Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła

wrozansk

Recommended Posts

Witajcie!

O sposobie ogrzewania domu zdecydowałem już jakiś czas temu, ale opcja pompy powietrznej jest dla mnie "nowa". Policzyłem sobie co i jak i mi wyszło, że gruntowa to trochę nie ten tego, jeżeli chodzi o koszty (a mam warunki na wymiennik poziomy), więc będzie powietrze-woda.

Do rzeczy: Asolt policzył mi OZC i wychodzi z niego, że mam zapotrzebowanie na poziomie 33kWh/m2/rok przy zakładanej temp. = 22C. Prognozowane zużycie roczne na poziomie 7600kWh. Nastawiam się na grzanie w taniej taryfie, mam 100% podłogówki. Planowana wylewka to raczej standardowe ~6cm w zależności od równości chudziaka ;) pod wylewkę 10cm EPSu, ale to znaczy, że będzie w sumie 30cm EPS 037 (mam już 2x10cm pod chudziakiem). Według OZC moc grzewcza źródła ciepła to min. 5.9kW. CWU dla 2+1, w planach 2+2. Zasobnik "na zaś" 300L.

Do tej pory nastawiałem się na pompę o mocy ca. 9kW z założeniem 250W mocy grzewczej na osobę dla CWU + 30% nadmiaru z całości. Wychodzi 8.97kW.

Ale osoba instalująca dużo pomp ciepła, zresztą obecna na fm, zasiała ziarno niepewności jakoby 9kW to może być za mało.

Wstępnie nastawiałem się na Panasa T-CAP 9kW, 3f, w wersji SuperQuiet lub zbliżona LG ThermaV 9kW.

Co o tym sądzicie? Faktycznie potrzebuję 12kW?

Edytowane przez ggdh

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nastawiam się na grzanie w taniej taryfie, mam 100% podłogówki.

Planowana wylewka to raczej standardowe ~6 cm w zależności od równości chudziaka ;

- pod wylewkę 10 cm EPSu, ale to znaczy, że będzie w sumie 30 cm EPS 037 (mam już 2 x 10 cm pod chudziakiem).

Według OZC moc grzewcza źródła ciepła to min. 5.9 kW. CWU dla 2+1, w planach 2+2. Zasobnik "na zaś" 300 L.

Proponuje zastanowić się nad warstwami wylewki ;

- wypowiedź ; plusfoto oraz imrahil

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?258058-Panasonic-Aquarea-Seria-H-parametry-wszytstkich-modeli-z-nowej-serii-%C5%82%C4%85cznie-z-T-CAP/page8

Ile energii można zgromadzić w wylewce 6 cm ? Będzie konieczność grzania - non stop ?Wystarczy słabsza PC

Dosyć często wrzucany wykres/schemat doboru grubości wylewki (jest też na 23 stronie wspomnianego kompendium Devi)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395752

.

"Jednostkowe straty ciepła" to jest która dokładnie pozycja w OZC i / lub projekcie podłogówki? Jaki to symbol?

EDYTA:

Jeżeli to jest "Całkowita projektowa strata ciepła" z OZC to mam ją na poziomie 5904W, co przy 230m2 podłóg daje niecałe 26W/m2.

Dobrze to rozumiem?

Salon, hall - deska 3-warstwowa

Kuchnia, wiatrołap, pom. gosp. łazienki - terakota

Gabinety (x2), sypialnie (x3), korytarz piętro - winyle

XPYNPRj7p0TIDqBfmEVCYBwxSXqt22PELj1NuWUgFyINnwiRjpSmVgfcfY8tDf7lVV8MfTnOcTS14b-cxtWNZ8igDdZfiF_AVi1lJN1FAI5a5bp0QXGUpmTU9ZiAzxAMwDWtIlR9G0L0JEURaUUKGAOTd77R6t0PVm1NfCC0TjGIGnvawgGOH9ylPI6dIptXQhjCXxMbFyYb2GN50r58kw76bKp_veXoVN6ts4VhFJ33uhlP9M1ovL1BJMImyjhECcO0S_9mawVEiDKmezgn6pJFBRaO5-vL-sJSlwMP0qRhnufzvcuFteMnPd5QpQBGz9IFRjAtWCd_rPqh8gskcAAuUzmM0RZjh75LL-BuyVGMJztQU-IgLR4GvQYY4LsgZKLwQJO2jTl02KogM8obl2ro9EkPzPKbfJcNMAk8zMbdjCx6_Et5nea572-Vyagkc7yr6anoY9GV6ABppJ81Ql8hYOplviTLqnAMgRdfkh9LOaUtR4ZjxngmcejBbTAdO17WeIbu7gbhUhm72InzRCDd0VvR5xaHlwN8St6bgQWA3Cz6mu6h5wDi1oMyikSGaibF5WPP6ivvG-XvLMXsPeGScVR6USpL7pMkhGg=w898-h571-no

Edytowane przez ggdh

Przy wylewce 6 cm nie dasz radę grzać tylko w taniej taryfie,

Jak przy -20 ma 26W/m2 to nie zakładałbym się. Niestety, wykres Devi jest trochę mało współczesny - powinni uaktualnić dla mniejszego obciążenia.

Ale trzeba sobie jeszcze coś uświadomić - to jest algorytm do którego każdy podstawia obciążenie przy -20 na zewnątrz i 22-24 wewnątrz. Czyli dT sięgające 44*. A co przeszkadza, założyć, że celujemy w grzanie wyłącznie w T2 do -15 czy -10 a w te kilka czy kilkanaście dni co jest zimniej dogrzewamy się jeszcze po godzinie w drogiej strefie?

A dla nowych domów ogrzewanych prądem jest jeszcze jedna alternatywa do przeliczenia - G12as. Gdzie grzejemy w tańszej strefie o 1/3 TANIEJ niż w taniej strefie G12 a w droższej grzejemy też taniej, ale o 12% (taryfy PGE). Wada as to brak dziennego okienka taniej strefy.

Korzyści nabite na grzanie i inne zużycie w taniej strefie + w drogiej strefie na prąd bytowy mogą z powodzeniem nadrobić koszt dogrzewania przez godzinę, dwie czy trzy w drogiej strefie przez część sezonu.

Ale to dotyczy tych nielicznych przypadków, gdzie wybór taryfy as nastąpi w roku następującym po roku z niewielkim całkowitym zużyciem (albo całkiem zerowym).

I jeszcze jedna zależność, która może niektórych zdziwić, jak przeanalizują ten algorytm. Im mniejszy opór okładziny, tym grubsza wylewka potrzebna. To wynika z tego, że lepiej izolująca okładzina słabiej grzeje więc trzeba wylewkę rozgrzać do wyższej temperatury. Za tym idzie większa kumulacja ciepła w wylewce i dłuższe jego oddawanie. Więc wcale gres nie jest taki super jak myślimy o akumulacyjności - lepiej wypadają panele, wykładziny, dywany...

Edytowane przez Kaizen

I jeszcze jedna zależność, która może niektórych zdziwić, jak przeanalizują ten algorytm. Im mniejszy opór okładziny, tym grubsza wylewka potrzebna. To wynika z tego, że lepiej izolująca okładzina słabiej grzeje więc trzeba wylewkę rozgrzać do wyższej temperatury. Za tym idzie większa kumulacja ciepła w wylewce i dłuższe jego oddawanie. Więc wcale gres nie jest taki super jak myślimy o akumulacyjności - lepiej wypadają panele, wykładziny, dywany...

Należy jeszcze dodać cytat z poradnika: "W przypadku wyboru posadzki kamiennej jako wykończeniowej warstwy podłogi jej grubość wlicza się do całkowitej grubości płyty grzejnej"

Według mnie to 3h40m, ale to szczegół.

Czy ktoś zna jakąś stronę statystyczną z rozkładem temperatur z ostatnich kilku dekad? Np. ile w każdym roku było dni o temp. takiej a takiej?

Bo może się okazać, że przez ostatnie 30 lat dni z temperaturą poniżej -20C było średnio 1.8 rocznie - dla takiej statystyki nie będę zmieniał koncepcji podłogi, a zapłacę te 30PLN/rok więcej za prąd...

Czy ktoś zna jakąś stronę statystyczną z rozkładem temperatur z ostatnich kilku dekad?

Tutaj pomiary - weź sobie wykres miesięczny ze stycznia. Dojdziesz do jedynego słusznego wniosku, że dobór do -20 jest już dmuchaniem na zimne (przynajmniej w okolicach Warszawy). Bo w ciągu ostatniej dekady temperatury poniżej -20 przytrafiły się kilka razy i trwały góra ze trzy godziny za każdym razem.