Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie podłogi na parterze

creative_21

Recommended Posts

6 lat na forum i nie wiesz?:)

*chudziak, myślę że na poziomie ściany fundamentowej.

*na chudziak folia do oczek wodnych sklejona z izolacją p-wilgoci ścian budynku

*14 cm płyty PIR, w połowie jej wysokości, na dystansach rurki ZW, CWU ewentualnie OC jak nie ma pod chudziakiem

*szpary zasypane perlitem

*folia w kratkę do rurek podłogówki + pianka dylatacyjna ścian z fartuchem

*wylewka anhydrytowa, lub wysypka z miksokreta.

Pozdrawiam

Cezary

ciężko się robi w płycie pir miejsca pod rurki ??

Płytę PIR tnie się doskonale ręczną piłą do drewna. Jak byś ciął balsę. Ja przykładałem (przysuwałem) płyty do rur, ocieplałem szarą otuliną (zbędne) i puste przestrzenie uzupełniałem pianką z puszki. Dzisiaj zastosowałbym perlit. Oczywiście mowa o rurociągach zimnej wody i ciepłej użytkowej. W tej warstwie izolacji ułożyłem też rurociągi odkurzacza centralnego, a łatwiej byłoby pod chudziakiem, tak jak kanalizację. Folię w kratkę, szczelnie sklejałem, a do ścian, na gorący klej, montowałem taśmę pianki dylatacyjnej z fartuchem folii klejonej do foli w kratkę. Do wylewki anhydrytowej trzeba szczelności tych połączeń.

Pozdrawiam

Cezary

tak liczę że:

przy płycie pir wyjdzie przy warstwach 8cm i 6cm - 102zł/m2,

a przy piance 120zł/m2 przy 12cm ( tylko tutaj chyba odchodzi izolacja chudziaka ?? )

jeżeli chodzi o płyty pir to raczej chodziło mi o wycinanie, wypalanie rowków w tych płytach jak to wygląda ??

chcę położyć rurki do OC i teraz tak kłaść je na chudziaku czy w warstwie styropianu ??

na górze mam 14cm i muszę zmieścić w tym rury do WM jak to rozplanować ??

Edytowane przez creative_21

tak liczę że:

przy płycie pir wyjdzie przy warstwach 8cm i 6cm - 102zł/m2,

a przy piance 120zł/m2 przy 12cm ( tylko tutaj chyba odchodzi izolacja chudziaka ?? )

jeżeli chodzi o płyty pir to raczej chodziło mi o wycinanie, wypalanie rowków w tych płytach jak to wygląda ??

chcę położyć rurki do OC i teraz tak kłaść je na chudziaku czy w warstwie styropianu ??

na górze mam 14cm i muszę zmieścić w tym rury do WM jak to rozplanować ??

Są producenci w Polsce gdzie kupisz płytę PIR o grubości 14 cm i będzie taniej niż gr. 8 cm i 6 mc. Nie podam gdzie, bo mi za to nie płacą.;)

Natryskiwana twarda pianka nie czepia się folii PE i jak podałeś kosztuje 1000 zł/m3.

I napisałem Ci że płytę tnie się piłą do drewna.

Pozdrawiam

Cezary

Są producenci w Polsce gdzie kupisz płytę PIR o grubości 14 cm i będzie taniej niż gr. 8 cm i 6 mc. Nie podam gdzie, bo mi za to nie płacą.;)

Natryskiwana twarda pianka nie czepia się folii PE i jak podałeś kosztuje 1000 zł/m3.

I napisałem Ci że płytę tnie się piłą do drewna.

Pozdrawiam

Cezary

co do płyt chodziło mi o wycinanie rowków

https://www.youtube.com/watch?v=WiRyJQXyuQ8

czy tak się w nich da łatwo operować jak w styropianie ?

Wiem że ci nie płacą ale na priv możesz wysłać jak masz ochotę ;)

Takich rowków nie wycinałem. Pisząc o rurach ZWU i CWU na dystansach miałem na myśli mocowanie do chudziaka n/p uchwytów (obejm) na kołki rozporowe. Tak, aby oś rury była w połowie ocieplenia (7cm). Dopiero do tak zamocowanego rurociągu dosuwałem z obu stron płyty, a przerwy uzupełniałem pianką z puszki.

Rurki wystarczy zamocować tylko w takim stopniu, aby zachować ich poziom i żeby nie przeszkadzały w układaniu płyt. Czyli uchwyty rzadko, a gdzie się da podpórki ze ścinków PIR.

PIR nie topi się jak styropian. Jeśli już to się pali ze źródłem ognia i zwęgla.

Pozdrawiam

Cezary