Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa na deskowanie

kuba91

Recommended Posts

Witam.

W tym tygodniu, będą mi robić pełne deskowanie z płyty OSB 18mm, i szukam papy żeby na to położyć co myślicie o tej? papę będą kłaść poziomo , czy na łączeniach pionowych jak papa będzie za krótka , trzeba zgrzewać palnikiem?

GRUBY WERNER PYEPV250 S52 5,2mm

https://www.olx.pl/oferta/papa-termozgrzewalna-gruby-werner-pyepv250-s52-5-2mm-najtaniej-CID628-ID7YgGT.html#6b1aea2c9a;promoted

czy może

http://allegro.pl/papa-wierzchniego-krycia-wpet-sbs-icopal-15m2-i6300167851.html

Jeśli pogoda dopisze, to odrazu chcaiłbym położyć dachówkę.

Edytowane przez kuba91

Witam.

W tym tygodniu, będą mi robić pełne deskowanie z płyty OSB 18mm, i szukam papy żeby na to położyć co myślicie o tej? papę będą kłaść poziomo , czy na łączeniach pionowych jak papa będzie za krótka , trzeba zgrzewać palnikiem?.

O wiele prościej kłaść poziomo pasami zaczynając od górnego, nic nie zgrzewasz, uszczelniasz kontrłaty lepikiem i dach suchy jak pieprz. papiaki tak przybić żeby żadnego nie .było widać.

Tomraider

Czemu od góry? Wszędzie zalecają zaczynać od dołu.

Sam kładłem papę na swoim dachu ,najprościej jest kłaść pasy poziomo zaczynając od góry ,od kalenicy i z chodzić w dół do okapu, jak jest gorąco i papa nie nadaje się by na niej stanąć to jest to jedyna metoda. Dlaczego tak? Pomyśl.

Rozmawiałem z dekarzami, i będą zaczynać od dołu , płyta osb, papa, kontrłaty , i łaty,kąt nachylenia dachu 38 stopni., a kontrłaty po całej długości uszczelniać lepikiem?

Ale po co od dołu , tylko pierwszą warstwę łatwo przybić a co potem? każdą kontrłatę uszczelniasz lepikiem z obu stron , inaczej może kiedyś zacząć cieknąć.

Co za głupoty że wygodniej kłaść papę od góry... 25 lat robimy i takich głupot nie słyszałem. Kłaść od góry i podsuwać to nieporozumienie, papniaki przybijać pod pod zakładką to wgl porażka... Zaczyna się od dołu robisz kreski na deskach co 90cm przybijasz jednego papniaka na rogu u góry i rozwijasz . Następnie kontrałty, łaty pomocnicze i dalej papa... Dekarze będą wiedzieli jak robić i czasem nie wyskakuj z tematem że mają rozwijać od góry bo cie wyśmieją

Mówili ,że od razu będą dawać łaty właściwe, czy muszą dawać pomocnicze?

Ciekawe jak dokładnie rozmierzą dach? I jak wyprowadzą płaszczyznę. Najlepiej jest tak jak napisał Kamil czyli pas papy mocowany tylko w miejscach krokwi, kontrłaty i łaty pomocnicze. Pozdrawiam.