Łukasz_Ko 06.05.2020 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Rozliczam się raz w miesiącu. Ostatnia faktura to droga 48kwh, średnia 32 kWh i tania 567kwh. Całość 234, 65zl. U mnie to tak obliczyło - tylko nie wiem czemu mi więcej wyszło aż tyle. Bardzo Ci dziękuje ! Edytowane 6 Maja 2020 przez Łukasz_Ko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 06.05.2020 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Bo jeszcze mam stary cennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ko 06.05.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 A to już rozumiem, pewnie jakąś gwarancję ceny miałeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padre81pl 08.09.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Czy ktos moze mi moze wytlumaczyc napisac jak mam ustawic grzanie w tym momencie samego cwu w taryfie G13.? Bo ustawilem sobie tak:1.7:00 of2.13:00-19:00 on3.22:00-6:00 onI wchodze do kotlowni o 12 i widze ze pompa pracuje :/ Co zle zrobilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.09.2022 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 widocznie coś źle ustawiłeś na sterownikumoże zwyczajnie brakuje 7-12:59 off ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 09.09.2022 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 (edytowane) Dla taryf g13 i as nie można mieć fotowoltaiki. Skąd ta informacja ?? Mam od listopada 2021 taryfę G13 z rozliczeniem rocznym + PV Rozlicza się to tak że po roku robią zużycie - 80% wysłanej produkcji i od tej wartości płaci się proporcjonalnie w poszczególnych taryfach w zależności od całego zużycia w każdej z nich. Przykładowo : zużycie 10000 kwh, wysłaliśmy również 10000 kwh, możemy odebrać 8000 kwh zatem musimy zapłacić za 2000 kwh Zużycie było : I taryfa 2000 kwh, II 3000 kwh, III 5000 kwh Więc za te 2000 kwh zapłacimy proporcjonalnie : 20% w I taryfie 30% w II taryfie 50% w III taryfie Tu jest to opisane na konkretnej FV https://www.sprawdzonewpraktyce.pl/2021/03/fotowoltaika-taryfa-g12-g12w-g13-i-sposob-rozliczania-energii-przez-ze/ Edytowane 10 Września 2022 przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.09.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Jak najbardziej mozna łączyć G13+PV. Ale nie jestem pewny, czy kiedyś tak nie było ze nie mozna było Albo mozna było, ale się to zwyczajnie nie opłacało, bo korzystniej wychodziła inna taryfa w połączeniu z PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalmaniak1 03.10.2022 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Cześć wam, podepnę się po ten temat z moim pytaniem. Aktualnie jestem na taryfie G11 w tauron i zastanawiam się nad zmianą na G12W lub G13. Mam fotowoltaikę 10kW i za ostatni okres rozliczeniowy 12 miesięcy miałem: 11 MWh poboru, 7,3 MWh oddania, produkcja 10,5 MWh. Z porównywarki w eliczniku wychodzi mi zużycie przy G12W:Szczyt: 46%Poza szczytem: 54% A przy G13:Szczyt przedpołudniowy: 17%Szczyt popołudniowy 17%Poza szczytem: 66% Czy przy takim stosunku zużycia warto zmienić taryfę na G13?Wiadomo, że to są wyniki bez jakiegokolwiek harmonogramu pracy np. pompy ciepła, więc myślę że spokojnie można zmniejszyć ten pobór poza szczytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.10.2022 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Czy przy takim stosunku zużycia warto zmienić taryfę na G13? Wiesz, jak u Ciebie jest rozliczany magazyn między strefami? Różne cuda potrafią tu ZE robić. Teraz masz bilansowanie godzinowe. Więc "autokonsumpcja" Ci wzrośnie (bo jak wcześniej w ciągu godziny miałeś 2kWh pobrane i 2 wprowadzone do sieci - to miałeś to rozliczane przez magazyn - teraz będzie ta godzina na zero). Więc istotna będzie cena w te godziny, w których PV nie produkuje prądu. Na czuja to najlepiej wyjdzie G12 (w weekendy w ciągu dnia i tak będziesz zużywał głównie prąd z PV i nie "nadrobisz" tym wyższej ceny w nocy). Ale żeby to policzyć, to trzeba znać ceny a te pewnie od przyszłego roku znacząco się zmienią. Taryfę można zmienić raz na rok - więc wstrzymałbym się do czasu publikacji nowych taryf, żeby to sensownie przeliczyć. A te % to masz szacowane na podstawie statystyk, czy to faktyczne wskazania Twojego licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalmaniak1 03.10.2022 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Dzięki za odpowiedź. To są rzeczywiste informacje z aplikacji elicznik tauron. Można tam wybrać porównanie aktualnej taryfy do innej. Wstrzymam się w takim razie do czasu publikacji stawek na 2023 i wtedy wrócę do tematu po poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padre81pl 30.11.2022 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Panowie mam panasonica Tcapa 9kw jak ustawic aby ogrzewanie CO mi szlo caly czas a grzanie cwu bylo tylko w taniej taryfie g13. Jak to dokaldnie ustawic w tym harmonogramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 01.12.2022 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Panowie mam panasonica Tcapa 9kw jak ustawic aby ogrzewanie CO mi szlo caly czas a grzanie cwu bylo tylko w taniej taryfie g13. Jak to dokaldnie ustawic w tym harmonogramie. Skoro tylko chcesz harmonogramem grzać CWU to zaznaczasz w harmonogramie kranik i ustawiasz tylko do CWU, a dalej ustawiasz pon. wył 7, wł 13, wył 16, wł 21 i to kopiujesz do wt, śr, czw i pt. w sobotę i niedzielę zostawiasz puste. Co ciekawe odnośnie G13 to ja pompę mam wyłączoną harmonogramem całkiem w szczycie czyli pn-pt 13-16, a w średniej obniżenie krzywej o 2 stopnie a 13-16 podbicie o 2 stopnie i patrząc na listopad i zużycie procentowe dla całości prądu w domu wygląda tak: najdroższa 7,1% średnia 8,3% najtańsza 84,6% to tak dla wątpiących w opłacalność G13 Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Magik Cz-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padre81pl 06.12.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Hmm mowisz ze masz wylaczona pompe w szczycie od 13-16. Wg g13 to szczyt jest od 16-21 w zimie w lecie od 19-22 wtedy sa najdrozsze stawki.Bardziej mi chodzi o to jak to ustawic jezeli wogole idzie aby dom grzac caly czas a cwu grzac w tanich taryfach. Bo jak wejdziesz do harmonogramu to jak ustawisz wg twojego schematu to jak ustawisz na ktoras godzine wyl. to wylacza cala pompe a nie tylko kranik Edytowane 7 Grudnia 2022 przez padre81pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 07.12.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Przejęzyczenie z mojej strony oczywiście. Pompa nie chodzi od16-21. "jak ustawisz wg twojego schematu to jak ustawisz na ktoras godzine wyl. to wylacza cala pompe a nie tylko kranik"Sprawdzałeś czy jak na pompie masz ustawione CO i CWU a w harmonogramie robisz ustawienia tylko dla CWU i dasz wyłącz to wyłączy całą pompę?Muszę to sprawdzić w takim razie u siebie. Ja u siebie tak jak pisałem całkiem mam wyłączoną pompę 16-21, w średniej mam obniżone CO o 2 i CWU też w tej średniej na maksa obniżone co powoduje, że do tej pory ani raz CWU w średniej mi się nie włączyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 07.12.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Ludziska Kto ma prąd z taurona i jest prosumentem ma aplikacje e licznik W tej aplikacji jest możliwość symulacji obecnego zurzycia do innych taryf U mnie to wygląda tak Okres od kwietnia do teraz Ale w sezonie letnim obowiązują inne godziny a w zimowym innei to mnie jak na razie odstraszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padre81pl 12.12.2022 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Przejęzyczenie z mojej strony oczywiście. Pompa nie chodzi od16-21. "jak ustawisz wg twojego schematu to jak ustawisz na ktoras godzine wyl. to wylacza cala pompe a nie tylko kranik" Sprawdzałeś czy jak na pompie masz ustawione CO i CWU a w harmonogramie robisz ustawienia tylko dla CWU i dasz wyłącz to wyłączy całą pompę? Muszę to sprawdzić w takim razie u siebie. Ja u siebie tak jak pisałem całkiem mam wyłączoną pompę 16-21, w średniej mam obniżone CO o 2 i CWU też w tej średniej na maksa obniżone co powoduje, że do tej pory ani raz CWU w średniej mi się nie włączyło. U mnie wylaczylo calkowicie pompe jak masz ustawiony tylko kranik w harmonogramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek69 21.01.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia (edytowane) Witam. Odgrzewam temat. Tutaj na stronie są dokładnie wyliczone stawki za 1kWh z przesyłem w Tauronie. Od 1 lipca 2024 r. są drastyczne zmiany w taryfie G13. https://ceb.com.pl/ceny-pradu-od-1-lipca-2024-dla-taryfy-g13-duze-roznice-miedzy-strefami-czasowymiWygląda na to, że od przyszłego sezonu grzewczego jeżeli nic się nie zmieni, to do łask mogą wrócić pompy ciepła (lub sama grzałka) on-off zasilane z dolnym źródłem zasilanym np. z gruntu wraz z buforem tak, aby pracować tylko na strefie czasowej III. Edytowane 21 Stycznia przez olek69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.01.2024 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Ja cały czas konsekwentnie mam dalej G13 i nic nie zmieniam, mimo, że ceny w taniej taryfie G12w wyglądają jeszcze lepiej - ale ilość godzin taniej taryfy w moim przypadku robi róznicę. Ale też czekam na 1.07 i co będzie po tej dacie, jak to będzie wyglądać w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek69 22.01.2024 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Ja cały czas konsekwentnie mam dalej G13 i nic nie zmieniam, mimo, że ceny w taniej taryfie G12w wyglądają jeszcze lepiej - ale ilość godzin taniej taryfy w moim przypadku robi róznicę. Ale też czekam na 1.07 i co będzie po tej dacie, jak to będzie wyglądać w praktyce. Ja też zostaję. Dałem się namówić na EKO+LAS i płacąc co miesiąc 31,5 zł, przez chwilę z tego skorzystałem, potem weszły tarcze i wszystkich jednakowo traktowali, a że to nie był wymysł operatora tylko państwa to upustu 10% przez okres tarcz nie miałem a opłatę oczywiście pobierali. Teraz mam nadzieję, że sobie odbiję tę stratę, bo taniej niż 71 gr w strefie III czasowej z EKO+LAS nie znajdę.Pożyjemy to zobaczymy, może znowu bufor będzie miał u mnie duże znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 25.01.2024 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia Zima g13 jest w godzinach 13-16 i 21-7. Czy grzanie w nocy jak jest chłodniej ma sens jak w dzień jest zazwyczaj kilka stopni ciepłej? Różnica kilku stopni może być między nocą a dniem. Bezwładność betonu duża bo mam go z 8cm. Może lepiej grzać w dzień a na noc obniżyć zasilanie o 2-3 stopnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts