Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem bardzo poważnie zainteresowany poniższym projektem domu.

https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3297/projekt-domu-hornet-ii-g2-nf40

Jestem ciekaw czy jest coś na co powinienem szczególnie uważać podczas jego budowy?

Moja działka ma 600m2, wjazd od północy. Będę wdzięczny za wszelkie pozytywne oraz negatywne komentarze odnośnie tego projektu.

salon z jadalnią jest mniejszy od garażu.

Stosunkowo duża odległość kanapa - telewizor wymusza kupowanie drogiego sprzętu z ogromnymi przekątnymi.

W kuchni problem jeśli chcesz mieć piekarnik w słupku

WC otwierające się wprost na stół jadalniany (podstawowa cecha po której można sprawdzić czy architekt potrafi projektować czy robi na odwal)

W spiżarce pod schodami jak chcesz się poruszać? przejście ma z 50 cm. Na wysokości podestu schodów spiżarka ma wysokość 130-140 cm - jak chcesz tam podejść i coś sięgnąć? na kolanach?

Sama mam spiżarkę pod schodami, ale to jest malutka kanciapka z półkami a nie przestronne pomieszczenie, jak sugeruje projekt.

Na poddaszu hol z balkonem - balkon będzie tylko kosztowną dekoracją elewacji.

Dodałbym, że dodatkowe drzwi do garażu to strata miejsca i układności tego pomieszczenia - ani tam cokolwiek postawić, ani sensownie zagospodarować.

Okno w kotłowni i w garażu, w dobie tanich i oszczędnych LEDów moim zdaniem zbyteczne.

Na piętrze, to co pisze @Elfir, czyli balkon niepotrzebny + jego problematyczność w budowie (przecieki, zacieki, mostki termiczne i tak dalej), gdyby z niego zrezygnować, można przebudować pomieszczenie gospodarcze i jeszcze powiększyć pojemność schowków i innych.

Pokoje dla dzieci są różnej wielkości, co może powodować braterskie zgrzyty. :)

• 2 years później...