creative_21 11.12.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Witam jak w temacie mam 21-22 cm na styropian, wylewkę, i parkietbędę miał PC i ogrzewanie podłogowe po całości w jaki sposób to najlepiej rozłożyć ? dzięki za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 To cieniutko wychodzi. Dałbym 5+8cm EPS 0,030, 6-6,5cm wylewki.Jak w zasięgu cenowym, to przemyślałbym pianę ZK - ze 12cm (wyjdzie ze 120zł/m2) i centymetr grubszą wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.12.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 6 lat na forum i nie wiesz? *chudziak, myślę że na poziomie ściany fundamentowej. *na chudziak folia do oczek wodnych sklejona z izolacją p-wilgoci ścian budynku *14 cm płyty PIR, w połowie jej wysokości, na dystansach rurki ZW, CWU ewentualnie OC jak nie ma pod chudziakiem *szpary zasypane perlitem *folia w kratkę do rurek podłogówki + pianka dylatacyjna ścian z fartuchem *wylewka anhydrytowa, lub wysypka z miksokreta. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 11.12.2017 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 ciężko się robi w płycie pir miejsca pod rurki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.12.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jak masz możliwość to idź w PIR.Mi też trochę zabrakło i mam 9 grafitu i 3 podkładowego z odblaskiem. Jakiegoś szału to nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 11.12.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Witam, jak w temacie mam 21-22 cm na styropian, wylewkę, i parkiet będę miał PC i ogrzewanie podłogowe po całości w jaki sposób to najlepiej rozłożyć ? Kurcze ja mam 18 i się nie martwie. 10 raczej XPSa , 7 wylewka i 1cm podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Kurcze ja mam 18 i się nie martwie. 10 raczej XPSa , 7 wylewka i 1cm podłoga Parkiet 1cm? Po co XPS jak jest on ze 2x droższy od EPS 80 a w tym miejscu nie ma żadnych zalet względem EPS? I praktycznie nie ma wyboru przy lambdzie <=0,03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.12.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 ciężko się robi w płycie pir miejsca pod rurki ?? Płytę PIR tnie się doskonale ręczną piłą do drewna. Jak byś ciął balsę. Ja przykładałem (przysuwałem) płyty do rur, ocieplałem szarą otuliną (zbędne) i puste przestrzenie uzupełniałem pianką z puszki. Dzisiaj zastosowałbym perlit. Oczywiście mowa o rurociągach zimnej wody i ciepłej użytkowej. W tej warstwie izolacji ułożyłem też rurociągi odkurzacza centralnego, a łatwiej byłoby pod chudziakiem, tak jak kanalizację. Folię w kratkę, szczelnie sklejałem, a do ścian, na gorący klej, montowałem taśmę pianki dylatacyjnej z fartuchem folii klejonej do foli w kratkę. Do wylewki anhydrytowej trzeba szczelności tych połączeń. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.12.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 W tej warstwie izolacji ułożyłem też rurociągi odkurzacza centralnego, a łatwiej byłoby pod chudziakiem, tak jak kanalizację. Oba rozwiązania niefortunne, skraplanie wody w rurach nieuniknione. Prawidłowo takie rury prowadzi się górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.12.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Oba rozwiązania niefortunne, skraplanie wody w rurach nieuniknione. Prawidłowo takie rury prowadzi się górą. Tak? To podłączę odkurzacz przystosowany do zaciągania wody. Masz w domu, używasz OC? Gniazda odkurzacza mają szczelne zatyczki. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.12.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Gniazda odkurzacza mają szczelne zatyczki. Skraplanie nastąpi podczas odkurzania.Szczelne zatyczki gniazd uniemożliwiają wyschnięcie rur po odkurzaniu. Pozdrawiam Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.12.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Skraplanie nastąpi podczas odkurzania.Szczelne zatyczki gniazd uniemożliwiają wyschnięcie rur po odkurzaniu. Pozdrawiam Tomraider Obyśmy tylko takie błędy budowlane popełniali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.12.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Obyśmy tylko takie błędy budowlane popełniali. Na szczęście struga idzie środkiem więc skraplania będzie tyle co kot napłakał. Ja też popełniłem parę błędów na budowie. Każdemu się zdarza. Pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 12.12.2017 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) tak liczę że: przy płycie pir wyjdzie przy warstwach 8cm i 6cm - 102zł/m2, a przy piance 120zł/m2 przy 12cm ( tylko tutaj chyba odchodzi izolacja chudziaka ?? ) jeżeli chodzi o płyty pir to raczej chodziło mi o wycinanie, wypalanie rowków w tych płytach jak to wygląda ?? chcę położyć rurki do OC i teraz tak kłaść je na chudziaku czy w warstwie styropianu ?? na górze mam 14cm i muszę zmieścić w tym rury do WM jak to rozplanować ?? Edytowane 12 Grudnia 2017 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 12.12.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) na górze mam 14cm i muszę zmieścić w tym rury do WM jak to rozplanować ?? Flex 75 na stropie i 6 cm styro dojeżdżasz do rur z boku. Można dać styropian akustyczny tłumiący. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez jaroWy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.12.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 tak liczę że: przy płycie pir wyjdzie przy warstwach 8cm i 6cm - 102zł/m2, a przy piance 120zł/m2 przy 12cm ( tylko tutaj chyba odchodzi izolacja chudziaka ?? ) jeżeli chodzi o płyty pir to raczej chodziło mi o wycinanie, wypalanie rowków w tych płytach jak to wygląda ?? chcę położyć rurki do OC i teraz tak kłaść je na chudziaku czy w warstwie styropianu ?? na górze mam 14cm i muszę zmieścić w tym rury do WM jak to rozplanować ?? Są producenci w Polsce gdzie kupisz płytę PIR o grubości 14 cm i będzie taniej niż gr. 8 cm i 6 mc. Nie podam gdzie, bo mi za to nie płacą. Natryskiwana twarda pianka nie czepia się folii PE i jak podałeś kosztuje 1000 zł/m3. I napisałem Ci że płytę tnie się piłą do drewna. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 13.12.2017 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Są producenci w Polsce gdzie kupisz płytę PIR o grubości 14 cm i będzie taniej niż gr. 8 cm i 6 mc. Nie podam gdzie, bo mi za to nie płacą. Natryskiwana twarda pianka nie czepia się folii PE i jak podałeś kosztuje 1000 zł/m3. I napisałem Ci że płytę tnie się piłą do drewna. Pozdrawiam Cezary co do płyt chodziło mi o wycinanie rowków https://www.youtube.com/watch?v=WiRyJQXyuQ8 czy tak się w nich da łatwo operować jak w styropianie ? Wiem że ci nie płacą ale na priv możesz wysłać jak masz ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.12.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Takich rowków nie wycinałem. Pisząc o rurach ZWU i CWU na dystansach miałem na myśli mocowanie do chudziaka n/p uchwytów (obejm) na kołki rozporowe. Tak, aby oś rury była w połowie ocieplenia (7cm). Dopiero do tak zamocowanego rurociągu dosuwałem z obu stron płyty, a przerwy uzupełniałem pianką z puszki.Rurki wystarczy zamocować tylko w takim stopniu, aby zachować ich poziom i żeby nie przeszkadzały w układaniu płyt. Czyli uchwyty rzadko, a gdzie się da podpórki ze ścinków PIR.PIR nie topi się jak styropian. Jeśli już to się pali ze źródłem ognia i zwęgla. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts