mrufka_bum 25.01.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Tylko pytanie, czy jeśli w projekcie będą przewidziane panele PV (ja też mam je przewidziane w celu spełnienia wymogów), to czy do odbioru budynku nie będą one wymagane na dachu? Ja póki co nie planuję instalacji PV i tak mnie teraz naszło, czy aby nie będą tych paneli od nas wymagać? Nie wiem jak to się ma gdzie indziej, ale u nas odbiór domów jednorodzinnych to tylko kwestia papierów - kominiarz, gaz itp. Nikt z urzędu nie przychodzi oglądać tego, co sobie kto wybudował. Oczywiście mają takie prawo, ale raczej z niego nie korzystają. Wiem, bo mąż kiedyś, chwilo pracował w takim urzędzie. Odbierają osobiście jakieś większe inwestycje - restauracje, pensjonaty, hotele itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.01.2018 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Nie wiem jak to się ma gdzie indziej, ale u nas odbiór domów jednorodzinnych to tylko kwestia papierów - kominiarz, gaz itp. Nikt z urzędu nie przychodzi oglądać tego, co sobie kto wybudował. Oczywiście mają takie prawo, ale raczej z niego nie korzystają. Wiem, bo mąż kiedyś, chwilo pracował w takim urzędzie. Odbierają osobiście jakieś większe inwestycje - restauracje, pensjonaty, hotele itp. U nas też Komplet papierów i dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 26.01.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Macie rację dziewczyny. U nas też tak jest. Tylko sprawdzają zgodność dziennika z projektem i odbiory poszczególnych instalacji. Obawiam się, że jak zabraknie w papierach odbioru instalacji PV, a w projekcie jakiś zapis o panelach jest, to z odbioru budynku nici. Obym się myliła Muszę dopytać mojej architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 26.01.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Samochód elektryczny jest ekologiczny , a dom nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 26.01.2018 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Hej Iscra, Tern! No to długo sobie nie pomieszkaliście w tym mieszkanku Fajnie, że się będziecie budować, chociaż to droga przez mękę, ale przynajmniej ma się już nie tylko dach nad głową, ale nawet kawałek własnego ogrodu Podglądam Wasz nowy wątek już od tygodnia i czekam niecierpliwie na drugą koncepcję projektową. Pierwsza, i tu muszę zgodzić się z resztą towarzystwa, nie jest dobra. Zobaczyłam i nie spodobała mi się wcale, a przeróbki też wiele nie pomagają. Jedyna rada: wymazać i od nowa! Dlatego też czekam na koncepcję 2.0 i oby była przynajmniej znośna i podatna na wpływy forumowe (czyt. modyfikacje), bo ten kształt H, o którym wspomniała Wasza architekt, nie wróży najlepiej (jakoś tego nie widzę na tej działce). Ale pożyjemy - zobaczymy P.S. Na poprzedniej stronie, Pestka pokazała świetnie zaprojektowany dom na niestandardowej działce. I tak powinni myśleć architekci: najpierw kształt koncepcji dopasować do działki, a później szukać różnych rozwiązań aby zmieścić odpowiednie pomieszczenia w odpowiednich miejscach. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.01.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Na poprzedniej stronie, Pestka pokazała świetnie zaprojektowany dom na niestandardowej działce. I tak powinni myśleć architekci: najpierw kształt koncepcji dopasować do działki, a później szukać różnych rozwiązań aby zmieścić odpowiednie pomieszczenia w odpowiednich miejscach. Moniss, myślisz o tym polskim projekcie z postu 163? To rzeczywiście byłoby najlepsze podejście do tematu w kontekscie działki Iskry i Terna Edytowane 27 Stycznia 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 27.01.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 I tak powinni myśleć architekci: najpierw kształt koncepcji dopasować do działki, a później szukać różnych rozwiązań aby zmieścić odpowiednie pomieszczenia w odpowiednich miejscach. W 100% się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 27.01.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Właśnie nad tym samym się zastanawiam.... Dlaczego rozległy budynek na co by nie mówić niekształtnej działce jest projektowany w standardowym podejściu ?? Czemu miejscami bryła nie może naśladować działki? tylko kanciastymi winklami tworzy się przesmyki? zbyt zachowawczo architekt ale i Wy podchodzicie do projektu "zwykła bryła" nigdy nie będzie dobrze leżeć w takiej działce. EDIT: dopiero przeczytałem stronę wcześniej. Post Pestki - właśnie o to chodzi !!!! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342921-Elektrycznie-sympatycznie&p=7597246&viewfull=1#post7597246 ps. Na planie H też nie zagra Edytowane 27 Stycznia 2018 przez M.A.G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 27.01.