Elfir 21.02.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Podobny dom, ale skromny na elewacji, miał jeden z moich klientów. Właśnie z łącznikiem , który miał wielkie okno na wewnętrzny taras z wiatrołapu. Z tym, że chyba łącznik był krótszy niż u ciebie. i to było tylko okno. Tutaj obrys bryły, bo mapy od wielu lat nieaktualizowane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.02.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Katka, tylko żeby nie przesadzić z tymi ciekawymi i oryginalnymi materiałami Jeśli chodzi o znakomicie zrobioną elewację nowoczesnego i niebanalnego domu – zresztą wnętrze również – polecam wątek Stodoła Pawła i Demona. Tylko 23 strony, ale warte przeczytania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210399-stodo%C5%82a-Paw%C5%82a-i-demona/page23 Edytowane 21 Lutego 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 21.02.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Jaka bryła by nie była liczy się gust i wyczucie urządzającego. Nowoczesność i minimalizm jest teraz w cenie więc i materiały tego typu droższe ale nie skazuj tych co nie mają fortuny na urządzenie domu od razu na straty. Na tym forum wielokrotnie ludzie udowadniali że pieniądze to nie wszystko. Można ładnie i spójnie (nie ważne w jakim stylu) za niewielkie pieniądze. Ależ zgadzam się z tobą w 100%. Ale bryła tego domu z czego by go nie bydować nie bedzie „za niewielkie pieniądze”. O to mi właśnie chodzi, można wybudować prosty piekny dom i go urządzic za niewielkie pieniądze, ale to nie ten projekt. Ja nikogo nie spisuje na straty, ja tylko uświadamiam i to dlatego, że bardzo dobrze życzę autorom wątku. A oni sami najlepiej wiedzą co chcą i na co ich stać, a moja pisanina to tylko moje subiektywne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 21.02.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Katka, tylko żeby nie przesadzić z tymi ciekawymi i oryginalnymi materiałami To jest oczywista oczywistoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.02.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Katka Link do fajnej elewacji z całkiem zwyczajnych materiałów – cegła, albo okładzina a'la cegła i trochę drewna https://www.archdaily.com/889234/l-residence-lanza-atelier Nie jest hiper nowoczesne, ale proste do bólu i bardzo przyjemne w odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 21.02.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Pestka56 wiesz o co chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 21.02.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Pestka56, wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.02.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 No, pewnie, każdemu o co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 21.02.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 22.02.2018 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Przeróbki części nocnej: 1. z garażem nieocieplanym 2. z wiatą z dwiema ścianami (i płaskim dachem) W obu wersjach biblioteczka w długim korytarzu - półki od podłogi aż po sufit, - półki nad drzwiami (wersja 1.) - półki nad i pod oknami (wersja 2.) i siedziska na głębokich parapetach aby przysiąść z książką. Mniejsze okna z siedziskami można zamienić na większe. Siedziska wzięły się dlatego, że nie widzę na projekcie fotela Iscry do czytania książek w sypialni Nie wiem jak u Was z wymogami co do dachów, ale moim zdaniem nieźle by się prezentował ten dom przynajmniej z jednym skrzydłem z płaskim dachem. Edytowane 22 Lutego 2018 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 22.02.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) micbarpia, dzięki za wizualki Już widać z nich, że okno w sieni warte będzie każdej złotówki, która na nie pójdzie. Na grafikach wywołuje u mnie bardzo miłe skojarzenia z widokiem z mostka USS Enterprise/Voyager/Discovery (wybierzcie ulubiony) Wygląda też na to, że spokojnie poradzimy sobie bez okna w południowej ścianie salonu (wydaje się jedynym sensownym miejscem na TV i naszą bibliotekę). moniss, Twój drugi rzut jest idealnym przykładem tego, jak paskudne decyzje trzeba czasem podejmować przy projektowaniu. Twoja propozycja daje zauważalne zmniejszenie powierzchni komunikacyjnej i całkiem duże pokoje dzieci. Tylko te pokoje są ustawione na północny wschód i od ulicy Za to pomysł z garażem i ustawieniem szaf po lewej zamiast prawej stronie chyba sobie wykorzystamy Zobaczymy tylko jeszcze, co nam wyjdzie po poprawkach, bo po rozmowie z architekt ustaliliśmy, że cała część nocna pójdzie do przemeblowania (pralna bliżej łazienek i w czystej strefie, wejście do naszej łazienki, może trochę cm do pokoi dzieci). A co do dachu, to wymagane jest 25-45 stopni na zasadniczej bryle budynku. Planuję się zorientować, czy są w stanie za takową uznać np. sień Z drugiej strony nasza architekt mówiła, że właśnie sień planowała płaską, a skrzydła dwuspadowo. Się jeszcze zobaczy, co z tego wyjdzie Edytowane 22 Lutego 2018 przez Tern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 22.02.2018 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 A ja sobie wymarzyłam część dzienną z dachem dwuspadowym i odkrytą więźbą, a część nocną z dachem płaskim (znaczy się, ekhm, "tarasem" ). Wszystko też zależy od tego, jak to wyjdzie na elewacji, czy będzie ładnie i sensownie wyglądało. I wiecie, czego się dowiedzieliśmy? Że to okno w sieni architekt dała tak z duszą na ramieniu, "a, pewnie wywalą, ale spróbuję" A tu tak chwyciło! Są też koncepcje użycia więźby wieszakowej zamiast wiązarów. Okna - ich wielkość i rozmieszczenie - będą jeszcze dokładnie dopasowywane przy elewacji, żeby to dobrze wyglądało. Prawdopodobnie wyleci okno południowo-zachodnie w salonie (za kanapą), aby zrobić tam wielką ścianę książek. Kuchnia będzie poszerzana w tej części obok mojego gabinetu, aby tam zmieścić wysoką zabudowę. Hmmm... Chyba będę musiała wziąć projektanta ogrodu... Bo pod tym względem będzie to wymagający dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 22.02.2018 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 W ogóle, micbarpia, dzięki za szkic w SketchUpie! Pozwolił nam sobie lepiej wyobrazić przestrzeń w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 22.02.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 nie ma za co zaden klopot, tak jak pisalem, jak bedziecie chcieli jakis konkret sprawdzic to smialo piszcie ja w wolnej chwili moge podmienic kolory czy zmienic dach i dorzucic wam wizualke, calego domu nie zrobie jak w pracowni bo na to czasu nie mam ale cos tam bez problemu zawsze moge podrzucic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 22.02.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Jeśli chodzi o znakomicie zrobioną elewację nowoczesnego i niebanalnego domu – zresztą wnętrze również – polecam wątek Stodoła Pawła i Demona. Tylko 23 strony, ale warte przeczytania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210399-stodo%C5%82a-Paw%C5%82a-i-demona/page23Przeczytałem jednym tchem i choć styl nie mój, to efekt powalający i wewnątrz i na zewnątrz. Pewnie coś stamtąd podchwycimy Zgodnie z obietnicą naszej architekt, do niedzieli będziemy mieli i poprawiony rzut i pierwsze elewacje. Chyba pęknę z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 22.02.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Od jakiegoś czasu jestem zakochana w zielonych dachach i jak bym miała płaski dach robić to bym zielony zrobiła tylko nie z samych traw ale taki ukwiecony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Elfir, wyraźnie jesteś wywoływana do tablicy – Zielone Dachy O ile pamiętam, to twój dom ma tak wykonany dach, że można na nim zrobić Zielony Dach, prawda? Bo to nie jest takie hop siup. Wymaga i odpowiednio mocnej konstrukcji i specjalnej izolacji, a na dodatek cała reszta, ktorą się na takim dachu umieszcza, by rośliny mogły rosnąć, też nie jet banalna. W sumie wspaniałe są Zielone Dachy, ale niestety kosztowne Jest wątek na forum, w którym obie dyskutowałyśmy o temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?28401-ZIELONY-DACH-ogr%C3%B3d-na-dachu Krótki, tylko 2 strony, ale polecam, bo Elfir i chyba Robert Skitek też sporo informacji wrzucili. Edytowane 22 Lutego 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Przeczytałem jednym tchem i choć styl nie mój, to efekt powalający i wewnątrz i na zewnątrz. Pewnie coś stamtąd podchwycimy Zgodnie z obietnicą naszej architekt, do niedzieli będziemy mieli i poprawiony rzut i pierwsze elewacje. Chyba pęknę z ciekawości Tern, mam trochę sugestii i spodziewaj się wieczorem postu z rysunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 22.02.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Eeeeech, musisz sprowadzać na ziemię, pomarzyć se nie można Ostatnio oglądałam ziemianki, postawiłabym taką u siebie zamiast domku narzędziowego, miałabym namiastkę domu z zielonym dachem. Można kupić betonowe gotowce, tylko u mnie wkopać się nie da bo glina i by mi zalało a usypać górkę bez wkopywania trochę za dużo miejsca by zajęło z resztą mąż nie podziela mojej fascynacji tym tematem więc jak zwykle tylko sobie pomarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 22.02.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Tern, mam trochę sugestii i spodziewaj się wieczorem postu z rysunkiem.Może wstrzymaj się (jeśli dasz radę. Iscra by nie dała, tak dla porównania ) do drugiej koncepcji? Trochę szkoda Twojej pracy na poprawianie czegoś, co za chwilę mocno się zmieni Niemniej jeśli nie możesz się powstrzymać, to śmiało wrzucaj, co Ci tam do głowy przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts