wrozansk 20.12.2017 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Odezwij się do kolegi wihajstra, cena będzie na pewno dużo lepsza. Nie mam jego pompy, ale mogę polecić, bo ma koleżanka i jest wszystko ok. Jak coś to dawaj znać na priv. W sumie nie mamy do siebie daleko. Pozdrawiam, Wojtek Ok, dzięki za info. Obadam temat. To i tak dobrze, ja pierwszą wycenę dostałem na 70tys!, a zrobiłem za 27 Brawo Ty:-) Witam, nie porzucaj pomysłu - poczekaj na kilka wycen, popytaj wielu instalatorów, ale nie nastawiaj się na "zwrot" z inwestycji - czy budowę domu też kalkulujesz na zwrot? Takie rzeczy jak ogrzewanie to są instalacje które musisz mieć - w naszym klimacie to nie zachcianka, czy rzecz zbędna - niestety i na pewnych rzeczach nie da się zaoszczędzić, czy też liczyć na zwrot. Są systemy tańsze, droższe, dlatego szukaj Powodzenia! Zgadzam się. Jednak nie warto porywać się z motyką na Słońce. W tym przypadku, brać się za coś, na co Cię nie stać Nawet jeśli w perspektywie lat wyjdzie na to samo, jednak trzeba mieć ten początkowy kapitał, a zaproponowana cena jest, niestety, zaporowa. Nie poddaję się oczywiście. Temat będę badał cały czas. Jednak muszę też rozglądać się za alternatywami. wrozansk . Jakie masz zapotrzebowanie na energię ??? Umieść swoje dane w stopce, lepiej się czyta wówczas Twoje wypowiedzi. Zobacz na OZC dla kolegów ; map78 , asaselllo . Mają znacznie wyższe OZC , a zastosowali PC-PW / 9 kW/TCap . Poczytaj tematy w mojej stopce, może Tobie pomogą. Stopka zaktualizowana. Tak, wiem że T-Cap byłby odpowiedni. I zamontowałbym go z wielką przyjemnością. Tylko trochę nierozsądne byłoby montowanie urządzenia za 25k PLN, gdy w pobliżu nie ma do niego serwisu. Nie twierdzę, że coś ma się zepsuć, ale może. No i przeglądy jednak, z tego co mi wiadomo, robić trzeba. Zgadzam się, ze komfort jest wazny. A wygodniej, i w dobrze ocieplonym, niewielkim domu taniej TCO wychodzi przy ogrzewaniu kablami. Więc po co kupować PC? Ten temat jest mi akurat najmniej znany. Aczkolwiek wydaje mi się, że mój dom będzie za duży na kable. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.12.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Tak, wiem że T-Cap byłby odpowiedni. I zamontowałbym go z wielką przyjemnością. Tylko trochę nierozsądne byłoby montowanie urządzenia za 25k PLN, gdy w pobliżu nie ma do niego serwisu. Nie twierdzę, że coś ma się zepsuć, ale może. No i przeglądy jednak, z tego co mi wiadomo, robić trzeba. Zobacz ; https://www.panasonicproclub.com/ifinder/PL_pl/home/ Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.12.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Witam, nie porzucaj pomysłu - poczekaj na kilka wycen, popytaj wielu instalatorów, ale nie nastawiaj się na "zwrot" z inwestycji - czy budowę domu też kalkulujesz na zwrot? Takie rzeczy jak ogrzewanie to są instalacje które musisz mieć - w naszym klimacie to nie zachcianka, czy rzecz zbędna - niestety i na pewnych rzeczach nie da się zaoszczędzić, czy też liczyć na zwrot. Są systemy tańsze, droższe, dlatego szukaj Powodzenia! Jest jeszcze takie coś jak ekonomia ... Kompletną kotłownię z pompą ciepła PW może mieć już za około 20-21 tys zł. Oczywiście pompa PW ma trochę słabszy COP ale czy dopłata ponad 30 tys ma sens ? Według mnie żadnego ... Nigdy się to nie zwróci , ale kto bogatemu zabroni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 20.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Witam, dostałem pierwszą wycenę na pompę gruntową. 53k PLN za 8kW i 56k za 10 kW. Jak dla mnie, trochę za drogo. Wątpie, by ta inwestycja mi się zwróciła zanim samą pompę szlag trafi. Nie wiem jak będą wyglądały pozostałe wyceny, ale jak podobnie, to porzucam pomysł gruntowej pompy ciepła. Wojciech Samo dolne źródło+pc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.12.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Ja wysłałem zapytanie do kilku instalatorów i do domu o zapotrzebowaniu 4,4 kW, , zaproponowalo:1.Panasonic 7kW/Buderus 8kW, Samsung 9kW2.Panasonic 7kW3.Panasonic 9 kW/Atlantic 8kW4.Atlantic 8 kW5.Panasonic TCAP 9 kWRozbieżność mocy jest spora, cenowa to czym blizej inwestycji tym drożej.I co najgorsze każdy mówi co innego,i sam nie wiem co wybrać.Jedyny polecany instalator w Krakowie przez dystrybutora Samsunga i Panasonica zaproponował TCAP-a w cenie zwyklej 9 kW, tylko gość nie wiedział czy wycenił 1-czy 3 fazową, długo szukał jaka to jest a wystarczyło przy opisie jednostki zobaczyć czy jest 5(1fazowa) czy 9(3fazowa).Czy takiemu instalatorowi można zaufać?Aż tak mocna pompa pewnie nigdy nie włączy grzalek ale czy nie bedzie czesto startować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 20.12.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A proponują Ci bufor czy bez bufora ? Jeżeli będziesz miał bufor to moim zdaniem nie powinna taktować, a będziesz mógł grzać w taniej taryfie jak weźmiesz G12.OZC masz profesjonalnie zrobione czy w kalkulatorze z internetu wychodzi te 4,4kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 20.12.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Ja wysłałem zapytanie do kilku instalatorów i do domu o zapotrzebowaniu 4,4 kW, , zaproponowalo: 1.Panasonic 7kW/Buderus 8kW, Samsung 9kW 2.Panasonic 7kW 3.Panasonic 9 kW/Atlantic 8kW 4.Atlantic 8 kW 5.Panasonic TCAP 9 kW Rozbieżność mocy jest spora, cenowa to czym blizej inwestycji tym drożej. I co najgorsze każdy mówi co innego,i sam nie wiem co wybrać. Jedyny polecany instalator w Krakowie przez dystrybutora Samsunga i Panasonica zaproponował TCAP-a w cenie zwyklej 9 kW, tylko gość nie wiedział czy wycenił 1-czy 3 fazową, długo szukał jaka to jest a wystarczyło przy opisie jednostki zobaczyć czy jest 5(1fazowa) czy 9(3fazowa).Czy takiemu instalatorowi można zaufać?Aż tak mocna pompa pewnie nigdy nie włączy grzalek ale czy nie bedzie czesto startować? Panasonic 7kW a 9kW T-CAP to zupełnie inne pompy i inne moce. T-CAP 9 może być sporo za duży szczególnie w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.12.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 OZC zrobione przez Asolta ale sporo jeszcze dołożyłem albo dołoże i licze że bedzie mniej.Z 6 wykonawców tylko 1 zaproponował bufor reszta bez bufora.Różnica miedzy najtańszym Samsungiem a TCAP to 4500 zl ale w droższej wersji zbiornik jest 300 l i w dodatku nie emalia tylko nierdzewka.W dodatku w kpl z podłogówką oferta TCAP a zrownała się z Samsungiem.Tylko po co taka mocna pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 20.12.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Czyli za ile ten T-CAP z 300L zasobnikiem z nierdzewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 20.12.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 wrozansk Popatrzyłem na mapę - tam gdzie są Twoje Radziuszki.Masz rzeczywiście problem.Po pierwsze w Twojej lokalizacji dla powietrznej T-Cap celowałbym jednak 12-kę.Po drugie, zajrzyj za bliską granice.U twoich sąsiadów ceny bywają lepsze niż w PL. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.12.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Czyli za ile ten T-CAP z 300L zasobnikiem z nierdzewki? T CAP z montażem, zbiornik 300 l nierdzewka, podlogowka KAN Blue Floor 924 mb na 134 m2 podłóg 32 tyś, wykonawca 60 km odemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.12.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Na twoim miejscu chyba wybrałbym zwykła 9^tke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 20.12.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 T CAP z montażem, zbiornik 300 l nierdzewka, podlogowka KAN Blue Floor 924 mb na 134 m2 podłóg 32 tyś, wykonawca 60 km odemnie. Raptem 600 km do wrozansk'a Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 20.12.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 maciuspala - ja wybrałem przy podobnym zapotrzebowaniu SDC 7 KW, jaką będziesz miał wylewkę? Jak grubą (min 8 cm) cementową to możesz wybrać 9 KW 1 fazowego. Dom o zapotzrebowaniu 4,5 - 5 KW prz aktualnych temp. -3 ST do +3 ST - potrzebuje około 2,2 do 1,7 KW a TCAP ma 9 KW mocy a moc minimalna 3,4 KW. Wg Mnie za dużo, albo 7 KW albo 9 KW 1 faza i grzanie w T1 grubej wylewki. Poczytaj temat o F-Gazach - T-CAP ma powyżej 2,4 kg czynnika a SDC 7 KW i 9 KW poniżej. Nie wiadomo jak z tym będzie ale to też argument http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341258-Uwaga-nowe-f-gazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.12.2017 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Podłoga to 20 cm grafitu i 8 cm wylewki, tak samo się teraz zastanawiam nad mocną pompa jak kiedyś na piecem gazowym, w moim stronach 80% sprzedaży to Vaillant i do tego domu goście proponowali coś od 4-19 kW co uważałem że jest za mocne i tu chyba jest to samo.Buforu nie chce chyba że taki 1000 L i nie bawić się w nagrzewanie wylewek tylko grzać z bufora cały dzień kiedy potrzeba, ale taki bufor to koszt i zajmuje ogromną ilość miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 21.12.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 maciuspala - ja wybrałem przy podobnym zapotrzebowaniu SDC 7 KW, jaką będziesz miał wylewkę? Jak grubą (min 8 cm) cementową to możesz wybrać 9 KW 1 fazowego. Dom o zapotzrebowaniu 4,5 - 5 KW prz aktualnych temp. -3 ST do +3 ST - potrzebuje około 2,2 do 1,7 KW a TCAP ma 9 KW mocy a moc minimalna 3,4 KW. Wg Mnie za dużo, albo 7 KW albo 9 KW 1 faza i grzanie w T1 grubej wylewki. Poczytaj temat o F-Gazach - T-CAP ma powyżej 2,4 kg czynnika a SDC 7 KW i 9 KW poniżej. Nie wiadomo jak z tym będzie ale to też argument http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341258-Uwaga-nowe-f-gazy Marcin34_Śl a OZC liczyłeś dla jakiej temperatury wewnątrz? 20 stopni czy więcej? Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 22.12.2017 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Zobacz ; https://www.panasonicproclub.com/ifinder/PL_pl/home/ Sprawdzalem już. Jest jeden instalator w obrębie 100 km, ale jeszcze nie dzwoniłem, by się upewnić, czy również zajmuje się serwisem. Więcej serwisantów znajdę w Białymstoku (około 150 km). Samo dolne źródło+pc? PC + DZ + kotłownia wrozansk Popatrzyłem na mapę - tam gdzie są Twoje Radziuszki. Masz rzeczywiście problem. Po pierwsze w Twojej lokalizacji dla powietrznej T-Cap celowałbym jednak 12-kę. Po drugie, zajrzyj za bliską granice. U twoich sąsiadów ceny bywają lepsze niż w PL. Pozdrawiam Pratchawiec Różnica między 9kW a 12kW to jakieś 3.5k PLN. Do przetrawienia. Nie jestem przekonany do robienia zakupów za granicą. Dochodzi szukanie tłumacza. Raczej ta opcja odpada. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.12.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Jest jeszcze takie coś jak ekonomia ... Kompletną kotłownię z pompą ciepła PW może mieć już za około 20-21 tys zł. Oczywiście pompa PW ma trochę słabszy COP ale czy dopłata ponad 30 tys ma sens ? . Witaj! Oczywiście, zgadzam się, że przy tego typu inwestycjach, zdecydowanie taniej, szybciej i łatwiej będzie zainwestować pompę ciepła typu powietrze/woda, która również może stanowić jedyne i samodzielne źródło energii cieplnej. Kwestie tylko tego typu, czy inwestor będzie skłonny zmienić zdanie. Padła jeszcze propozycja kabli i ogrzewania elektrycznego - inwestycja może tania i łatwa, ale efektywność wykorzystania energii w przypadku pompy ciepła jest niezaprzeczalne lepsza. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 03.01.2018 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Witam, Wracamy do tematu. Choć więcej wycen na chwilę obecną nie dostałem, to zacząłem się zasatnawiać nad jeszcze jednym rozwiązaniem. Zainspirowany tematem "Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona", rozważam opcję kolektorów spiralnych. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć ile mb byłoby mi potrzebne? Dotychczas nie byłem nastawiony na kolektor poziomy, myśląc, że nie zmieści mi się na działce. Jednak dochodzę do wniosku, że może nie być tak źle z tym. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.01.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Witam, Marka Buderus posiada w swojej ofercie sprawdzone gruntowe oraz powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm. Pompy cechują się wysoką jakością wykonania oraz wysoką efektywnością pracy. W sprawie pomocy w doborze pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus. Wyszukiwarkę instalatorów w zależności ich lokalizacji można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html. Bardziej szczegółowe informacje o pompach ciepłą Logatherm dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts