Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła

wrozansk

Recommended Posts

Też właśnie mam dylemat, u nas anhydryt kosztuje 38zł/m2 natomiast beton 30zł/m2. Tylko czy nie strzele sobie w kolano i nie będę miał problemów z grzaniem tylko w drugiej taryfie.

Co wybrać??

Ja mam 7 cm betonowej. Grzeję ze zmienną modulacją 24h/doba. PC chodzi na okrągło. Na początku grzałem tylko w II taryfie, ale nie było to komfortowe. Spadek temp podłogi o 1-2 stopnie jest dużo bardziej odczuwalny niż spadek temp powietrza o tę samą wartość. Obecnie mamy cały czas odczuwalne przyjemnie promieniowanie z podłogi. Koszt większy w grzaniu non stop od tego w 2T większy o ok 10%. Wylewka zrobiona za 25 pln/m2. nie widziałem sensu w przepłacaniu za anhydryt.

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak cena jest za tę samą grubość.

Chyba faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie zwykły beton. Zastanawiam się tylko nad okresem jesiennym, gdzie wystarczyło by tylko na krótki okres odpalać pompę aby zmienić temperaturę w domu.

Tylko pompa to nie śmieciuch i po prostu trzeba będzie ją włączyć i niech sobie pracuje w cyklu automatycznym.

Tak sobie czytam o różnych opcjach ..taryfa, ustawienia pompy, rodzaj wylewki ...i każdy ma swoje racje :D Mnie to akurat nie dziwi, bo ludzie są różni, mają różne przyzwyczajenia i potrzeby.

Magdaseb...piszesz, że nie widziałeś sensu przepłacać za anhydryt. Wiadomo, przy nocnej taryfie akumulacja, którą beton zapewnia, to ważna rzecz. Teraz przeszedłeś na system bez nocnej taryfy, więc gdybyś mógł, to czy teraz nie lepiej by było mieć anhydryt w Twoim przypadku? Oddaje ciepło o wiele szybciej niż beton (a w 1h ,b w 4h) Jak myślisz, warto by było?

Tak sobie czytam o różnych opcjach ..taryfa, ustawienia pompy, rodzaj wylewki ...i każdy ma swoje racje :D Mnie to akurat nie dziwi, bo ludzie są różni, mają różne przyzwyczajenia i potrzeby.

Magdaseb...piszesz, że nie widziałeś sensu przepłacać za anhydryt. Wiadomo, przy nocnej taryfie akumulacja, którą beton zapewnia, to ważna rzecz. Teraz przeszedłeś na system bez nocnej taryfy, więc gdybyś mógł, to czy teraz nie lepiej by było mieć anhydryt w Twoim przypadku? Oddaje ciepło o wiele szybciej niż beton (a w 1h ,b w 4h) Jak myślisz, warto by było?

Wylewkę betonową mam tylko 7 cm. Nie akumuluje zbyt dużo ciepła- celowo taka grubość (nie grubsza), aby dostatecznie szybko oddawała ciepło i współpracowała z inwerterem 24/7. Takie były założenia, Być może anhydryt lepiej spełniłby tę rolę, ale niestety, nie mieścił się w budżecie...