gagatki 11.12.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Witam, mam dylemat ponieważ mamy salon prawie 50m2 w kształcie prostokąta i nie wiem jak go urządzić. W szczególności mam problem ze strefą wypoczynku. Kominek zaplanowany jest w rogu ale nie będzie rogowy tylko będzie miał szyby z dwóch stron. Z jednej strony na krótszej ścianie będzie tv i tu mam jakiś pomysł. Jednak na drugiej ścianie, która ma prawie 5m nie mam bladego pojęcia co będzie. Może ktoś z Was ma podobny układ i mógłby się podzielić swoim pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 11.12.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 To po co zbudowałeś sobie taki duży salon? Masz dużą rodzinę, przyjmujesz często gości czy z jakiego powodu zafundowałeś sobie takie lotnisko?Niech zgadnę, kuchnia ma pewnie z 6-7m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) w tak dużych wnętrzach kanapę zwykle ustawia się na środku.Do takiego wnętrza trzeba dobierać meble w odpowiedniej skali. Mała kanapa będzie wyglądała kuriozalnie. Musi być duża, rozłożysta. Zamiast ogromnego narożnika można po prostu ustawić dwie kanapy w L lub CPodobnie lampy, rośliny, meble powinny być w skali XXL Czy w tym salonie ma być miejsce na stół?Jeśli tak na na naprzeciwległej ścianie może stać bufet a nad nim duże lustro lub obraz. Albo efektowny kredens. Albo mocno podkreślić ścianę okładziną drewnianą lub wyrazistą tapetą. Jeśli nie, to może urządzić tam kącik telewizyjny (z fotelami telewizyjnymi) a przy kominku kącik stricte wypoczynkowy (= regały na książki, jak lubicie)?Wówczas podczas rodzinnych spotkań dzieciaki oglądają sobie bajki a rodzice siedzą przy kominku.Albo kącik brydżowy? Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 To po co zbudowałeś sobie taki duży salon? Masz dużą rodzinę, przyjmujesz często gości czy z jakiego powodu zafundowałeś sobie takie lotnisko? Niech zgadnę, kuchnia ma pewnie z 6-7m2? Bo moim zdaniem bez sensu pisze się na tym forum, że salon to min. 30 m2 albo i więcej. To nie wielkość salonu stanowi o jego wygodzie tylko kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) tutaj inspiracje: http://enhancedhomes.org/wallpaper/2015/11/big-living-room-couch-7-arrangement.jpg http://www.interiorish.com/wp-content/uploads/2013/07/living-room-large-big-interior-design-24.jpg http://www.interiorish.com/wp-content/uploads/2013/07/living-room-large-big-interior-design-28.jpg http://i.wp.pl/a/f/jpeg/32324/Ivsersonsignaturehomes_com_high-ceiling-living-room.jpeg http://www.usualhouse.com/wp-content/uploads/2013/10/16542.jpg Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 11.12.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Nie wiem jaka wielkość salonu jest optymalna. Pamiętam, że gdy architekt robił nam koncepcję, to musiał poszerzyć front budynku o 50 cm, bo nam w salonie nie chciał wejść sekretarzyk.Do spraw budowlanych mam trochę inne podejście, dlatego dziwią mnie tacy inwestorzy, którzy dla rodziny 2+2 budują dom z ogromnym salonem, małą kuchnią i jedną łazienką. Elfir, Twoje inspiracje są jak zawsze piękne, szczególnie to pierwsze zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Możesz też zrobić tak - przy kominku fotele, na środku stół, a na pustej ścianie dopiero TV z kanapą. Możesz wrzucić rzut pokoju z wymiarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Do spraw budowlanych mam trochę inne podejście, dlatego dziwią mnie tacy inwestorzy, którzy dla rodziny 2+2 budują dom z ogromnym salonem, małą kuchnią i jedną łazienką. . Być może kuchnia ma 20 m a łazienek jest 5 . Ja nie wiem jaki dom wybudował autor. Niemniej urządzić dobrze duże wnętrze jest naprawdę trudno. Największym problemem będzie pogłos. Potrzebne będą mięsiste zasłony i być może panele tłumiące na suficie (zależy jak wysokie jest pomieszczenie?). Z drugiej strony, gdyby autor budował rezydencję, to chyba w budżecie za 800 tyś wynająłby architekta wnętrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 12.12.2017 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Być może kuchnia ma 20 m a łazienek jest 5 . Ja nie wiem jaki dom wybudował autor. Niemniej urządzić dobrze duże wnętrze jest naprawdę trudno. Największym problemem będzie pogłos. Potrzebne będą mięsiste zasłony i być może panele tłumiące na suficie (zależy jak wysokie jest pomieszczenie?). Z drugiej strony, gdyby autor budował rezydencję, to chyba w budżecie za 800 tyś wynająłby architekta wnętrz? A może autor posta chce iść do architekta wnętrz ze gotowym pomysłem do korekty? A nie, ze tak się wyrażę z niczym. Z różnych pomysłów próbuje skleić coś co będzie mu odpowiadało, a architekt ma to skorygować do ideału? Albo nie ma zaufania do architektów wnętrz i podejmuje samodzielne próby. Tu nie ważne jak, najważniejszy i najtrudniejszy jest efekt końcowy.Może być -łeeee lub łał! Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Sylw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.12.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Z jednej strony na krótszej ścianie będzie tv i tu mam jakiś pomysł. Jednak na drugiej ścianie, która ma prawie 5m nie mam bladego pojęcia co będzie. Może ktoś z Was ma podobny układ i mógłby się podzielić swoim pomysłem. Podaj wymiary tych ścian, bo coś mi się nie kalkuluje te 50 m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.12.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Może być 4,9 na 10,2 Może byc we wnętrzu klatka schodowa lub do przestrzeni wliczony hol. Bez rzutu ciężko sensownie doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.12.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Elfir, wyboldowałem powyżej fragmenty wpisu, z których zrozumiałem, że te prawie 5 m to ma dłuższa ściana... co by było raczej niemożliwe w salonie 50 m2. Tak czy inaczej, bez rzutu lub dokładnych wymiarów będzie trudno cokolwiek doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.12.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.12.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 cypryski - może jest to długość od narożnika pokoju do drzwi do salonu lub okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.12.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Zapewne tak jest. Ale na razie autor wątku stracił zainteresowanie tematem więc się nie dowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.12.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Kilka inspiracji od nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 02.01.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Nie trzeba mieć dużej rodziny ani urządzać hucznych przyjęć aby lubić duże przestrzenie. Nie prawdą również jest, że jakieś echo czy pogłos w takich pokojach występuje o ile nie są puste. Nie ma też problemu z ich urządzeniem. Niestety autorce posta nie można pomóc bez planu pomieszczenia (usytuowanie drzwi, okien, kominka, tv i wymiarów), lakoniczny opis nic nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeo210570 03.01.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 50 metrów na salon w domu to wcale nie tak dużo... Dużo zależy jednak od inwestora mnie np podoba się stół pokerowy w salonie bądź kanapa opuszczana poniżej poziomu podłogi. Wszystko kosztuje, ale skoro już decydujesz się na taki salon to pewnie finanse to nie problem. Jeżeli nie grasz w pokera to bilard np. też możesz wkomponować. Jest wiele możliwości... skontaktuj się z jakimś ogarniętym projektatnetm i pokaże Ci konkretne wizualizacje pod Twój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts