piotr211968 11.12.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Szanowni PaństwoJestem właścicielem miejsca w garażu wielostanowiskowym . Jest ono położone w bezpośrednim sąsiedztwie ściany . Korzystanie z tego miejsca / wsiadanie i wysiadanie kierowcy / jest bardzo uciążliwe , a szczególnie od miesiąca kiedy to sąsiad zmienił samochód na trochę większy . Wspomnę , że w akcie notarialnym wielkość stanowiska podana przez Developera wynosi 11,3 m2 . Zwracałem się o kontrolę do PINB w Pruszkowie lecz otrzymałem odpowiedź , nie przeprowadzą Oni kontroli gdyż inspektor odbierał ten garaż i nie znalazł żadnych nieprawidłowości . Bardzo Was proszę o pomoc ! Gdzie mogę zwrócić się o opinię techniczną tego miejsca / może być prywatne zlecenie / ?Czy są i jakie przepisy dotyczące projektowania i budowania takich garaży ?Podejrzewam , że błąd powstał na etapie projektowania przez chciwość Dewelopera .Bardzo Was proszę o opinię i pomoc - niestety straciłem zaufanie do Nadzoru Budowlanego . Pozdrawiam PiotrekPragnę nadmienić , że na podłodze przy ścianie nie ma narysowanej żółtej linni tylko ściana jest granicą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Warunki techniczne:§ 104. 1. Dojazd (droga manewrowa) do stanowisk postojowych w garażu jednoprzestrzennym (bez ścian wewnętrznych) powinien mieć szerokość dostosowaną do warunków ruchu takich samochodów, jakie mają być przechowywane, oraz do sposobu ich usytuowania w stosunku do osi drogi, ale co najmniej:1) przy usytuowaniu prostopadłym – 5,7 m;2) przy usytuowaniu pod kątem 60° – 4 m;3) przy usytuowaniu pod kątem 45° – 3,5 m;4) przy usytuowaniu równoległym – 3 m.2. Dopuszcza się zmniejszenie wymiaru, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, do 5,0 m, jeżeli stanowiska postojowe mają szerokość co najmniej 2,5 m.3. Stanowiska postojowe w garażu powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5,0 m, z zachowaniem odległości między bokiem samochodu a ścianą lub słupem – co najmniej 0,5 m. Dziwne, że masz zapisaną powierzchnię, jaką "kupiłeś". Przeczytaj dokładnie, czego jesteś właścicielem. Zasadniczo są dwie metody stosowane przez deweloperów. Jedna, to wydzielanie całego garażu jako jednego lokalu i sprzedaż w nim udziałów. Druga, to pozostawienie garażu jako części wspólnej (niewydzielonej - nie ma osobnej KW) i "sprzedawanie" wirtualnego prawa do korzystania ze stanowiska.Od tego, które rozwiązanie zostało zastosowane zależy, kto jest stroną dla Ciebie - czy współnota, czy współwłaściele lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.12.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Czy są i jakie przepisy dotyczące projektowania i budowania takich garaży ? - tak są przepisy : m.in. : ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie / Rozdział 10 - Garaże dla samochodów osobowych. - z istotnych zapisów z Rozdziału jw jest : § 104. 3. " Stanowiska postojowe w garażu powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5,0 m, z zachowaniem odległości między bokiem samochodu a ścianą lub słupem – co najmniej 0,5 m. " - dopiero od przyszłego roku ( 1 styczeń 2018 ) będzie rewolucja w przepisach, gdzie minimalna wielkość stanowiska postojowego to : 2,5 x 3m, a odległość stanowiska ( nie samochodu ! ) od ściany to minimum 30 cm. ( to tak na marginesie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr211968 11.12.2017 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Bardzo Ci dziękuję Kaizen za szybką odpowiedź . Z tego co pamiętam / a było to dwa lata temu / został garaż wydzielony jako osobna nieruchomość i faktycznie mieliśmy nabywać udziały . Ale na 100 % w akcie jest zapisana powierzchnia tego miejsca . jedynie nie rozumiem dlaczego w tej sytuacji stroną jest wspólnota lub współwłaściciele , a nie developer przecież to on błędnie wyznaczył i sprzedał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Bardzo Ci dziękuję Kaizen za szybką odpowiedź . Z tego co pamiętam / a było to dwa lata temu / został garaż wydzielony jako osobna nieruchomość i faktycznie mieliśmy nabywać udziały . Ale na 100 % w akcie jest zapisana powierzchnia tego miejsca . jedynie nie rozumiem dlaczego w tej sytuacji stroną jest wspólnota lub współwłaściciele , a nie developer przecież to on błędnie wyznaczył i sprzedał . Pytanie, co chcesz osiągnąć? Jak żeby garaż został zamknięty na cztery spusty bo niezgodny z prawem budowlanym - uderzaj do PINB. Jak chcesz odstąpić od umowy czy domagać się obniżenia ceny - do dewelopera. Do usunięcia wady z tytułu rękojmi - skomplikowany problem prawny. Bo nie jesteś właścicielem stanowiska, a współwłaścicielem całości. Przerabiałem temat z deweloperem, który skopał spadek i stały kałuże w całym garażu a do tego skopana była izolacja od gruntu i na ściany podchodziła woda. Reszta właścicieli miała w nosie problem. A sam mogłem pozwać o to swoje 1/100 wartości naprawienia wady. Więc deweloperowi nie opłacało się naprawiać, a gdybym nawet wygrał w sądzie to z powiedzmy 100K zł kosztów naprawy dostałbym 1K zł a woda by stała sobie dalej. Więc jako właściciel małego udziału nic tu nie wywalczysz. IMO pozostaje wojowanie z innymi współwłaścicielami, o przemalowanie podziału stanowisk, jak da się to zrobić zgodnie z prawem. Ale tu też walka z marnymi szansami, chyba, że postraszysz zamknięciem całego garażu na cztery spusty. Albo złożysz pozew do sądu w związku z brakiem porozumienia w tej sprawie o podjęcie decyzji o doprowadzeniu garażu do stanu zgodnego z prawem. I to ostatnie to chyba jedyna realna opcja. Chyba, że nie da się tak podzielić lokalu na stanowiska, żeby był zgodny z prawem. Wtedy albo odstąp od umowy, albo się z tym pogódź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr211968 11.12.2017 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Łukaszu Tobie również bardzo dziękuję za odpowiedź . Widzę na podstawie Twojej odpowiedzi , że posiadasz dużą wiedzę .Uważam na podstawie Twojej odpowiedzi że został popełniony duży błąd , gdyż w takim przypadku ściana nie powinna być " linnią" a teoretyczny wymiar mojego miejsca powinien wynosić 2,8 m x 5 m / 0,5m+2,3m x 5m /. Nasuwa mi się drugie pytanie co do zmiany przepisów , czy w przypadku jakiegoś sporu będą mnie dotyczyły przepisy stare czy nowe / miejsce kupiłem 2 lata temu / . oraz Czy mógłbyś napisać czy to rozporządzenie należy podobnie traktować w przypadku przodu samochodu / przed autem również jest ściana / ? - pytam się bo jeśli tak to diametralnie zmienia się szerokość drogi manewrowej o której wspominał kolega Kaizen i może być sytuacja , że garaż oraz miejsca nie spełniają żadnych norm .I co w tym przypadku ? pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr211968 11.12.2017 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Sam rozumiesz , że jestem trochę zagubiony . Najbardziej to chciałbym móc korzystać i cieszyć się z w miarę normalnego miejsca a nie wsiadać i wysiadać po ścianie. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję kilka scenariuszy . 1.Odstąpienie od umowy i kupienie nowego miejsca w innym budynku oddalonym ode mnie o około 200m ?2.Wystąpienie do developera o obniżenie ceny wraz z sąsiadem i doprowadzenie do zakupu trzeciego miejsca sąsiadującego i zorganizowanie tam dwóch normalnych miejsc ? Opcji zamknięcia garażu na razie nie rozpatruję , aczkolwiek nie wykluczam gdyż po odpowiedzi Łukasza i Twojej / co do wymiarów stanowiska i drogi manewrowej / jeżeli z przodu od ściany powinienem mieć również 0,5m - to diametralnie zmienia się jej szerokość i / w tej chwili ledwo co osiąga ona minimum/ i może być katastrofa !!!!?Naprawdę nie wiem co zrobić ? Jedyną pociechą jest fakt iż w tej hali garażowej jest 14 stanowisk i rozumiem , że w tym przypadku mam udział 1/14pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr211968 11.12.2017 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Panowie !!! A jak do tego wszystkiego ma się odpowiedzialność PINB za wadliwie odebrany obiekt????pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.12.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) teoretyczny wymiar mojego miejsca powinien wynosić 2,8 m x 5 m / 0,5m+2,3m x 5m - tutaj ( jw ) właśnie jest błąd. Wg starych, jeszcze obowiązujących przepisów wielkość miejsca postojowego to 2,3 x 5m, natomiast nie można doliczać do 2,3 "rezerwę" do ściany 0,5m, ponieważ te 50cm dotyczy odległości od samochodu ( jego "boku" ), nie od stanowiska postojowego. Ustawodawca poprawi to dopiero w nowym Rozporządzeniu powiększając szerokość stanowiska o 20cm ( z 2,3 do 2,5m ) oraz wprowadzając odległość 30cm od stanowiska, nie od samochodu jak jest obecnie, co nie jest tym samym. - "bok" to nie przód, ani tył samochodu, nie ma nic na temat odległości miejsca postojowego, cz też samochodu od przodu samochodu do ściany. - nowe przepisy, które dopiero wejdą od 1 stycznia nie kolidują z już wydanymi Decyzjami Administracyjnymi dot. Pozwolenia na Budowę, czy też Pozwoleniem na użytkowanie obiektu. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr211968 11.12.2017 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Rozumiem i wyrażę się inaczej wskazany przeze mnie wymiar powinien stanowić o powierzchni dostępnej przestrzeni , a nie wielkości stanowiska , stanowisko dalej będzie 2,3 x 5 m . A co z odstępem z przodu ? czy należy to tak samo interpretować ?pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.12.2017 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 A co z odstępem z przodu ? czy należy to tak samo interpretować ? nie. Dotyczy to "boku" samochodu: " ... między bokiem samochodu a ścianą lub słupem " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.12.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 - dopiero od przyszłego roku ( 1 styczeń 2018 ) będzie rewolucja w przepisach(...) Łukaszu, wiemy już, że nowe WT wejdą 1 stycznia? Bo ostatnio jak czytałem to min. chciało, aby weszły, ale mogło się to opóźnić o kilka tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.12.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 - na 100% nowe WT wejdą z dniem 1 stycznia 2018 r. - niektóre zmiany są "porządkowe" inne istotne w stosunku do obecnych przepisów, zwłaszcza właśnie dot. między innymi tych stanowisk postojowych, ich nowych minimalnych rozmiarów i odległości stanowiska postojowego ( przód / bok / tył stanowiska ) od ściany. - i tak np. dla garażu wbudowanego w budynek jednorodzinny minimalna wielkość garażu jednostanowiskowego ( wymiar wewnętrzny ) to 310 x 560cm, a dwustanowiskowego 560 x 560cm. Już pooprawiałem dwa projekty, które mam na " desce " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr211968 12.12.2017 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Łukaszu Widzę , że naprawdę kojarzysz temat . Zdaję sobie sprawę z absurdu który wprowadza ten przepis . Bardzo Cię przepraszam za w sumie głupią polemikę , ale nie jestem w stanie zrozumieć jak ustawodawca mógł przewidzieć szerokość mojego samochodu . W latach małych lub dużych fiatów można było tak podchodzić . Wczoraj już w nocy sprawdzałem szerokość samochodów i naprawdę mogę stwierdzić , że Nissan X-traill rocznik 2006 nie jest najszerszym autem . Z tej przyczyny mam do Ciebie pytanie : Czy stanowisko powinno być wyznaczone w tzw ostrych granicach / ściana jest sztywną granicą / - nie posiadam linni ograniczającej moje stanowisko z lewej strony przy ścianie. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.12.2017 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 - ja poprosiłbym właściciela obiektu o wyznaczenie ( farbą ) stanowiska zgodnie z projektem. - a szerokości samochodów są różne ale i długości różne, wszystko zależy od modelu. - Ustawodawca bierze zazwyczaj średnią, ale też w przepisach posługuje się ( i bardzo dobrze ! ) sformułowaniem np. " nie mniejsze niż " , co nie znaczy że nie może być " = ". Niekiedy przepisy nie nadążają za realnymi zmianami ... np. ( w tym przypadku ) wielkości / szerokości samochodu. Stąd między innymi ciągłe nowelizacje i zmiany przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.12.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 - na 100% nowe WT wejdą z dniem 1 stycznia 2018 r. - niektóre zmiany są "porządkowe" inne istotne w stosunku do obecnych przepisów, zwłaszcza właśnie dot. między innymi tych stanowisk postojowych, ich nowych minimalnych rozmiarów i odległości stanowiska postojowego ( przód / bok / tył stanowiska ) od ściany. Dzięki za info. Mnie szczególnie cieszą zmiany dotyczące odległości od lasu. Koniec z cyrkiem pt. odstępstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.12.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) - mnie cieszą odległości stanowisk postojowych w zabudowie jednorodzinnej od okien i drzwi ( nie będzie już szalonych 7m ), czy też odległość miejsca gromadzenia odpadów od granicy działki, które dla zabudowy jednorodzinnej, zagrodowej, rekreacji indywidualnej " nie określa się ". - nie będzie też niejasności, kiedy można, a kiedy nie projektować obiekt 1,5m od gr.działki - jedyny przepis, który jest wg mnie kontrowersyjny to § 73 " W pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi poziom podłogi powinien znajdować się powyżej lub być równy poziomowi terenu przy budynku. " i pytanie : co na terenach górzystych ? , czy też działkach o dużym nachyleniach terenu, spadkach, itp . Odpada choć częściowe "wkopywanie się" pomieszczeniami w spadek. Pozostają mury oporowe, aby spełnić wymaganie jw - ale ogólnie chyba po raz pierwszy odbieram te zmiany / nowelizację WT pozytywnie Edytowane 13 Grudnia 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.12.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 - mnie cieszą odległości stanowisk postojowych w zabudowie jednorodzinnej od okien i drzwi ( nie będzie już szalonych 7m ), czy też odległość miejsca gromadzenia odpadów od granicy działki, które dla zabudowy jednorodzinnej, zagrodowej, rekreacji indywidualnej " nie określa się ". Też mnie to cieszy. - nie będzie też niejasności, kiedy można, a kiedy nie projektować obiekt 1,5m od gr.działki Napisz coś o tym proszę. Bo musiałem niedoczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.12.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) " § 12.1. Jeżeli z przepisów § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271-273 lub przepisów odrębnych określających dopuszczalne odległości niektórych budowli od budynków nie wynikają inne wymagania,budynek na działce budowlanej należy sytuować od granicy tej działki w odległości nie mniejszej niż:1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z oknami lub drzwiami w stronę tej granicy;2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez okien lub drzwi w stronę tej granicy. 2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się wodległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli plan miejscowy przewiduje taką możliwość. " - jednym słowem : jeśli " plan miejscowy przewiduje taką możliwość ", nie ma sprawy, ale jeśli brak takiego zapisu w Planie Miejscowym - to nie ma szans !- wyleciała z tego punktu Decyzja o Warunkach Zabudowy, która nie może już definiować możliwości takiej zabudowy ( 1,5m ) od granicy działki. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts