Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Jarząbem 8n

Recommended Posts

Cześć,

z żonką załatwiamy formalności odnośnie działki. Postawiliśmy na projekt taki jak w temacie jednak zmniejszyliśmy go do 105 m z kotłownią. Mam kilka pytań do was:

1. Ogrzewanie będzie gazowe. Chcieliśmy wszędzie podłogówkę jednak hydraulik podpowiedział, żeby w pokojach gdzie śpimy zamontować grzejniki. Dobre rozwiązanie?

2. Kominek. Czy warto go zamontować? Będzie służyć jedynie czasami w silne mrozy, dla klimatu. Prosty z dopływem zewnętrznym powietrza i z pojemnikiem na popiół.

3. Okna narożne będzie tylko w kuchni. Czy po upływie lat ten wylany narożnik nie opadnie delikatnie na dół?

4. Tynki wewnętrzne będą maszynowe - gipsowe knauf mp75 są Ok?

5. Strop chcemy drewniany. Czy lepiej teriva? Nie chcemy poddasza uzytkowego a jedynie mały strych.

6. Czy warto robić rekuperacje jak jest kominek? Firma wyceniła rekuperacje na ten dom 16000 zł.

ad.1 Jak dla mnie bez sensu, niepotrzebne komplikowanie instalacji. Poczytajcie wątek o ogrzewaniu, tam są rozwiane tego typu wątpliwości.

ad.2 Ekonomicznie nie warto. Natomiast jeśli chcecie kominek dla klimatu i was stać, to róbcie

ad.3 Jak będzie dobrze zazbrojone i wylane to nie widzę powodu żeby miało opadać

ad.5 Myślę że taniej wyjdzie drewniany. Możecie tez pomyśleć o wiązarach.

ad.6 Co ma jedno do drugiego? Moim zdaniem zawsze warto WM, a szczególnie w parterówce, gdzie przez krótkie kominy WG sprawdza się słabo. Co do ceny - w parterówce z nieużytkowym poddaszem zrobienie WM jest dziecinie łatwe, nawet samemu. Koszt to jakieś 2-2,5 tyś za przewody itp i do tego centrala, w zależności jaką wybierzecie tak ok. 4-8 tyś

Jak długo trwają awarie w waszej okolicy i jak często się zdarzają?

Ile kosztuje kominek (wkład, obudowa, komin) a ile dobry zasilacz UPS lub agregat?

U mnie jak zabraknie prądu na kilka godzin to dom ma na tyle duża bezwładność, że temperatura nie zdąży spaść.

Kiedy miałam awarię pieca, to w ciągu 3 dni zeszło o 4 stopnie.

Nie twierdze, ze kominek nie jest nastrojowym rozwiązaniem, ale wszystko zależy od budżetu. Jeśli jest na styk, to lepiej ładować kasę w grubość ocieplenia, lepsze okna niż w dekorację, która odpalasz od święta.

Edytowane przez Elfir

Ad 1 nie warto mieszać podłogówka kaloryfery. Podłogówka po całości + grzejniki zasilane ta sama wodą w łazience lub łazienkach, grzejnik do suszenie czegoś tam. Prostsza instalacja odpada mieszacz pompa i deko mnie prądu na obsługę potem.

Kominek nie patrz na to jako zabezpieczanie przy awarii bo tak nie warto. Jak lubisz ogień w domu i nie masz gorączki jak się coś pobrudzi rozsypie przy kominku to warto. Jak masz fioła że nie może się popiół rozsypać z drewna kora odpaść bo to syf i będziesz miał kotłownie w salonie odpuść kominek.

Jak planujesz odpalać raz w roku wigilię -odpuść.

Grzeje dom gazem, mam kominek w salonie (10 lat) i kozę w sypialni(pierwszy sezon). Wiem jak wygląda eksploatacja czyszczenie itd, wg nas warto. Nie dla zysku na gazie dla "zabawy". Od rąbania drzewa poprzez palenie. Ale to trzeba lubieć.

W starej części domu mam podłogówkę+ grzejniki w nowej tylko podłogówka.

Cześć,

z żonką załatwiamy formalności odnośnie działki. Postawiliśmy na projekt taki jak w temacie jednak zmniejszyliśmy go do 105 m z kotłownią. Mam kilka pytań do was:

1. Ogrzewanie będzie gazowe. Chcieliśmy wszędzie podłogówkę jednak hydraulik podpowiedział, żeby w pokojach gdzie śpimy zamontować grzejniki. Dobre rozwiązanie?

2. Kominek. Czy warto go zamontować? Będzie służyć jedynie czasami w silne mrozy, dla klimatu. Prosty z dopływem zewnętrznym powietrza i z pojemnikiem na popiół.

3. Okna narożne będzie tylko w kuchni. Czy po upływie lat ten wylany narożnik nie opadnie delikatnie na dół?

5. Strop chcemy drewniany. Czy lepiej teriva? Nie chcemy poddasza uzytkowego a jedynie mały strych.

6. Czy warto robić rekuperacje jak jest kominek? Firma wyceniła rekuperacje na ten dom 16000 zł.

1. Zmień hydraulika - nie wie o czym mówi.

2. Moim zdaniem nie.

3. W mojej opinii okno narożne jest niewygodne, np. przy myciu i zabiera miejsce na szafki wiszące.

6. Całkiem niezła cena, ale da się taniej. Zdecydowanie lepsza inwestycja od kominka.

Ja upieram się przypodłogowe chociaż nie miałem z nią nigdy do czynienia. Aktualnie mieszkamy z rodzicami i tutaj jest centralne i grzejniki.

Odnośnie kominka to chcę go zrobić w razie gdybyśmy stwierdzili, że przy gazie nam zimno to ta. Dwa to, że ostatnio znajomej zepsół się kocioł i półtorej tygodnia czekała na serwisanta. Trzy to węgla mamy w Polsce od cholery a gaz? Rusek zakręci korek i pozamiatane :) I kominek to awaryjne źródło. Zawsze będzie można go przerobić na DGP w skrajnym przypadku. Dużo osób mówi, że płacą rachunki za gaz 250 zł. A jeżeli okaże się u mnie, że muszę podnieść temperaturę o dwa stopnie, bo odczuwam chłód? Wtedy rachunki sporo wyższe. Nie wiem sam. Może przesadzam?

Na okno narożne uparła się żona (nie podobają jej się szafki do góry) i tutaj mam mało do powiedzenia a szafek górnych brak, bo w projekcie mamy skrytkę przy kuchni.

Jest to dom parterowy, strop pewnie będzie teriva i tak myśle czy warto tę rekuperacje. Gdybym pomajstrował coś samemu to wyjdzie o montaż taniej :)

A ma ktoś tynki maszynowe na suficie?

Chcesz w kominku palić węglem? :p

Jeśli dobrze zaizolujesz dom, to rachunki za ogrzewanie nie będą duże. Nam wstępnie wychodzi ok 2500zł/rok za ogrzewanie i wodę użytkową, dlatego staramy się nie oszczędzać na ociepleniu.

Reku oczywiście można samemu, jak prawie każdą inną instalację.

Ja mam za gaz roczne rachunki na niecałe 1500 zł (średnia dobowa temp. 19,5 stopnia - w nocy chłodniej w dzień cieplej) za CW i CO na dwie osoby.

Ten sam rejon klimatyczny, co Września.

Ale dom był projektowany pod minimalne zużycie ciepła.

Natomiast traktowanie kominka jak alternatywy grzewczej jest nieporozumieniem. Salon to nie kotłownia. Kominek to dekoracja.

Cena węgla rośnie w zastraszającym tempie.

Wiele osób, które już raz wybudowało własny dom, za drugim razem stawia na ogrzewanie na prąd - bo wie, że cena nośnika jest zmienna w perspektywie 10 lat i ma mniejsze znaczenie. Bardziej liczy się jak najniższe zapotrzebowanie domu na ciepło. Bo oszczędzasz nie na cenie nośnika, tylko na tym, że grzać nie musisz.

Przy domu parterowym bez poddasza pełny strop to rozrzutność.

Cześć,

Ja odniosę się tylko do odpowiedzi nt. ogrzewania czyli ad.1)

Uważam, że twój hydraulik to jeden z nielicznych fachowców i wie co mówi, a nie " mówi tyle co wie", jak kilku tu użytkownków..

Uzasadnienie:

podłogówka jest fajna w pomieszczeniach przechodnich, szczególnie gdzie drepczemy po płyteczkach,( wiatrołap, kuchnia, łazienka), czy ewentualnie salon gdzie wygłupiamy się z dzieckiem na podłodze, a w miejscu gdzie śpimy najlepiej sprawdzają się ogrzewania punktowe jak grzejnik, możemy sobie go skręcić na noc, żeby spało się bardziej komfortowo. Grzejnik schłodzi się szybciej i łatwiej go ustawić nić podłogówkę, która po wyłączeniu i tak powoduje, że jeszcze długi czas grzeje co powoduje u nas dyskomfort w czasie snu. Dodatkowo spanie w sypialni z podłogówką to jak spanie na patelni..Nie powinno się spać bezpośrednio nad taką płytą grzejną, powoduję to bezsenność, suchoty w pysku, itp itd. Dziękuję i pozdrowienia dla HYDRAULIKA !

Edytowane przez adam1234567

Ja upieram się przypodłogowe chociaż nie miałem z nią nigdy do czynienia. Aktualnie mieszkamy z rodzicami i tutaj jest centralne i grzejniki.

Odnośnie kominka to chcę go zrobić w razie gdybyśmy stwierdzili, że przy gazie nam zimno to ta. Dwa to, że ostatnio znajomej zepsół się kocioł i półtorej tygodnia czekała na serwisanta. Trzy to węgla mamy w Polsce od cholery a gaz? Rusek zakręci korek i pozamiatane :) I kominek to awaryjne źródło. Zawsze będzie można go przerobić na DGP w skrajnym przypadku. Dużo osób mówi, że płacą rachunki za gaz 250 zł. A jeżeli okaże się u mnie, że muszę podnieść temperaturę o dwa stopnie, bo odczuwam chłód? Wtedy rachunki sporo wyższe. Nie wiem sam. Może przesadzam?

Na okno narożne uparła się żona (nie podobają jej się szafki do góry) i tutaj mam mało do powiedzenia a szafek górnych brak, bo w projekcie mamy skrytkę przy kuchni.

Jest to dom parterowy, strop pewnie będzie teriva i tak myśle czy warto tę rekuperacje. Gdybym pomajstrował coś samemu to wyjdzie o montaż taniej :)

A ma ktoś tynki maszynowe na suficie?

Biorąc pod uwagę fakt, że wasz dom będzie parterowy, to może warto pod uwagę wziąć strop drewniany?> który to w przestrzeni między płytami KG a płytami OSB będzie miał np 30-40 cm wełny?. Uzyskasz w pełni użytkowy strych na różne rzeczy i dobry ocieplony strop. Mając strop drewniany, masz na przyszłość duże polu manewru co do rozłożenia rekuperacji, lub innych instalacji czy montażu schodów itp itd. Robiąc terrivę, będziesz miał kupę niepotrzebnego betonu nad głową na który i tak wypadało by dać jakąś wełnę i spowoduje to już nieużytkowy strych. No chyb, że ocieplał będziesz połacie dachowe, ale to już wchodzisz w niepotrzebne koszty, bo ocieplasz wtedy strych a nie część mieszkalną.

Odnośnie tynków rozważ cementowo wapienne + gładzie. Uzyskasz w okolicy 20zł m2 konkretne białe ściany z tradycyjnym oddychającym cementowo-wapiennym tynkiem. Na tynki gipsowe knauf wydasz około 32zł/m2 nie masz pewności czy będą gładkie jak te opisane przeze mnie powyżej i do tego gips to gips, kto zna to wie.

Edytowane przez adam1234567

Ja odniosę się tylko do odpowiedzi nt. ogrzewania czyli ad.1)

Uważam, że twój hydraulik to jeden z nielicznych fachowców i wie co mówi, a nie " mówi tyle co wie", jak kilku tu użytkownków..

Uzasadnienie:

podłogówka jest fajna w pomieszczeniach przechodnich, szczególnie gdzie drepczemy po płyteczkach,( wiatrołap, kuchnia, łazienka), czy ewentualnie salon gdzie wygłupiamy się z dzieckiem na podłodze, a w miejscu gdzie śpimy najlepiej sprawdzają się ogrzewania punktowe jak grzejnik, możemy sobie go skręcić na noc, żeby spało się bardziej komfortowo. Grzejnik schłodzi się szybciej i łatwiej go ustawić nić podłogówkę, która po wyłączeniu i tak powoduje, że jeszcze długi czas grzeje co powoduje u nas dyskomfort w czasie snu. Dodatkowo spanie w sypialni z podłogówką to jak spanie na patelni..Nie powinno się spać bezpośrednio nad taką płytą grzejną, powoduję to bezsenność, suchoty w pysku, itp itd. Dziękuję i pozdrowienia dla HYDRAULIKA !

Sorry, ale nie wiesz o czym piszesz... oczywiście innym zarzucając głupotę.

No i podłogówka - niższa temperatura czynnika grzewczego = mniej paliwa na ogrzanie. Jest dużo tematów tu na forum, warto je poczytać. Poza tym wrzucam mój wcześniejszy post:

Tak dopowiem odnośnie ogrzewania podłogowego. Jestem typem "nie wiem, więc zapytam albo doczytam", i tak na przykład w kwestii ogrzewania podłogowego - trafiłem na tyle sprzecznych opinii, że poszukałem opracowań naukowych na ten temat... ;) I trafiłem! Bardzo fajne opracowanie dr Michała Strzeszewskiego z Politechniki Warszawskiej, dobrze i jasno napisana publikacja na ten temat, polecam przeczytać: http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/podlogowe i jeszcze wpływ tego ogrzewania na jakość powietrza http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/wplyw_ogrzewania_podlogowego_na_iaq.pdf

Skad Ty taka durna wiedze bierzesz? Przeciez tego sie nawet wycztac na najglupszych forach nie da. Gdzies pod monopolowym ktos takie bzdury rozpowszechnia? Oddychajace tynki cw z gladzia za 20zl/m2 - 5 bzdur w 1 zdaniu :D

Ja czerpie wzorce od fachowców starej daty z uprawnieniami , ty zaś pisząc o monopolowym, boje się skąd ty czerpiesz wzorce..

Ja czerpie wzorce od fachowców starej daty z uprawnieniami , ty zaś pisząc o monopolowym, boje się skąd ty czerpiesz wzorce..

Czyli od takich, co nauczyli się 50 lat temu, jak wygląda instalacja i do dzisiaj nie posunęli się w tej wiedzy dalej :D