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Moniss, myślisz o tym polskim projekcie z postu 163? dokładnie ten. Pomimo, że dla siebie nieco inaczej bym zorganizowała przestrzeń, nie zmienia to faktu, że dom jest świetnie wpisany w działkę i wziąwszy pod uwagę warunki takie a nie inne, to też bardzo dobrze rozplanowany (zakładam też, że wizja i pragnienia mieszkańców tego domu, nieco odbiegają od moich "chciejstw") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Też bym go nieco inaczej wewnątrz rozplanowała Poza tym gdybym budowała drugi dom, też bym sporo inaczej zrobiła niż jest w tym co mam. Nie miałam szczęścia korzystać z podpowiedzi forumowiczów Warto nas czytać i przemyśleć co mamy do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 29.01.2018 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Hej Iscra, Tern! No to długo sobie nie pomieszkaliście w tym mieszkanku E, jeszcze trochę pomieszkamy... Powiem Wam jak to z tym H ma być. To nie będzie takie równe jak z alfabetu W sumie w tym momencie nie wiadomo, czy to w ogóle będzie H, bo architekt stwierdziła, że na razie jej się kompletnie to nie podoba i jak dopracuje to dopiero nam wyśle I tak, macie rację z działką. My zastanawiamy się nad przyrównaniem bryły do wschodniej i północnej krawędzi działki, by otworzyć się na południe i zachód. Ciekawe, ile czasu nam zejdzie z opracowaniem projektu... Już przy dworku były przeboje zanim zagrało co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 może w tym kierunku: ? Między skrzydłem sypialnym a oknami salonu można dać wyższe krzewy i drzewka, by nie zaglądać z salonu do sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 31.01.2018 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Ok, kochani, zapraszam do męczenia kolejnej koncepcji Mam na nią już parę pomysłów usprawniających Ach, ważne info. To będzie w lustrzanym odbiciu na działce! )) Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Iscra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 31.01.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ten układ mi zupełnie nie leży.Mam tyle uwag że sobie je daruję. Ale oczywiście to wam ma pasować. Położenie na działce wam odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 31.01.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Podpinam się pod Doriko. Mi najbardziej nie pasowałby układ kuchni, przejście przez garderobę do sypialni, brak możliwości wejścia do kotłowni z zewnątrz, chociażby z garażu i łazienka bez okna. Ale tak chyba było też w poprzednim... Dla mnie lepszy pierwszy projekt (oprócz układu kuchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.01.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o układ dziennej części mam takie samo zdanie jak Doriko i Mrufka. Przejście do sypialni przez garderobę to jedno z gorszych rozwiązań. Kształt domu nadal nie wpisuje się w działkę. Funkcjonalnie będzie fatalnie. Nie wpisze się w działkę Dlaczego architekt nie zaprojektuje domu biorąc pod uwagę kztałt działki??? Coraz bardziej wydaje mi się prawdopodobna sugestia, chyba Elfir i Katki, że to gotowe projekty Poza tym, dom coraz większy, przestrzeń dzienna coraz mniejsza i miejca na działce też nie przybywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 31.01.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Miałam nie pisać, bo nic nowego nie wniosę, ale w sumie czekacie na opinie, to się dołączę do dziewczyn. Mnie też nie za bardzo gra taki układ. W sumie jedyne, co mi się podoba, to dosyć przestronny wiatrołap. I garaż Nie wyobrażam sobie za to, trzech par drzwi w małym pokoiku Marka. Wejście z garażu zrobiłabym jednak do wiatrołapu. Po co włazić buciorami do mini gabineciku, żeby później przejść do wiatrołapu, zostawić buty i kurtki. Układ części dziennej też zupełnie mi nie leży. Wejście z wiatrołapu na strefę wypoczynkową, układ kuchni, no nie mogę się odnaleźć. Wejście do sypialni przez garderobę, też chyba by mnie przygniotło. No i nadal dysproporcja między łazienkami dla mnie jest zbyt duża. Wkurzałoby mnie, gdyby dzieciaki musiały korzystać z mojej łazienki przy sypialni, żeby móc poleżeć w wannie. A z drugiej strony, nie chciałabym ich pozbawiać tej przyjemności. Także ogólnodostępną łazienkę, zrobiłabym z prysznicem i wanną. Ogólnie, to ciekawe jest takie wystawianie swoich projektów do oceny innych. Można uzyskać naprawdę wiele cennych uwag, pomysłów i rozwiązań. Gorzej, kiedy projekt nie wzbudza entuzjazmu. Ale Wy jesteście już zaprawieni w boju i świadomie pokazujecie swoje projekty, także chyba nie robimy Wam zbyt dużej przykrości?? Ciekawa jestem bardzo Waszego ostatecznego projektu, bo nie macie łatwego zadania. Trzymam kciuki i życzę powodzenia w projektowej walce edit: Jeszcze jedna uwaga przyszła mi do głowy. Skoro nie chcecie zbytnio powiększać domu, zrezygnowałabym z osobnego WC dla gości i zrobiła pełnowymiarową łazienkę ogólnodostępną. Sama tak zrobiłam w swoim projekcie i bardzo mnie to cieszy. Trzy kibelki, to trochę dużo, jak na taką bryłę, za to brak dostępu do wanny dla reszty domowników, troszkę by mnie smucił Edytowane 31 Stycznia 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 i układ korytarzyków w części nocnej jest jak labirynt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 31.01.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Aż sobie wklepałam w wyszukiwarkę "dom parterowy z 4 sypialniami", żeby zobaczyć, co proponują gotowce. Otworzyłam pierwszy projekt i bryła bardzo mi się spodobała Oczywiście nie jest to projekt dostosowany do waszej działki, ale ma wszystko, co planujecie Jest z czego wykrzesać dwa mini pokoiki, a nawet trochę większe http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406224 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 31.01.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ja bym taką bryłę zaproponowała, tylko nie potrafię pomieszczeń wyrysować. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406229&d=1517426826 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts