asolt 14.10.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Tartyfa G13 chyba nie jest jedna, choć nie znalazłem innych oznaczeń, ponieważ w cenniku jest zapisane : jeżeli układy pomiarowo-rozliczeniowe na to pozwalają, dni ustawowo wolne od pracy, soboty, niedziele zaliczane są całodobowo do strefy "pozostałe godziny doby" https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-serwisantem-24h-plus Taki jest zapis w cenniku, rejon Gliwicki. Dodatkowo zauważyłem że są różne ceny kWh w nim a np. Będzinie czy Opolu.Stąd wynika ze dostawca różne rejony inaczej traktuje. Praktyka jest taka ze programuje sie liczniki do taryfy G13 tylko te ktore mają taką mozliwosc. Jezeli takiej mozliwosci nie ma licznik jest wymieniany. Co do róznych cen to trwa ujednolicanie taryf na terenie całoego Tauronu. Początkowo taryfa G13 była dostepna tylko na terenie byłego Enionu pożniej doszedł teren danej Energii Pro a na samym koncu czyli w tym roku (dopiero) teren dawnego zakładu gliwickiego (pozniejszy Vattenfall). Róznice są niewielkie i nie mozna mowic o róznych wersjach taryfy G13, poniewaz odbiorca jest przypisany do danego okregu i nie moze wybrac sobie cen G13 z innego okregu. Z punktu widzenia odbiorcy ma on mozliwosc G13 tylko w jednej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Tartyfa G13 chyba nie jest jedna, choć nie znalazłem innych oznaczeń, ponieważ w cenniku jest zapisane : jeżeli układy pomiarowo-rozliczeniowe na to pozwalają, dni ustawowo wolne od pracy, soboty, niedziele zaliczane są całodobowo do strefy "pozostałe godziny doby" https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-serwisantem-24h-plus Taki jest zapis w cenniku, rejon Gliwicki. Dodatkowo zauważyłem że są różne ceny kWh w nim a np. Będzinie czy Opolu.Stąd wynika ze dostawca różne rejony inaczej traktuje. Praktyka jest taka ze programuje sie liczniki do taryfy G13 tylko te ktore mają taką mozliwosc. Jezeli takiej mozliwosci nie ma licznik jest wymieniany. Co do róznych cen to trwa ujednolicanie taryf na terenie całoego Tauronu. Początkowo taryfa G13 była dostepna tylko na terenie byłego Enionu pożniej doszedł teren danej Energii Pro a na samym koncu czyli w tym roku (dopiero) teren dawnego zakładu gliwickiego (pozniejszy Vattenfall). Róznice są niewielkie i nie mozna mowic o róznych wersjach taryfy G13, poniewaz odbiorca jest przypisany do danego okregu i nie moze wybrac sobie cen G13 z innego okregu. Z punktu widzenia odbiorcy ma on mozliwosc G13 tylko w jednej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.10.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Panowie wykorzystując eLicznik Taurona można sprawdzić swoje zużycie i porównać z różnymi taryfami, wychodzi mi to na razie tak:przy G12- dzień 55%, noc 45%przy G12w- szczyt 38%, poza szczytem 62%przy G12g- dzień 39%, noc 61%przy G12as- dzień 57%, noc 43%Przy G13- szczyt przedpołudniowy 7%, szczyt popołudniowy 19%, reszta doby 74%Na pewno dużo zmieni się w G13 jeśli przyjdzie "prawdziwie" grzać, szczególnie w szczycie popołudniowym, siedzi się w domu i musi być ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.10.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 karoka - czyli mając eLicznik i mając G12w mogę sobie sprawdzić zużycia w pozostałych taryfach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 15.10.2018 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 karoka - czyli mając eLicznik i mając G12w mogę sobie sprawdzić zużycia w pozostałych taryfach ?? Raczej dostaniesz rozbicie na poszczególne godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 15.10.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Byłem dziś w Tauronie okręg Gliwicki z zapytaniem o G13 i jej cennik, ponieważ na stronie nie ma części informacji. No i niestety mam złe wieści dla użytkowników z tego okręgu, po pierwsze nie stosują taryfy obniżonej w weekendy do poziomu nocnej, stawki za kWh jak i zmienne są wysokie i tak stawka II tj za niski szczyt jest na poziomie wysokiej w G12 a stawka nocna jest na cenie kWh wyższa niż cena nocnej wraz ze zmienną W G12 czy G12w. Wpisując te dane do mojego kalkulatora porównawczego przy moim trybie użytkowania wychodzi że do rachunku w okresie zimowym w miesiącu porównawczym (177/1536) musiałbym dopłacić ok. 114,4 zł miesięcznie w stosunku do G12 i 127,3 zł w stosunku do G12w. Reasumując pozostaję przy G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.10.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 karoka - czyli mając eLicznik i mając G12w mogę sobie sprawdzić zużycia w pozostałych taryfach ?? Mam taką możliwość, sprawdzenia w każdej taryfie jakby to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.10.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 karoka: tak mam jak sprawdzam dostępność Przepraszamy, rejestracja w portalu TAURON eLicznik nie jest jeszcze możliwa. W Twoim domu, firmie (lub garażu) nie został zainstalowany licznik do zdalnego odczytu lub trwa proces konfiguracji i uruchomienia komunikacji w systemie odczytowym. Prosimy o weryfikację dostępności w późniejszym terminie ten mój chyba faktycznie nie ma odczytu zdalnego, bo co jakiś czas chyba podchodzi ktoś odczyt robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.10.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 W czerwcu zmieniali mi licznik na dwukierunkowy po instalacji PV, teraz już nikt nie przychodzi na odczyt, samo się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 15.10.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 karoka: tak mam jak sprawdzam dostępność ten mój chyba faktycznie nie ma odczytu zdalnego, bo co jakiś czas chyba podchodzi ktoś odczyt robić... Ja podaję miesięczne stany licznika, a i tak co jakiś czas ktoś przychodzi i kuka. Chyba kontrolują stany, czy ich nie robi się w bambuko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.10.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Mam taką możliwość, sprawdzenia w każdej taryfie jakby to wyglądało. To tylko symulacja, a nie rzeczywiste wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.10.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Z czegoś ta symulacja powstaje chyba? a odczyty mają na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elromano 16.10.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Tartyfa G13 chyba nie jest jedna, choć nie znalazłem innych oznaczeń, ponieważ w cenniku jest zapisane : jeżeli układy pomiarowo-rozliczeniowe na to pozwalają, dni ustawowo wolne od pracy, soboty, niedziele zaliczane są całodobowo do strefy "pozostałe godziny doby" https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-serwisantem-24h-plus Taki jest zapis w cenniku, rejon Gliwicki. Dodatkowo zauważyłem że są różne ceny kWh w nim a np. Będzinie czy Opolu.Stąd wynika ze dostawca swoje rejony inaczej traktuje. Od tygodnia mam nowy licznik z taryfą G13, ale szczerze mówiąc nie wiem czy weekendy są w taniej taryfie, sprawdzę. Cena w Tauron Gliwice, wszystkie opłaty 0,266/ 0,499/ 0,793gr. brutto. Edytowane 16 Października 2018 przez Elromano ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 16.10.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Od tygodnia mam nowy licznik z taryfą G13, ale szczerze mówiąc nie wiem czy weekendy są w taniej taryfie, sprawdzę. Cena w Tauron Gliwice, wszystkie opłaty 0,266/ 0,499/ 0,793gr. brutto. W jakiej G13 tzn. serwisant 24 itp, oraz jakie są stałe ceny tj. abonamentowa, za cykl handlowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elromano 17.10.2018 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Z elektrykiem za ok 10.50pln/mc, umowa podpisana 30 września na 2 lata, tydzień później założony licznik. Elektryk zakładający licznik powiedział że w święta i weekendy jest w taniej taryfie (programował go na miejscu) Abonamentu nie liczyłem. Edytowane 17 Października 2018 przez Elromano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.10.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Z elektrykiem za ok 10.50pln/mc, umowa podpisana 30 września na 2 lata, tydzień później założony licznik. Elektryk zakładający licznik powiedział że w święta i weekendy jest w taniej taryfie (programował go na miejscu) Abonamentu nie liczyłem. Czy to jest rejon gliwicki Tauronu, ponieważ dane które przedstawiasz ni jak się mają do cenników dla tego rejonu. A nawet jak bym podstawiał twoje taryfy i przyjmując info o weekendach, to całość wychodzi jak zwykłe G12 i to uzależnione ile zużyjesz do południa a ile po południu. Ja założyłem zużycie droższych taryf , w wyniku swoich pomiarów, w proporcji 30/70 (przed i popołudniu), resztę w tanim z weekendami włącznie.Dotyczy to okresu zimowego tj. od 01.X. do 31.III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elromano 17.10.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Czy to jest rejon gliwicki Tauronu, ponieważ dane które przedstawiasz ni jak się mają do cenników dla tego rejonu. A nawet jak bym podstawiał twoje taryfy i przyjmując info o weekendach, to całość wychodzi jak zwykłe G12 i to uzależnione ile zużyjesz do południa a ile po południu. Ja założyłem zużycie droższych taryf , w wyniku swoich pomiarów, w proporcji 30/70 (przed i popołudniu), resztę w tanim z weekendami włącznie.Dotyczy to okresu zimowego tj. od 01.X. do 31.III. G12w- 0,244pln I 0,659pln brutto dla Tauron Gliwice, Cena policzona z trzech składowych plus VAT 23% G11- 0,497pln Edytowane 17 Października 2018 przez Elromano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.10.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Dalej się nie nie opłaca, wychodzi więcej niż w zwykłym G12, weź porównaj sobie zużycie jakie miałem w najgorszym miesiącu tego roku 177/1538 (503,8 zł).Jeżeli te dane dam w G12w to wychodzi 105/1610 i wartość z mojej umowy 476,8 zł. W rozbiciu na G13 weekendowy wychodzi d.n.-39, d.w.-66, niska-1610 i przy twoich cenach wychodzi 503,9 złWięc dalej jest lepiej przy zwykłym G12, przynajmniej mnie, a na pewno w G12w ze względu na przejrzystość obu taryf.Od 01.10.2018 nastąpiła zmiana cennika w Tauronie, być może dlatego Elromano masz niższe ceny niż są w tej chwili. Edytowane 17 Października 2018 przez J&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 07.11.2018 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Kto oprócz Tauronu sprzedaje G13? Kalkulator URE nie podaje innych taryf poza 3: G11, G12 czy G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elromano 21.01.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Proszę o potwierdzenie czy oznaczenia na liczniku15.8.1 to szczyt przedpołudniowy15.8.2 szczyt popołudniowy15.8.3 pozostałe godziny doby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts