to 2×100 m. Gdybym miał jeszcze raz dobierać długść nitek to wybrałbym nie co dłuższe- o 10 m na nitce. Zresztą musisz wykonać badanie geologiczne, dowiesz się jaką orientacyjną będziesz miał moc chłodniczą DZ. U mnie wyszło gdzieś na poziomie 9.6 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 11.12.2017 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Hej, a gdzie Ty ten dom budujesz, moja firma obsługuje cały kraj, wiec jak polska to też damy radę. Co do Nibe to porównaj krzywe wydajności, to zobaczysz ile Nibe jest warte..... Suwalszczyzna. NIBE takie słabe w przypadku gruntówek? Powietrzne to słyszałem, że nie polecane. Jeżeli będziesz grzał w G11 to 8kW powinna ci wystarczyć (w duże mrozy wspomagana grzałką), ale jak chcesz wykorzystać tanią taryfę to brałbym 10kW Nie jestem jeszcze zdecydowany. Ze względu na dużą ilość sprzętu komputerowego chodzącego non-stop, możliwe, że zostanę przy G11. Jeśli różnica między 8 kW a 10kW nie będzie jakaś kolosalna, możnaby "na wszelki wypadek" wziąć większą. Tylko boję się przewymiarowania. Moje DZ to 2×100 m. Gdybym miał jeszcze raz dobierać długść nitek to wybrałbym nie co dłuższe- o 10 m na nitce. Zresztą musisz wykonać badanie geologiczne, dowiesz się jaką orientacyjną będziesz miał moc chłodniczą DZ. U mnie wyszło gdzieś na poziomie 9.6 KW. Wstęnie chyba mogę przyjąć te 200m. Jeśli to nie tajemnica, to możesz powiedzieć ile zapłaciłeś za takie badania? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Nie jestem jeszcze zdecydowany. Ze względu na dużą ilość sprzętu komputerowego chodzącego non-stop, możliwe, że zostanę przy G11. Jeśli różnica między 8 kW a 10kW nie będzie jakaś kolosalna, możnaby "na wszelki wypadek" wziąć większą. Tylko boję się przewymiarowania. Jeżeli będziesz miał dużo sprzętu komputerowego chodzącego non stop, to będziesz miał sporo zysków bytowych. Ile osób będzie mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 11.12.2017 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jeżeli będziesz miał dużo sprzętu komputerowego chodzącego non stop, to będziesz miał sporo zysków bytowych. Ile osób będzie mieszkać? Co rozumiesz przez zysk bytowy? Zaraz po wybudowaniu domu będą dwie osoby dorosłe i dwójka małych dzieci. Jedna z tych osób (ja) to informatyk pracujący z domu i planujący zbudować dość konkretną sieć domową. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.12.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jeżeli sprzęt będzie chodził non stop to 98h w taniej i 70h w drogiej tygodniowo w G12W. Nie namawiam do G12W, ale do przeliczenia sobie wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jeżeli sprzęt będzie chodził non stop to 98h w taniej i 70h w drogiej tygodniowo w G12W. Nie namawiam do G12W, ale do przeliczenia sobie wszystkiego. Dokładnie, jeżeli coś chodzi non stop, to lepiej opłacają się dwie taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.12.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Co rozumiesz przez zysk bytowy? Zaraz po wybudowaniu domu będą dwie osoby dorosłe i dwójka małych dzieci. Jedna z tych osób (ja) to informatyk pracujący z domu i planujący zbudować dość konkretną sieć domową. Pozdrawiam, Wojciech Zysk bytowy to ilość ciepła dostarczonego przez ludzi i sprzęt. Jak piszesz będziesz miał go dość sporo, wiec chyba skupiłbym się na pompie 8kW. Ale jak chcesz bardziej wykorzystać tanią taryfę mając nieco zapasu mocy to bierz 10kW. Odwiertów powinno w zupełności wystarczyć około 180m. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 11.12.2017 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Zysk bytowy to ilość ciepła dostarczonego przez ludzi i sprzęt. Jak piszesz będziesz miał go dość sporo, wiec chyba skupiłbym się na pompie 8kW. Ale jak chcesz bardziej wykorzystać tanią taryfę mając nieco zapasu mocy to bierz 10kW. Odwiertów powinno w zupełności wystarczyć około 160m, ale dla świętego spokoju zrób około 180. Ok, roześlę zapytania ofertowe i zobaczymy co z tgo wyjdzie. Z innej beczki, jakby się okazało, że pompa g-w jednak wyjdzie zbyt drogo, to czy Panasonic T-Cap 9kW jest sensowną alternatywą? Ze względu na lokalizacje w grę wchodzi tylko T-Cap lub Zubadan, ale ceny Mitsubishi są porażające. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.12.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 .... Wstęnie chyba mogę przyjąć te 200m. Jeśli to nie tajemnica, to możesz powiedzieć ile zapłaciłeś za takie badania? Pozdrawiam, Wojciech Za sam projekt zapłaciłem parę stówek. Wracając do odwiertów to u mnie przy nieco cieplejszym domu i innej, niższej strefy klimatycznej, obecnie nie mam zbyt inponujących temp. Po nocnym grzaniu +2.6/ -0. 4. Zyski bytowe mogę mieć o wiele niższe od Twoich, nie jestem informatykiem, ciągu dnia prawie nikogo nie ma w domu. Rodzinka zjeźdźa się do domu około 17tej. Pozostałbym przy dwustometrowych odwiertach. Powietrzna wyjdzie taniej od gruntówki, jeśli na nią byś się zdecydował to Panasonic jest dobrym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 11.12.2017 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Za sam projekt zapłaciłem parę stówek. Wracając do odwiertów to u mnie przy nieco cieplejszym domu i innej, niższej strefy klimatycznej, obecnie nie mam zbyt inponujących temp. Po nocnym grzaniu +2.6/ -0. 4. Zyski bytowe mogę mieć o wiele niższe od Twoich, nie jestem informatykiem, ciągu dnia prawie nikogo nie ma w domu. Rodzinka zjeźdźa się do domu około 17tej. Pozostałbym przy dwustometrowych odwiertach. Powietrzna wyjdzie taniej od gruntówki, jeśli na nią byś się zdecydował to Panasonic jest dobrym wyborem. Nie badałem wcześniej tematu, tylko dzisiaj trochę poczytałem. Czy zbadanie gruntu nie powinno być na takiej głębokości, jakie planujemy mieć odwierty? Koszt takiego badania przekraczałby koszt odwiertów. Zastanawiam się jakie badanie było u Ciebie robione, że wyliczyli Ci moc DZ w tak niskiej cenie... Temperatury, jakie uzyskujesz na wejściu są niskie? Jakie według Ciebie powinny być optymalne? Przy gruntówce temperatura na zewnątrz co prawda nie ma aż tak wielkiego znaczenia, aczkolwiek zastanawia mnie jak u Ciebie to wygląda w mroźniejsze dni. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.12.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Suwalszczyzna. NIBE takie słabe w przypadku gruntówek? Powietrzne to słyszałem, że nie polecane. .............. Widzisz nie zauważyłem tego że szukasz gruntówki. Ale widzę wielkie podniecenie po ilości postów że ktoś szuka gruntówki bo to już coraz rzadziej hehehe Sam wiesz jakie masz oferty na gruntówki, wiesz ile Cię to będzie kosztować. T-CAPa 9kW dostaniesz za 27500zł z montażem na gotowo. A gruntówkę dostaniesz za kwotę X - podstaw wg. ofert i teraz jeżeli kwota X - 27500zł = Y czyli różnica w cenie nie zwróci Ci się z wciągu 15 lat to nie ma sensu dokładać. T-CAP tak samo zrobi Ci ciepło w domu, powietrzna działa trochę drożej ale nie o tyle żeby opłacało się dokładać kwote Y która nigdy się nie zwróci. Tutaj masz wyliczenia podobnego domu: http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/2l na gruntowej ogrzewanie CO:1400zł na powietrznej ogrzewanie CO: 1800zł masz 400zł różnicy jeżeli gruntowa była by droższa tylko o max 6000zł to się opłaca, ale za taką różnicę w cenie nigdzie nie dostaniesz porządnej gruntowej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 12.12.2017 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 T-CAP tak samo zrobi Ci ciepło w domu, powietrzna działa trochę drożej ale nie o tyle żeby opłacało się dokładać kwote Y która nigdy się nie zwróci. Drogie kafle w łazience też się nie zwrócą. Podobnie jak drewniane drzwi wewn, odkurzacz centralny, benzynowe V8 zamiast diesla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.12.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Nie badałem wcześniej tematu, tylko dzisiaj trochę poczytałem. Czy zbadanie gruntu nie powinno być na takiej głębokości, jakie planujemy mieć odwierty? Koszt takiego badania przekraczałby koszt odwiertów. Zastanawiam się jakie badanie było u Ciebie robione, że wyliczyli Ci moc DZ w tak niskiej cenie... Temperatury, jakie uzyskujesz na wejściu są niskie? Jakie według Ciebie powinny być optymalne? Przy gruntówce temperatura na zewnątrz co prawda nie ma aż tak wielkiego znaczenia, aczkolwiek zastanawia mnie jak u Ciebie to wygląda w mroźniejsze dni. Pozdrawiam, Wojciech Ja do tematu projektu zabrałem się od du..strony. Po zakończeniu instalacji UM zaczął się czepiać prosząc o dokumentację wykonania DZ, mapki, projekt geodezyjny i dopiero wtedy zacząłem działać. Dlatego dobrze jest wcześniej wiedzieć i zawczasu zbierać dokumenty. Projekt był robiony na podstawie ogólnej wiedzy na temat warstw gleby w naszym województwie. Temperatury DZ jakie mam nie nalezą do imponujących. Co najważniejsze są w miarę stabilne. Zeszły sezon był bardzo zimny kilkakrotnie najniższa temperatura na zew. oscylowała przy -20oC, ogólnie rzecz biorąc była to najchłodniejsza zima w ciągu ostatnich lat, a i tak temp. DZ na wejściu spadła w przeciągu całego sezonu grzewczego o 0,7oC . Wydaje mi się, że do takiego stanu niechcąco sam się po trochu do tego przyczyniłem. Po odpaleniu pompy, bez udziału grzałek (bo ich nie mam) zbyt długo i intensywnie wygrzewałem posadzki.W mroźne dni pompa pracuje dłużej i z większą mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.12.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) , ale za taką różnicę w cenie nigdzie nie dostaniesz porządnej gruntowej pompy. to jeszcze zależy co kto rozumie przez porządną gruntową pompę ciepła..... Edytowane 12 Grudnia 2017 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 12.12.2017 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Widzisz nie zauważyłem tego że szukasz gruntówki. Ale widzę wielkie podniecenie po ilości postów że ktoś szuka gruntówki bo to już coraz rzadziej hehehe Sam wiesz jakie masz oferty na gruntówki, wiesz ile Cię to będzie kosztować. T-CAPa 9kW dostaniesz za 27500zł z montażem na gotowo. A gruntówkę dostaniesz za kwotę X - podstaw wg. ofert i teraz jeżeli kwota X - 27500zł = Y czyli różnica w cenie nie zwróci Ci się z wciągu 15 lat to nie ma sensu dokładać. T-CAP tak samo zrobi Ci ciepło w domu, powietrzna działa trochę drożej ale nie o tyle żeby opłacało się dokładać kwote Y która nigdy się nie zwróci. Tutaj masz wyliczenia podobnego domu: http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/2l na gruntowej ogrzewanie CO:1400zł na powietrznej ogrzewanie CO: 1800zł masz 400zł różnicy jeżeli gruntowa była by droższa tylko o max 6000zł to się opłaca, ale za taką różnicę w cenie nigdzie nie dostaniesz porządnej gruntowej pompy. Jeszcze nie mam ofert, dopiero wczoraj rozesłałem zapytania. T-Cap zostawiam jako opcję awaryjną. Gdybym budował się w cieplejszej strefie najprawdopodobniej to by była moja pierwsza opcja. Ja do tematu projektu zabrałem się od du..strony. Po zakończeniu instalacji UM zaczął się czepiać prosząc o dokumentację wykonania DZ, mapki, projekt geodezyjny i dopiero wtedy zacząłem działać. Dlatego dobrze jest wcześniej wiedzieć i zawczasu zbierać dokumenty. Projekt był robiony na podstawie ogólnej wiedzy na temat warstw gleby w naszym województwie. Temperatury DZ jakie mam nie nalezą do imponujących. Co najważniejsze są w miarę stabilne. Zeszły sezon był bardzo zimny kilkakrotnie najniższa temperatura na zew. oscylowała przy -20oC, ogólnie rzecz biorąc była to najchłodniejsza zima w ciągu ostatnich lat, a i tak temp. DZ na wejściu spadła w przeciągu całego sezonu grzewczego o 0,7oC . Wydaje mi się, że do takiego stanu niechcąco sam się po trochu do tego przyczyniłem. Po odpaleniu pompy, bez udziału grzałek (bo ich nie mam) zbyt długo i intensywnie wygrzewałem posadzki.W mroźne dni pompa pracuje dłużej i z większą mocą. Ok, teraz rozumiem. Z poprzedniej wiadomości wywnioskowałem, że badałeś grunt na głębokości wykopów. Koszt takiego badania by wyniósł prawie tyle co pompa:) Jeśli decydowałbym się na pompę, to najprawdopodoniej zainwestowałbym też w kolektory słoneczne do cwu. Zawsze to jakieś odciążenie dla dolnego źródła, nawet w zimie. Dobra, temat mam mniej więcej obadany. Czekamy na wycenę i zobaczymy co dalej. Dziękuję wszystkim za opinie. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Jeśli decydowałbym się na pompę, to najprawdopodoniej zainwestowałbym też w kolektory słoneczne do cwu. Zawsze to jakieś odciążenie dla dolnego źródła, nawet w zimie. Kompletnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts