JacekF 14.12.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Dzień dobry. Potrzebuję porady od osób które robiły już u siebie tynki wewnętrzne. Czy warto lub czy jest potrzeba robić je na każdej ścianie nawet tam gdzie będą przykryte płytkami lub ozdobnym kamieniem? Pytam głównie o łazienkę, ścianę w salonie i sufity które wszędzie planuje podwieszane. Ściany są z betonu komórkowego a strop monolit. W łazience planuję na ścianach płytki a sufit p[odwieszany, w salonie na jednej ścianie będą kamienie dekoracyjne gipsowe, a sufity w salonie, kuchni i korytarzu będą podwieszane. Jak myślicie czy jest sens robić tynki pod te ściany i sufity jeśli i tak będą zakryte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 14.12.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Dzień dobry. Potrzebuję porady od osób które robiły już u siebie tynki wewnętrzne. Czy warto lub czy jest potrzeba robić je na każdej ścianie nawet tam gdzie będą przykryte płytkami lub ozdobnym kamieniem? Pytam głównie o łazienkę, ścianę w salonie i sufity które wszędzie planuje podwieszane. Ściany są z betonu komórkowego a strop monolit. W łazience planuję na ścianach płytki a sufit p[odwieszany, w salonie na jednej ścianie będą kamienie dekoracyjne gipsowe, a sufity w salonie, kuchni i korytarzu będą podwieszane. Jak myślicie czy jest sens robić tynki pod te ściany i sufity jeśli i tak będą zakryte? Ja u siebie również mam wszędzie podwieszany sufit (oprócz garażu i "kotłowni"). Budynek z Ytong Energo. Na jednej ścianie mam położoną cegłę ciętą (lico) i planuję położyć jeszcze na dwóch innych ścianach. Tam gdzie chcesz kłaść jakąś cegłę ozdobną to nie ma potrzeby, tylko wtedy musisz dobrze zagruntować podłoże przed klejeniem. Ja u siebie dałem wszędzie tynki, nawet tam gdzie ma przyjść cegła, bo nie wiem kiedy dokładnie to nastąpi W łazience odpuściłem sobie tynkowanie, ponieważ tam wszędzie kafle. Nawet jeśli nie planujesz wszędzie dać kafli to zawsze możesz dorównać to nidą na równi z płytką. Ja dawałem tynki na wszystkich ścianach oprócz łazienki + do tego gładź. Wysokość tynku to: od planowanej, docelowej wysokości podłogi (na gotowo) jakieś 5 cm niżej i od stropu jakieś 30 cm (podwieszany sufit). Lepiej dać zawsze jakiś zapas niż potem ma okazać się, że podwiesisz sufit albo położysz podłogę i zbraknie tynku Tynki mam Knauf Diamant (ten twardszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 14.12.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Zapytaj płytkarza czy będzie chciał zrobić płytki bez tynku, bo nie każdy chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 14.12.2017 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Podwieszany sufit masz 30cm od stropu? Sporo. Ja potrzebuję podwiesić sufit jak najbliżej stropu gdyż po wykończeniu podłogi będę miał 2,6m do stropu. chciałbym by przynajmniej było 2,5m na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 14.12.2017 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 ag2a a czy jest jakiś problem z "trzymaniem" płytek bezpośrednio na pustaku czy bardziej chodzi o nierówności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 14.12.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Nierówności są ważne, bo na większości klei jest chyba norma 10-12 mm kleju. Ja będą nierównosci to problem, to samo z sufitem z brtonu. Niekiedy jest 1-2 cm nierównosci i to jest problem. Ja robiłem wszędzie tynki, w łazienkach na ostro (bez zacierwania). Trzeba Sobie policzyć, bo tynki to teraz około 27 zł m2 (na ostro może Mniej) a dobry klej też kosztuje sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 15.12.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Ja mam 30 cm obniżony z tytułu rekuperacji na spiro (w niektórych miejscach mam nawiercane od poddasza przez strop i puszczony jest sztywny kanał a w niektórych miejscach tzw. trąby). Ja na gotowo mam 2.7 m pomieszczenia a łazienka 2,6 m. Odnośnie gołej ściany a płytki to nie ma znaczenia. Tak jak kolega pisał albo robisz tynk na ostro i na to płytki, gdzie i tak musisz użyć kleju, po którym płytki nie będą spływać, albo darujesz sobie, gruntujesz i kładziesz. Jak są jakieś duże odchyłki od równości to nida do wyrównania (zależy jak mocno są odchyłki). Co do grubości kleju to zależy jaka płytka i jaki format (z reguły jest to 5 mm kleju grzebień 10 chyba i 1 cm płytka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 16.12.2017 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Dzień dobry. Potrzebuję porady od osób które robiły już u siebie tynki wewnętrzne. Czy warto lub czy jest potrzeba robić je na każdej ścianie nawet tam gdzie będą przykryte płytkami lub ozdobnym kamieniem? Pytam głównie o łazienkę, ścianę w salonie i sufity które wszędzie planuje podwieszane. Ściany są z betonu komórkowego a strop monolit. W łazience planuję na ścianach płytki a sufit p[odwieszany, w salonie na jednej ścianie będą kamienie dekoracyjne gipsowe, a sufity w salonie, kuchni i korytarzu będą podwieszane. Jak myślicie czy jest sens robić tynki pod te ściany i sufity jeśli i tak będą zakryte? Ściany z pustaków , choć na oko wyglądają ładnie , to nie są równe . Prostowanie klejem do płytek po 50zł/opakowanie , jest nieopłacalne . No i jak na nieotynkowanej ścianie , wykonać hydroizolacje ? Małych formatów płytek , nie sposób zamontować równo , bez prostych i gładkich ścian . Jeżeli zaś kładziemy duże formaty , którymi można teoretycznie ściany wyrównać , to warstwa kleju ile będzie wynosić ? Od kilku do kilkudziesięciu mm . Kleje ulegają skurczowi podczas . Łatwo sobie wyobrazić co się stanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.12.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Jakoś klejenie płytek na goły pustak ceramiczny sobie nie wyobrażam bo tam zawsze jest krzywo to już na betonie komórkowym czy silikacie to już bardziej. Ściany proste, wystarczy dobrze zagruntować, najlepiej gruntelmittel do chłonnych podłoży i można kłaść płytki. Ja wszędzie gdzie będą płytki nie tynkuje silikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.12.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Szanowny Panie, nie wszędzie trzeba wykonywać tynki wewnętrzne. Warto z nich skorzystać wtedy, gdy ściany są bardzo nierówne i ułożenie płytek lub kamienia dekoracyjnego sprawiałoby duże trudności. Jeżeli podwieszane sufity będą wykonane z płyt kartonowo-gipsowych, to do ich spoinowania można zastosować masę ACRYL-PUTZ® MS 30. Masa jest wyjątkowo elastyczna, łatwa w nakładaniu oraz szlifowaniu. Dzięki niej nie będą występować pęknięcia na łączeniach. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.12.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Podwieszany sufit masz 30cm od stropu? Sporo. Ja potrzebuję podwiesić sufit jak najbliżej stropu gdyż po wykończeniu podłogi będę miał 2,6m do stropu. chciałbym by przynajmniej było 2,5m na gotowo.Ja też mam 2,60m na gotowo w projekcie i w związku z tym chyba zrezygnuję z podwieszanego sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlukasiewicz 02.01.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Nie spotkałem się, aby nawet deweloperzy zostawiali ściany bez tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts