Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon 50m2

gagatki

Recommended Posts

Witam, mam dylemat ponieważ mamy salon prawie 50m2 w kształcie prostokąta i nie wiem jak go urządzić. W szczególności mam problem ze strefą wypoczynku. Kominek zaplanowany jest w rogu ale nie będzie rogowy tylko będzie miał szyby z dwóch stron. Z jednej strony na krótszej ścianie będzie tv i tu mam jakiś pomysł. Jednak na drugiej ścianie, która ma prawie 5m nie mam bladego pojęcia co będzie. Może ktoś z Was ma podobny układ i mógłby się podzielić swoim pomysłem.

w tak dużych wnętrzach kanapę zwykle ustawia się na środku.

Do takiego wnętrza trzeba dobierać meble w odpowiedniej skali. Mała kanapa będzie wyglądała kuriozalnie. Musi być duża, rozłożysta. Zamiast ogromnego narożnika można po prostu ustawić dwie kanapy w L lub C

Podobnie lampy, rośliny, meble powinny być w skali XXL

Czy w tym salonie ma być miejsce na stół?

Jeśli tak na na naprzeciwległej ścianie może stać bufet a nad nim duże lustro lub obraz. Albo efektowny kredens.

Albo mocno podkreślić ścianę okładziną drewnianą lub wyrazistą tapetą.

Jeśli nie, to może urządzić tam kącik telewizyjny (z fotelami telewizyjnymi) a przy kominku kącik stricte wypoczynkowy (= regały na książki, jak lubicie)?

Wówczas podczas rodzinnych spotkań dzieciaki oglądają sobie bajki a rodzice siedzą przy kominku.

Albo kącik brydżowy?

Edytowane przez Elfir

nuxe napisał:
To po co zbudowałeś sobie taki duży salon? Masz dużą rodzinę, przyjmujesz często gości czy z jakiego powodu zafundowałeś sobie takie lotnisko?

Niech zgadnę, kuchnia ma pewnie z 6-7m2?

Bo moim zdaniem bez sensu pisze się na tym forum, że salon to min. 30 m2 albo i więcej.

To nie wielkość salonu stanowi o jego wygodzie tylko kształt.

tutaj inspiracje:

http://enhancedhomes.org/wallpaper/2015/11/big-living-room-couch-7-arrangement.jpg

http://www.interiorish.com/wp-content/uploads/2013/07/living-room-large-big-interior-design-24.jpg

http://www.interiorish.com/wp-content/uploads/2013/07/living-room-large-big-interior-design-28.jpg

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/32324/Ivsersonsignaturehomes_com_high-ceiling-living-room.jpeg

36137_f6170a3d-f2ae-4d3f-8d73-30034d2211e6_max_900_1200_wnetrza-mieszkalne-2015-wielofunkcyjny-i-przestronny-salon-salon-styl-nowoczesny.jpg

Przestronny-salon-otwarty-na-jadalnię-i-kuchnię.jpg

0940-elegancki-przestronny-salon-w-luksu.jpg

http://www.usualhouse.com/wp-content/uploads/2013/10/16542.jpg

modern-living-room.jpg

55c13d2a05fb7355_7253-w400-h514-b0-p0--contemporary-living-room.jpg

Edytowane przez Elfir

Nie wiem jaka wielkość salonu jest optymalna. Pamiętam, że gdy architekt robił nam koncepcję, to musiał poszerzyć front budynku o 50 cm, bo nam w salonie nie chciał wejść sekretarzyk.

Do spraw budowlanych mam trochę inne podejście, dlatego dziwią mnie tacy inwestorzy, którzy dla rodziny 2+2 budują dom z ogromnym salonem, małą kuchnią i jedną łazienką.

Elfir, Twoje inspiracje są jak zawsze piękne, szczególnie to pierwsze zdjęcie.

nuxe napisał:

Do spraw budowlanych mam trochę inne podejście, dlatego dziwią mnie tacy inwestorzy, którzy dla rodziny 2+2 budują dom z ogromnym salonem, małą kuchnią i jedną łazienką.

.

Być może kuchnia ma 20 m a łazienek jest 5 . Ja nie wiem jaki dom wybudował autor. Niemniej urządzić dobrze duże wnętrze jest naprawdę trudno. Największym problemem będzie pogłos. Potrzebne będą mięsiste zasłony i być może panele tłumiące na suficie (zależy jak wysokie jest pomieszczenie?).

Z drugiej strony, gdyby autor budował rezydencję, to chyba w budżecie za 800 tyś wynająłby architekta wnętrz?

Elfir napisał:
Być może kuchnia ma 20 m a łazienek jest 5 . Ja nie wiem jaki dom wybudował autor. Niemniej urządzić dobrze duże wnętrze jest naprawdę trudno. Największym problemem będzie pogłos. Potrzebne będą mięsiste zasłony i być może panele tłumiące na suficie (zależy jak wysokie jest pomieszczenie?).

Z drugiej strony, gdyby autor budował rezydencję, to chyba w budżecie za 800 tyś wynająłby architekta wnętrz?

A może autor posta chce iść do architekta wnętrz ze gotowym pomysłem do korekty? A nie, ze tak się wyrażę z niczym. Z różnych pomysłów próbuje skleić coś co będzie mu odpowiadało, a architekt ma to skorygować do ideału? Albo nie ma zaufania do architektów wnętrz i podejmuje samodzielne próby.

Tu nie ważne jak, najważniejszy i najtrudniejszy jest efekt końcowy.Może być -łeeee lub łał!

Edytowane przez Sylw.

gagatki napisał:
Z jednej strony na krótszej ścianie będzie tv i tu mam jakiś pomysł. Jednak na drugiej ścianie, która ma prawie 5m nie mam bladego pojęcia co będzie. Może ktoś z Was ma podobny układ i mógłby się podzielić swoim pomysłem.

Podaj wymiary tych ścian, bo coś mi się nie kalkuluje te 50 m2...

• 3 weeks później...
Nie trzeba mieć dużej rodziny ani urządzać hucznych przyjęć aby lubić duże przestrzenie. Nie prawdą również jest, że jakieś echo czy pogłos w takich pokojach występuje o ile nie są puste. Nie ma też problemu z ich urządzeniem. Niestety autorce posta nie można pomóc bez planu pomieszczenia (usytuowanie drzwi, okien, kominka, tv i wymiarów), lakoniczny opis nic nie mówi.

50 metrów na salon w domu to wcale nie tak dużo... Dużo zależy jednak od inwestora ;) mnie np podoba się stół pokerowy w salonie bądź kanapa opuszczana poniżej poziomu podłogi. Wszystko kosztuje, ale skoro już decydujesz się na taki salon to pewnie finanse to nie problem. Jeżeli nie grasz w pokera to bilard np. też możesz wkomponować. Jest wiele możliwości... skontaktuj się z jakimś ogarniętym projektatnetm i pokaże Ci konkretne wizualizacje pod Twój gust