Liwko 13.12.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 A po co dławić...? A po co odcinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.12.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Nie wyceniałem ale mam świadomość, że PC wychodzi drożej i to mi wystarczy. Proszę cię, nie rozśmieszaj mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 13.12.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Proszę cię, nie rozśmieszaj mnie To się pośmialśmy... ale nadal nikt nie odpowiedział na pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.12.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 To się pośmialśmy... ale nadal nikt nie odpowiedział na pytanie Tak tylko delikatnie próbowałem wyprowadzić cię z błędu, ale widać ty już się okopałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 W tym, że przy tej samej temperaturze zasilania masz tę samą moc m2 posadzki - za zapotrzebowanie pomieszczeń różne. Więc w niektórych musisz tłumić przepływ, żeby nie przegrzać gdy w innych dostarczasz potrzebnej mocy. Dodając to dławienie do i tak niepotrzebnie dużych (przez zbędne metry rury) opory uzyskujemy konieczność montażu droższej, mocniejszej pompy pobierającej więcej prądu i grzejącej z COP=1. W przypadku pompy wbudowanej w kocioł czy PC może się okazać, że będzie ona ciągnęła z 1/3-1/4 całej mocy. Kolejna wada, to nierównomierne nagrzewanie podłogi gdy stłumimy przepływ. Bo temperatura na wlocie każdej pętli jest ta sama. Przy tej samej mocy m2 to dalsze metry będą musiały mieć mniejszą moc grzewczą co osiągniemy dzięki niższej temperaturze (bo w tym momencie nie ma innej opcji - to dzięki niższej temperaturze na powrocie w np. salonie jego m2 ma mniejszą moc, niż m2 łazienki. Kolejna wada, to nierówna temperatura powrotu z poszczególnych pętli. Czyli wyższa, niż gdyby pętle były ułożone optymalnie. A wyższa temperatura powrotu to niższa sprawność PC i kotła kondensacyjnego. Wad maksymalne zagęszczenie rurek wszędzie jest sporo - zalety dla inwestora żadnej. Polecam zabawę z Kan Quick Floor czy podobnym programem. W teorii się zgadza a w praktyce już nie... Kaizen ja ci zrobię rozstawy co 5cm i nie zauważysz żadnej wady takiego rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 To się pośmialśmy... ale nadal nikt nie odpowiedział na pytanie Podłogówką się nie steruje więc jakiej chcesz odpowiedzi... A co do tego śmiania to cała kompletna kotłownia z gruntową pompą ciepła, zasobnikiem CWU i innymi pierdołami do twojego domu kosztuje ok 30k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Kaizen ja ci zrobię rozstawy co 5cm i nie zauważysz żadnej wady takiego rozwiązania... Za ile? Jak dobra cena, to pojutrze zapraszam. A co, jak zauważę? Ot, choćby w miarę równomierną temperaturę podłogi w łazience i dużo większe różnice w salonie? Pokryjesz koszty wymiany wylewki, okładzin, rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.12.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Po jaką cholerę ta dyskusja? Kto bogatemu zabroni robić rurki nawet co 2 centymetry??? Tylko po co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.12.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 W teorii się zgadza a w praktyce już nie... . Dziwne, u mnie i w teorii i w praktyce sie zgadza, ale co ja tam sie na tym znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Za ile? Jak dobra cena, to pojutrze zapraszam. A co, jak zauważę? Ot, choćby w miarę równomierną temperaturę podłogi w łazience i dużo większe różnice w salonie? Pokryjesz koszty wymiany wylewki, okładzin, rur? A do czego to odniesiesz...? Postawisz drugi identyczny budynek obok z podłogówką robioną z kalkulatorem aby można porównać...?? Czy ocenisz na zasadzie że tak ci się wydaje...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Dziwne, u mnie i w teorii i w praktyce sie zgadza, ale co ja tam sie na tym znam. A oczywiście... Jak nie zrobisz to tak samo działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 A do czego to odniesiesz...? Jak pomiędzy najcieplejszym a naizimniejszym fragmentem posadzki w łazience będę miał 0,5*, a w salonie skręconym do poziomu powodującego nie przegrzewanie 1,5 - to wada z nierównomiernym nagrzaniem zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts