Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła

wrozansk

Recommended Posts

jak nie masz pensjonatu, to żaden.

U mnie wyżej masz zużycie przy podobnym rozbiorze wody...

Ja ma za listopad 430 kWh - 150 zł. Niech będzie 110 zł za CWU i 40 za CO. Tak ja pisałem niech będzie 5 -6 miesięcy CWU z solarów. Czas zwrotu ok 8 lat.

Czy warto to zależy? U mnie jest jakiś tam sens, 8 lat to nie aż tak dużo, jak doliczyć wzrost cen prądu nawet o inflację to trzeba to przemyśleć.

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja ma za listopad 430 kWh - 150 zł. Niech będzie 110 zł za CWU i 40 za CO. Tak ja pisałem niech będzie 5 -6 miesięcy CWU z solarów. Czas zwrotu ok 8 lat.

Czy warto to zależy? U mnie jest jakiś tam sens, 8 lat to nie aż tak dużo, jak doliczyć wzrost cen prądu nawet o inflację to trzeba to przemyśleć.

Gdybym zużywał codziennie 800 litrów wody o temp. około 40C to nie wyszłoby mi w miesiącu na cwu 375kWh przy cop-2,5

Tylko gdybasz. Zresztą na jakiej podstawie. Ja mam opomiarowana instalację i wiem jak to u mnie jest.

To masz źle opomiarowaną, albo coś w instalacji spieprzone. Na poprzedniej stronie dałem Ci wyliczenia. Albo źle zakładasz stosunek CO do CWU ze zużycia. Albo Twoja PC pracuje z COP=1. Tylko w takim razie bojler z grzałką taniej było kupić...

To masz źle opomiarowaną, albo coś w instalacji spieprzone. Na poprzedniej stronie dałem Ci wyliczenia. Albo źle zakładasz stosunek CO do CWU ze zużycia. Albo Twoja PC pracuje z COP=1. Tylko w takim razie bojler z grzałką taniej było kupić...

Tak mam spieprzoną instalację i źle opomiarowaną. No fakt taniej wyszedł by bojler.

A skąd Ty masz takie dane?? Przecież zimna to większość pralki, zmywarki,kible. a ile ciepłej wody poleci z kranu o przepływie 1,2l/min, kranu kuchennego 6l, prysznica 4-5l/min. No może wanna ale ta jest bardzo rzadko w użyciu. Najwięcej strat to wydaje mi się że przynosi cyrkulacja.

Nie sądzę aby zużycie ciepłej wynosiło więcej jak 25%

A skąd Ty masz takie dane?? Przecież zimna to większość pralki, zmywarki,kible. a ile ciepłej wody poleci z kranu o przepływie 1,2l/min, kranu kuchennego 6l, prysznica 4-5l/min. No może wanna ale ta jest bardzo rzadko w użyciu. Najwięcej strat to wydaje mi się że przynosi cyrkulacja. Nie sądzę aby zużycie ciepłej wynosiło więcej jak 25%

Przy odpowiednim sterowaniu, straty nie powinny być aż tak duże.

A skąd Ty masz takie dane?? Przecież zimna to większość pralki, zmywarki,kible. a ile ciepłej wody poleci z kranu o przepływie 1,2l/min, kranu kuchennego 6l, prysznica 4-5l/min. No może wanna ale ta jest bardzo rzadko w użyciu. Najwięcej strat to wydaje mi się że przynosi cyrkulacja.

myślisz że pamiętam? To było dawno temu - ale chyba na odwrót napisałem, tzn te 55% całości to ZWU, a 45% CWU

znalazłem 2 dokumenty na szybko

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiVnfPZyobYAhWD2KQKHfJ-DRk4ChAWCD4wAg&url=http%3A%2F%2Fagro.icm.edu.pl%2Fagro%2Fdownload%2Fbwmeta1.element.dl-catalog-dde9755b-0762-4671-8fef-81fd6b551ad8%2Fother%2FBugajski-Kaczor.pdf&usg=AOvVaw1tC3lA2d3HMT4JA0QFyoZn

stare opracowanie z 2004r, monitoring rodziny 2+1, piszą że CWU to 38% całości

w kolei w następnym

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiVnfPZyobYAhWD2KQKHfJ-DRk4ChAWCDUwAQ&url=http%3A%2F%2Fyadda.icm.edu.pl%2Fyadda%2Felement%2Fbwmeta1.element.agro-a458e496-d57c-4cc7-b9f9-36c414e54ccc%2Fc%2FBugajski_2.pdf&usg=AOvVaw3DjqLzt7zcQc9t5KKUErm3

monitoring zużycia w bunynkach wielorodzinnych - za lata 2004-2008

tutaj w poszczególnych latach CWU jest w granicach od 43-50%(patrz wykresy)

Te dane mogły stracić aktualność i pewnie wszystko zależy od indywidualnych preferencji....ale 25% to :no:

Ma jeden licznik na zimną wodę. 18-19m3

Ja zużywam około 12m3 dla trzech osób, czyli około 4m3 na osobę. Latem na podgrzanie wody idzie mi około 90kWh (dla trzech osób), za które płacę około 30zł. Załóżmy że dochodzą dwie osoby, zużycie wzrasta do 20m3 (czyli większe niż u ciebie!), a na podgrzanie idzie mi 150kWh, za które płacę 50zł.

Niech solary grzeją mi tą wodę przez 6 miesięcy, to oszczędzam niby 300zł. Niby, bo nie liczę pracy pompki solarów i okresowej wymiany glikolu. W tym momencie zysk mam raptem na poziomie około 100zł a inwestycja, tak jak ty napisałeś, na poziomie 4tys. czyli dochodzi amortyzacja. I w tym momencie dupa z zysków.

Owszem, przy BARDZO DUŻYM zużyciu CWU solary mogą być opłacalne, ale dotyczy się to raczej większych obiektów.

Przepływ max przy baterii prysznicowej to około 36l/min (0,63l /s) , bez żadnych perlatorów i itd . Oczywiście perlator ogranicza przepływ i idzie mniej i obecnie każda głowica ma jakiś perlator (zależy jakiej klasy) , ale przepływy 4-5l/min to wychodzi 0,06 litra na sekundę więc chyba to już jakieś extremum ..

Tak samo jak przepływ 1,2l minutę z kranu ...

Witam Serdecznie,

Jako, że to mój pierwszy post chciałbym się przywitać. Chciałbym zapytać o wybór pompy ciepła - mogę otrzymać 95% zwrotu nie więcej niż 40tys. Więc mam o co powalczyć. Projekt jaki będę realizował to AS VII link https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3238/projekt-domu-as-vii-nf40?gclid=CjwKCAiApdPRBRAdEiwA84bo3_84jqkdazPgicUvtCHJYrEDoNX-_pNRG4igefh4Fk2TWraUH80CGxoCyPAQAvD_BwE

Proces jest długi potrzebuje co najmniej 3 oferty - warunek konieczny pompa powietrzna. Teraz z racji, że sprzętu jest mnóstwo czytam forum od kilku dni i mam mętlik w głowie. Czy są jacyś zdecydowani liderzy? Firmy które są dobre i godne polecenia? Z racji tego, że muszę zrobić przetarg chciałbym złożyć zapytanie to konkretnych producentów i uniknąć wpadki. Dom będzie zamieszkany na stałe przez 4 osoby - z góry dziękuję za sugestie. Wstępnie jak dzwoniłem w temacie do jednej z firm określili zapotrzebowanie mocy pompy na 7kW. Dom będzie wyposażony w rekuperator zastanawiam się tylko nad podłogówką czy podłogówką+grzejniki u góry (czytając posty też mam tu mętlik).

Fugaz

Witam

Podłogówkę zrób w całym domu - bez wyjątków.

Drabinki sobie odpuść lub w ostateczności zrób na grzałkę.

Jak chcesz mieć PC z górnej półki, wyślij takiej samej treści zapytania ofertowe do przedstawiciela Mitsubishi,Toshiba, Panasonic, Daikin, Kolejność nieprzypadkowa.

Jak chcesz mieć pompę z średniej półki wyślij zapytania jw. do LG, Samsung, Midea, Gree. Kolejność przypadkowa.

Nie wysyłaj żadnych zapytań do renomowanych niemieckich producentów kotłów.

Najlepszą cenowo ofertę w obu przedziałach otrzymasz zapewne od aktywnego na forum CNC M. Jankowski. Instaluje, jak twierdzi w całej Polsce.

Jak mu dopłacisz trochę poza przetargiem, możesz żądać lepszych jakościowo komponentów kotłowni i baniaka na CW.

Swoją drogą takiego dofinansowania do PC to jeszcze nie widziałem. 95% - aż nie chce się wierzyć

Pozdrawiam

Pratchawiec