Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła

wrozansk

Recommended Posts

A jaki masz układ podłogi? I dzięki za konkretną odpowiedź!

Aha, zauważ, że mam sporo więcej podłóg - 230m2. Użytkowej pewnie ze 180m2.

Układ podłóg ? podłogówka po całości

A swoją drogą na masz bardzo dobre parametry jak przy takiej wielkości 230m2 napisz coś więcej o domu ocieplenie , płyta ?

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem na myśli warstwy w podłodze.

A u mnie to raczej taki standardzik: fundament tradycyjny lany, 20cm EPS 037 pod chudziakiem na ziemi, na to chudziak z 14-15cm. Dom będzie miał 20cm szarego styro, rozgarnięte okna o U= 0.66/0.70, dach 30cm wełny 037, 7x okno dachowe 3-szybowe Fakro.

Po lekturze ostatnich 2 stron postanowiłem zwiększyć grubość wylewki do 8cm kosztem izolacji. Na chudziaku będzie 2x3cm EPS100, na to 8cm wylewka i z wierzchu 2cm wykończenie (terakota, deska). Czyli w sumie w podłodze będzie 26cm ESPu. Myślę, że i tak więcej niż większość tutaj robi.

U mnie podłoga wygląda tak

1. zwykłe ławy

2.zagęszczony piasek

3.chudziak

4.7cm styro podłogowy

5. 10cm płyta thermano

oczywiście między wylewką a styro izolacja przeciwwilgociowa z papy termozgrzewalnej a na to folia

6. wylewka anhydrytowa

Cały czas mnie dziwi Twój wynik zapotrzebowania cieplne bo nie masz płyty tylko ławy .

Nie wiem czemu u mnie jest 50 kWh/m2 a u Ciebie 30 kwh/m2

zobacz moją podłogę

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341885-Wymarzony-przy-lesie/page4

A u mnie to raczej taki standardzik: fundament tradycyjny lany, 20cm EPS 037 pod chudziakiem na ziemi, na to chudziak z 14-15cm.

To jest dla mnie dosyć dalekie od standardu.

Styropian zazwyczaj idzie tylko na chudziak. A między chudziakiem a styro hydroizolacja. Dawanie EPS do gruntu to IMO duże ryzyko nasiąkania i utraty parametrów izolacyjnych.

U=0.66 to ile kosztują? Czy tylko takie pakiety mają a całe okna to z 0,8 albo i więcej?

Pod EPSem dałem grubą folię budowlaną - widziałem tak w kilku dziennikach i wszystkim się sprawdza.

Okna Pagen na profilach bluEvolution, pakiet szybowy Uw=0.5. Zaraz wkleję listę.

Edytka:

Okna wyszły mnie 10500zł z montażemi dla potomności (wymiary otworów):

- Pagen bluEvolution 82, 3 szyby, 4/18/4/18/4, ciepła ramka.

- 3x 150x150 @ U = 0.70

- 1x 180x150 @ U = 0.66 (fix)

- 1x 290x180 @ U = 0.66 (fix ze słupkiem)

- 2x 180x230 @ U = 0.72 (drzwi balkonowe)

Montaż u mnie w poście #677.

Edytowane przez ggdh

Cały czas mnie dziwi Twój wynik zapotrzebowania cieplne bo nie masz płyty tylko ławy .

Nie wiem czemu u mnie jest 50 kWh/m2 a u Ciebie 30 kwh/m2

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341885-Wymarzony-przy-lesie/page4

Z tego co m się wydaje to w programie do liczenia OZC nie ma rozróżnienia typu fundamentu płyta/ławy, określa się po prostu grubość każdej z warstw pod/nad płytą/chudziakiem. Chyba, że uwzględnia się to we współczynnikach mostków. Może Asolt wyjaśni jak to liczy u siebie.

Anhydryt ma gęstość ok 2 x mniejszą a to znaczy, że aby wylewka anhydrytowa zakumulowała tyle samo ciepła, co betonowa,

musi być 2 x grubsza.

Trzeba jeszcze uwzględnić większe przewodzenie - i 4x tyle nie pomoże, bo za szybko odda ciepło.

Anhydryt słabo nadaje się do akumulacji.

Pod EPSem dałem grubą folię budowlaną - widziałem tak w kilku dziennikach i wszystkim się sprawdza.

Okna Pagen na profilach bluEvolution, pakiet szybowy Uw=0.5. Zaraz wkleję listę.

Edytka:

Okna wyszły mnie 10500zł z montażemi dla potomności (wymiary otworów):

- Pagen bluEvolution 82, 3 szyby, 4/18/4/18/4, ciepła ramka.

- 3x 150x150 @ U = 0.70

- 1x 180x150 @ U = 0.66 (fix)

- 1x 290x180 @ U = 0.66 (fix ze słupkiem)

- 2x 180x230 @ U = 0.72 (drzwi balkonowe)

Montaż u mnie w poście #677.

Kurcze u mnie będą okna Vetrex na profilu Veka v82 i okna

150x150 w 1-skrzydle mają Uw-0,75 a patio 2,70x2,30 Uw-0-71.

Strasznie optymistycznie Pagen podaje parametry zwlaszcza że to "mocno budżetowy" producent.

Kurcze u mnie będą okna Vetrex na profilu Veka v82 i okna

150x150 w 1-skrzydle mają Uw-0,75 a patio 2,70x2,30 Uw-0-71.

Strasznie optymistycznie Pagen podaje parametry zwlaszcza że to "mocno budżetowy" producent.

No, coś tu chyba jest mocno kreatywnego.

Ja sobie zrobiłem tabelkę z zestawieniem wszystkich moich oferentów - wszystkie fixy za wyjątkiem drzwi tarasowych i tak to wygląda:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405857

Uokien.jpg

Wrzucę później zrzut z Excela z porównaniem okien, których wyceny dostałem.

Jeżeli te wyniki są optymistyczne to Abakus korzysta z tego samego algorytmu liczenia U, bo byly one identyczne (ten sam profil).

(prawym na zdjęciu i "otwórz w nowym oknie" dla powiększenia)

xKT0xgM1RSie6KX71cIgVwahAp2R74sQf2_qcyIRhw1FAtXyl9B0mHGFv2nmF0q_HnpJGEgbXj_GNM_Crj6z6jmonF4WGeJkZ2vn74PZ9Wu8MG3XnPc43olRW7U_WIvO3ydiX_4kC166yu7Bc3SRugmFSuWnzWcTLD0VwjmOdoarXO3g3RyeqA6uqKlB8lnBqmxRQ6-cV0fPOGJdF2Ic8JlYvQqgnpiWP-NAP15HkCeaGHqw95AsnxEzfqhWUFZnS8K-lT07laoeqP1v6I4HHkzLSOCTzx7YxZBG4ddeymNDjzyolqGIft10FJ6o8i9qA_ed0BUhmEsIQjaOAfZVYmzA14XTFUEYUpGDyvN6Zx43NfFQSM5zSbDmR-VeJrThEAgKPYSq37XtVJJzxYwZoUdfT69sRZPLSyEzh--Ld5qaYGfEaDU2HRfFGBDyIKyKRHrPpNpkIlp2cRvUWO96EsxJ9GZhKQWgWy9TKVqEKCO75kdP84K83bqHeWIz6O-1P4yBdupekd-fQvvmCcKa3n3ibW8kLMCBS_o8RWS-oxXu9j90MlQKR5_FQg1cTjWqVYZW3-0ATy-yY_c1Xl7RBQFIy2WCElX1jz-lEi8=w1560-h748-no

Edytowane przez ggdh

Anhydryt ma gęstość ok 2 x mniejszą a to znaczy, że aby wylewka anhydrytowa zakumulowała tyle samo ciepła, co betonowa,

musi być 2 x grubsza.

Nie myslałem o akumulacji ciepła w wylewce raczej bardziej komfortowo wydawało mi się szybkie oddawanie gdy zimno i wychładzanie gdy ciepło czy to dobra decyzja czas pokaże .

Nie myślałem o grzaniu tylko w 2 taryfie .

Wrzucę później zrzut z Excela z porównaniem okien, których wyceny dostałem.

Pewny jesteś, że Oknoplast wszędzie dał pakiety 0,5? Mi do większych przeszkleń wrzucili 0,6 i nadal twierdzili, że to ciągle 4xglass.

A MS to dane z ich osobnego wydruku "raport energetyczny" czy z kalkulatorka internetowego, za który nie biorą odpowiedzialności?

Im bardziej wgryzałem się w dane okien, tym więcej "niedomówień" producentów zauważałem.

Oknoplast i Jak liczą U Oknoplast i MS

Jak niby szanujący się producenci takie ściemy odstawiają, to co dopiero pomniejsi.

Więc wybierając okna najlepiej oprzeć się nie na deklaracjach producentów okien - a wyszukać wyniki badań - w tym przykładzie ITB

Dane mam od tych, którzy przygotowywali mi oferty. Oknoplast tylko dla największego okna dał pakiet na szybach 6mm i gorszym U.

I jeszcze dodam, że niekoniecznie jestem aż takim "onanistą budowlanym", żeby ślęczeć nocami nad testami i każde okno z osobna analizować :rolleyes: to nie jest wrzuta do Ciebie, po prostu nie mam na tyle czasu... Mam tak mało okien (powierzchni), że U= +/- 0.03 na oknie nie zrobi mi żadnej różnicy.

Więcej strat jest na montażu, który akurat u mnie jest (podobno) do pozazdroszczenia ;)

Edytowane przez ggdh

Też właśnie mam dylemat, u nas anhydryt kosztuje 38zł/m2 natomiast beton 30zł/m2.

Za tę samą grubość?

Tylko czy nie strzele sobie w kolano i nie będę miał problemów z grzaniem tylko w drugiej taryfie.

Jak wybierzesz anhydryt to zapomnij o T2. Im gorzej wylewka przewodzi ciepło i im grubsza jest - tym lepiej się sprawdzi do grzania z długimi przerwami w zasilaniu.