Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Jarząbem 8n

Recommended Posts

Czyli od takich, co nauczyli się 50 lat temu, jak wygląda instalacja i do dzisiaj nie posunęli się w tej wiedzy dalej :D

Raczej chodzi mi o takich hydraulików, którzy zaczynali swoją działalność w szkołach zawodowych w oparciu o odpowiednią lekturę przełożoną na szeroko rozumianą obróbkę skrawaniem, przy użyciu specjalistycznych maszyn frezarek, tokarek itp, itd, a tylko po to, by wiedzieć jak wygląda praca na danym materiale... Kiedyś hydraulicy gwintowali stalowe rury w dwójkę o średnicy twojej szyi, uwzględniając przy tym jakość gwintu,. Potrafili wykonać instalacje wielopoziomową o działaniu grawitacyjnym. Ty zaś...nazywasz ich dziś niedoedukowanymi zacofancami i czerpiesz wzorce z małolatów ze zgrzewarką do pexa gdzie praktykę często nabyli na You tubie?. Trochę szacunku, a w szczególności pokory polecam.

Edytowane przez adam1234567

Raczej chodzi mi o takich hydraulików, którzy zaczynali swoją działalność w szkołach zawodowych w (...). Trochę szacunku, a w szczególności pokory polecam.

Tylko po co wiedza o gwintowaniu stalowych rur, jak technologia posunęła się naprzód i teraz robi się wszystko na plastikach, miedzi i alu-pex, a nie ze stali i kamionki?

Mój instalator starej daty nie umiał poprawnie ułożyć opaski brzegowej do anhydrytu (robił podłogówkę, ale nigdy z anhydrytem). Poprawialiśmy po nim.

Polecał piec gazowy 28kW do domu prawie pasywnego (wybraliśmy 14 kW), "bo będzie zimno i na pewno po zimie będę chciała kupić większy".

Tylko po co wiedza o gwintowaniu stalowych rur, jak technologia posunęła się naprzód i teraz robi się wszystko na plastikach, miedzi i alu-pex, a nie ze stali i kamionki?

Mój instalator starej daty nie umiał poprawnie ułożyć opaski brzegowej do anhydrytu (robił podłogówkę, ale nigdy z anhydrytem). Poprawialiśmy po nim.

Polecał piec gazowy 28kW do domu prawie pasywnego (wybraliśmy 14 kW), "bo będzie zimno i na pewno po zimie będę chciała kupić większy".

To że hydraulik robi instalacje, nie oznacza, że ma się znać na doborze kotła do twojego domu, od tego sensu stricto jest osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia do projektowania takowych instalacji w oparciu o odpowiednie obliczenia ze szczególnym uwzględnieniem materiałów i ich przenikalności cieplnej. Dziwie się, że twój hydraulik szerokoprofilowy zresztą.. wybiega poza swoje uprawnienia:) i doradza rodzaj kotła i zna wszystkich wylewkarzy w okolicy i zna ich wytyczne. Mój hydraulik starej daty, wymagał ode mnie abym skonsultował i ustalił poziomy posadzek i dostosował podłogówkę do przyszłych wylewek.