Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy grzać w trzech strefach czyli o G13 dyskusja

maciejos36

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałem rachunek, 3 w nowym domu z taryfą G13. Drugi rachunek zawierał jeszcze wygrzewanie wylewki. 3 zawiera wyłącznie mieszkanie, w tym ze 2 tygodnie mrozu ok -5 do -10 st. Udało się zamknąć temat w 1043kWh na grzanie i bytowy, z czego 90% udało się upchać w taniej taryfie.

Przy okazji Tauron od 1.01 obniżył cenę prądu, jak się okazało.

• 4 weeks później...

Taryfa g13.

Zużycie cały dom, okres od 08.12.2018r do 19.02.2019

Taryfa I - 2845 kWh - 0,27zł

Taryfa II - 127 kWh - 0,79zł

Taryfa III- 340 kWh - 0,50zł

Koszty całość 1038zł

Dom 160m2, rok budowy 1979r, wszędzie grzejniki

Średnia 1kWh- 0,31zł

Zużycie energii na dom ok 250kwh na miesiąc

Czyli koszt ogrzewania domu z wodą użytkową ok 858zł

• 1 month później...
  • 9 months później...
Witam. Czy ktoś orientuje się jak zmienią się opłaty po podwyżkach cen? Pytałem w tauronie ale odpowiedzi nie dostałem. Zastanawiam się nad zmianą z G11 na g12w.

W tauronie srednio o 15,5% liczone prad z dystrybucja oplata abonamentowa zostaje bez zmian.

Jak masz mozliwosc to rozważ g13

Czy przez przypadek jest tutaj ktoś, kto ma taryfę G13 i ma PV?

Nie wiem czy czegoś nie mylę, ale ktoś kiedys pisał, że posiadając PV, nie można mieć taryfy G13...nie mam pełnego pokrycia z PV, a z różnych symulacji wychodzi mi, że taryfa G13 byłaby dla mnie korzystniejsza, niż G12w którą mam teraz.

Czy przez przypadek jest tutaj ktoś, kto ma taryfę G13 i ma PV?

Nie wiem czy czegoś nie mylę, ale ktoś kiedys pisał, że posiadając PV, nie można mieć taryfy

Myślę że spokojnie możesz mieć PV, pytanie czy nie lepiej zmienić na inną taryfę. W lecie naprodukujesz sobie masę najtańszego prądu, pewnie sporo rannego ale najdroższego pewnie tyle, że zuzyjesz w locie.

aktualnie mam G12w i myślę, czy inna opcja nie byłaby lepsza. Z obliczeń wychodzi mi, że byłoby taniej - w apce eLicznik, jak przeliczyłem % zużycia na G13, to wychodzi mi że jest taniej. Jeszcze będę weryfikować te obliczenia, ale chciałem się też spytać, czy ktoś z tego nie korzysta...i jakie ma odczucia

Teraz w G12w około 55-60% produkcji jest w drogiej taryfie, w G13 w drogiej pewnie nic bym nie produkował, ale to nie ma dla mnie znaczenia, najważniejszy jest wynik końcowy w postaci rachunku, prawda??

Nie jest to jakaś szokująca różnica, ale jest...a jeśli chodzi o niedogodności, to jedynie to, że mam sterowniki które nie uwzględniają korzystania z 3 taryf, ale jak myślałem nad tym, to nie jest to żaden problem...

Ja spróbuję g12w teraz zużywam ok. 25 kWh / dobę w G11. Po roku zobaczymy jak to wyjdzie. Boje się tylko o to że teraz mam dobry cop bo grzeje za dnia bo jest jednak cieplej niż w nocy, natomiast w G12 w przestawie grzanie całkowicie na porę nocna więc cop spadnie i żeby się czasem koszta nie wyrównały. Przecież docelowo ma być taniej. No zobaczymy. Nie spróbuję to się nie dowiem.

Ja spróbuję g12w teraz zużywam ok. 25 kWh / dobę w G11. Po roku zobaczymy jak to wyjdzie. Boje się tylko o to że teraz mam dobry cop bo grzeje za dnia bo jest jednak cieplej niż w nocy, natomiast w G12 w przestawie grzanie całkowicie na porę nocna więc cop spadnie i żeby się czasem koszta nie wyrównały. Przecież docelowo ma być taniej. No zobaczymy. Nie spróbuję to się nie dowiem.

Najpierw zanim zmienisz taryfe to ustaw pompe tak jak bys mial ustawiona w np.g12 i pogrzej tak z dwa tygodnie i zobaczysz Ci to odpowiada.

Ja akurat grzeje w g13 tylko w najtanszej taryfie ale to trzeba miec warunki do tego jak na 7rano zrobie 23,3st to na 13ta mam jeszcze 22,9 potem jest 3godziny taniej do 16tej to znowu zrobi mi 23,3 i na 21 mam znowu 22,9 .

Wrazie jak by przyszly niewiadomo jakie mrozy i by to niewystarczalo to zawsze moge sobie wyjechac poza tania w szczycie przedpoludniowym od 7 do 13 mam wtedy prad w cenie g11

Póki co wziąłem g12w i tak zrobię jak piszesz. Mam akurat 14 dni na odstąpienie od umowy. G13 wydaje mi sie że za bardzo trzeba te strefy kontrolować.

Przesadzasz. Jedna decyzja tylko do podjęcia, grzejesz w porannym szczycie czy nie. Jak nie to ustawiasz prawie tak samo jak g12.

Edit.

Skoro grzałeś w G11 to w sumie możesz wywalić tylko te 5h wieczorem z grzania a i tak będziesz miał oszczędności.

Edytowane przez maciejos36

• 3 months później...

Witam, zrobiłem kalkulator w excelu do porównania cen g11/g13. Niestety nie widziałem f-ry za g13. Czy mógłby ktoś z użytkowników wrzucić kawałek faktury ? (Celem zweryfikowania poprawności). Kalkulacje zrobiłem dla Taurona, obszar wrocławski, ceny tegoroczne. Póki co nie widzę jak tu plik excel umieścić ...

Dziękuję i pozdrawiam !

Edytowane przez Łukasz_Ko

Interesuje mnie samo rozliczenie (stawki, kWh, opłaty stałe)- chcę mieć pewność że wszystko w excelu dobrze zrobiłem. Albo samo zużycie w poszczególnych strefach i info jaki ktoś ma układ (1faza/ 3 fazy) i jak się rozlicza (1 miesiąc, 2 miesiące, 6 mies.).

Robiłem kalkulacje do porównania g13/g11. G11 mam na 100 % dobrze..

Chętnie bym wstawił taki skoroszyt dla tych co chcą sobie sprawdzić koszty.

edit:

jak możesz to podaj swoje zużycie w poszczególnych strefach i koszt brutto z f-ry - ceny g13 widzę są takie same

Edytowane przez Łukasz_Ko