Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont budynku gospodarczego - ściana murowana czy z płyty warstwowej?

Recommended Posts

Witam.

Jestem posiadaczem starej stodoły widocznej na zdjęciu https://drive.google.com/file/d/0B-YaBevHGglyRG91eFBPN1V3aHd6b1BKZi1OTXNFdS1nMW0w/view?usp=sharing. Planuję z niej zrobić 3-stanowiskowy garaż. W przyszłym roku będę wymieniał pokrycie dachowe i zastanawiam się co zrobić z tą ścianą. Jest to widok od tyłu, gdzie mam kawałek ogródka i dalej już szczere pole.Chcę pozbyć się tych desek i zrobić pełną ścianę tylko z jednymi drzwiami. Co byłoby w tym wypadku najtańszym rozwiązaniem? Estetyka jest najmniej istotna:) Chodzi mi tylko o ochronę przed wiatrem i ewentualnymi włamywaczami. Po bokach widać dwa słupy z pustaków. Na środku jest jeszcze jeden stalowy z grubego dwuteownika, na któym również wspiera się konstrukcja dachu. Poza tymi słupami nie ma tam ławy fundamentowej. Zastanawiam się czy taniej byłoby postawić ścianę z jakiś najtańszych pustaków, czy może do tych słupów przykręcić płyty obornickie lub coś podobnego. Ścianę jestem w stanie wymurować sam, jednak trzeba by wylać wtedy jakiś fundament pod nią. Ściana ma wymiar 16m x 3.5m. Czy ktoś miałby dla mnie jakieś sugestie lub inne pomysły?

Tu jest widoczny kawałek murowanej ściany. Otwory na drzwi są praktycznie gotowe a do zamurowania pozostaje zaledwie okno i kawałek muru oraz ewentualne postawienie słupów do osadzenia drzwi.

Wysokość to coś ok 3,5m więc jakiś fundament na 25 - 30 cm dwie głębokości szpadla by się przydał a potem lekki suporeks