Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła

wrozansk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakieś uzasadnienie.

W okresie poza grzewczym PC pobiera z gruntu tak minimalne ilości energii, że w żaden sposób nie są w stanie wpłynąć negatywnie na regenerację DZ. W dodatku jak płacisz około 10zł na osobę za grzanie wody w tym okresie, to nawet jakbyś dostał instalacje solarną za darmo, to i tak nie będzie ci się to opłacać.

W okresie poza grzewczym PC pobiera z gruntu tak minimalne ilości energii, że w żaden sposób nie są w stanie wpłynąć negatywnie na regenerację DZ. W dodatku jak płacisz około 10zł na osobę za grzanie wody w tym okresie, to nawet jakbyś dostał instalacje solarną za darmo, to i tak nie będzie ci się to opłacać.

Przyjmijmy 4 osoby . Koszt CWU 120 zł/m. Za solary ok 4000 zł komplet i niech pokryją zapotrzebowanie na CWU przez 4-5

miesięcy czyli ok. 500zł/rok. Czas zwrotu 8 lat. Ale czy się opłaca? To zależny, ale pompa mniej będzie chodziła to i może sprężarka dłużej pociągnie.

Przyjmijmy 4 osoby . Koszt CWU 120 zł/m. Za solary ok 4000 zł komplet i niech pokryją zapotrzebowanie na CWU przez 4-5

miesięcy czyli ok. 500zł/rok. Czas zwrotu 8 lat. Ale czy się opłaca? To zależny, ale pompa mniej będzie chodziła to i może sprężarka dłużej pociągnie.

Ja pier.... Przynajmniej 375kWh na cwu za miesiąc grzania PC?

Tak właśnie wkręca się nieświadomych klientów, którzy nie umieją liczyć. Brawo.

To już lepiej wydać pieniądze na pv a nie kolektory słoneczne.

Dzień dobry,

Planuję zacząć rozsyłać zapytania ofertowe odnośnie pomp ciepła. Chociaż moja budowa rusza dopiero w przyszłym roku, warto wiedzieć jaki mniej więcej wydatek mnie czeka. Przez te 1.5 roku może się ceny aż tak bardzo nie zmienią.

Pytania:

1) W jaką moc pompy gruntowej celować? Coś w okolicach 8kW wystarczy?

2) Jaka powinna być w moim przypadku głębokość odwiertów?

3) Niestety w mojej okolicy nie jest łatwo o instalatora/dystrybutora. Z tego, co mi się udało znaleźć, to do wyboru będę miał pompy ciepła: NIBE, Vaillant, Alpha-Innotec, Viessmann.

Witam,

Słusznie, że rozglądasz się i planujesz system grzewczy już dzisiaj! Co do mocy - gdy odezwiesz się do firm partnerskich firmy Viessmann, specjaliście wszystko odpowiednio dobiorą na podstawie projektu budynku, więc spokojnie. Zresztą zobacz sam, co oferuję i przekonaj się, że odpowiedzą na większość Twoich pytań :)

Moja sugestia jest jeszcze taka, żebyś przeanalizował pompę ciepła powietrzną.

W razie jakichkolwiek pytań o urządzenia firmy Viessmann - pozostaję do dyspozycji!

Pozdrawiam!

Drogie kafle w łazience też się nie zwrócą. Podobnie jak drewniane drzwi wewn, odkurzacz centralny, benzynowe V8 zamiast diesla...;)

Na drogie kafle możesz chociaż popatrzeć - cieszą oko, podobnie jak drewniane drzwi wewn. Odkurzacz centralny to też wygoda, o benzynowym v8 także się z Tobą zgodzę. Natomiast po co przepłacać za pompę którą ustawiasz raz i ta grzeje ci cały rok - zima/lato razem z wodą? Do kotłowni nie zaglądam w ogóle - bo i po co? Nawet popatrzeć nie ma na co ;)

moje zużycie za miesiące letnie

2017 - 1.05-1.09 535kwh za 165zł - tam wpadło juz CO

2016 - 2.05 - 10.09 489kwh za 146zł - ale tutaj na bank było już CO

dokładniejsze rozbicie mam za wcześniejsze lata

2011 - 2.06 - 3.09 382kwh za160zł

2012 - 1.06 - 3.09 319kwh za 116zł

2013 - 1.06 - 3.09 312kwh za 73zł

pozostałe lata nie było tak regularnych odczytów

szacowany COP=3,5