Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrycznie, sympatycznie

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 753
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czas na mały update ;)

1. Dostaliśmy poprawiony rzut. Uwzględnia już wygląd elewacji, więc układ okien "nieco" się zmienił ;) Wymaga jeszcze korekt (regał w salonie, nasza sypialnia prawie bez szaf), ale wygląda na to, że następna wersja będzie już ostateczną! :wave:

2018-04-10 (1).jpg

2. Elewacje. Na razie poglądowo, więc nie przywiązujcie się do nich za mocno ;) Następna wersja (z dużą ilością naszych poprawek) już "się tworzy" ;)

E.jpgW.jpgN.jpgS.jpg

3. Wreszcie mamy zdjęcie szafy (w następnym poście). Lustra nie dało się sensownie uchwycić :(

4. Bliskie spotkanie trzeciego stopnia z linoleum wyleczyło nas z tego pomysłu. Miejsca spawania rolek i nawet najdrobniejsze niedoskonałości wylewki są BARDZO widoczne. Biorąc pod uwagę, że tym momencie skreśliliśmy chyba wszystkie w miarę popularne materiały na wykończenie podłóg, trzeba będzie zacząć myślenie od nowa :???: :rolleyes:

Edytowane przez Tern

Tern, wstawiłeś nie zdjęcia, a znaczki pocztowe ;) Nic nie widać :(

Szafa super. Zdecydowanie umieściłabym ją w salonie :yes:. Można wkomponować między półki biblioteki. Jak znajdę zdjęcie takiego układu (bo gdzieś mam) to wkleję .

Edytowane przez pestka56

Póki nie policzymy OZC (a nie policzymy, póki nie będziemy mieli ostatecznego układu pomieszczeń i - zwłaszcza - powierzchni okien), to dalej jest "elektrycznie" ;) A potem zobaczymy, co nam z kalkulacji wyjdzie.

W załączniku większy rzut (poprawione też w poprzednim poście) ;)

Szata super. Zdecydowanie umieściłabym ją w salonie :yes:. Można wkomponować między półki biblioteki. Jak znajdę zdjęcie takiego układu (bo gdzieś mam) to wkleję .
Wklejaj, bo z szafą mam problem. Podoba mi się pomysł, żeby wrzucić ją do salonu, jako barek zwłaszcza :D Tyle, że IMHO jedyne dobre miejsce to przy ścianie spiżarni, a wtedy zaczyna brakować miejsca na stół jadalniany. No i Iskrze marzyła się tam tkanina dwuosnowowa... Z kolei ustawienie jej w biblioteczce zabrałoby miejsce dwóm - trzem setkom książek (o ile nie dorobiłbym półek w środku). A to już zaboli. No i tak zwyczajnie nie umiem sobie tego wyobrazić ;)

2018-04-10 (1).jpg

Edytowane przez Tern

Przy elektrycznym domu ogrzewanie to najmniejszy problem. Ciepła woda przy przepływowych podgrzewaczach i kilkuosobowej rodzinie powoduje wysokie rachunki. Dlatego tylko prysznic.

Wydaje mi się , że układ pomieszczeń jest optymalny , ale jako przeciwnik budowania domu dla samochodu wyjście z garażu zrobiłbym na zewnątrz do głównego wejścia a przez to powiększyłbym sypialnię.

jako przeciwnik budowania domu dla samochodu wyjście z garażu zrobiłbym na zewnątrz do głównego wejścia a przez to powiększyłbym sypialnię.
Analizowałem tą opcję wcześniej, ale nie chcę śpiących dzieci wynosić nocą na deszcz/mróz, więc przejście głównym wejściem odpada.

Przy elektrycznym domu ogrzewanie to najmniejszy problem. Ciepła woda przy przepływowych podgrzewaczach i kilkuosobowej rodzinie powoduje wysokie rachunki. Dlatego tylko prysznic.

Przepływowe ogrzewanie wody prądem to czysta rozrzutność.

Zdecydowana większość zużycia ciepłej wody przypada na porę drogiej strefy każdej tarfy energetycznej. Tu najsensowniej wyjdzie G12as, ale to i tak będzie prawie 2x drożej, niż w taniej strefie G12.

Przepływowo to można ogrzewać w kuchni, gdzie zużycie jest minimalne i większe straty dałaby cyrkulacja albo spuszczanie zimnej wody czekając na ciepłą.

165,92 mkw powierzchni do grzania to chyba nie tragedia ;) Plus garaż oddzielony o powierzchni 28,74 mkw. Wstępnie rozmawialiśmy, że garaż będzie w konstrukcji szkieletowej, ale z zewnątrz zupełnie nie będzie to widoczne.

Szafa w sypialni! Do kompletu do łóżka i koniec! :p

Chociaż chętnie zobaczę inne inspiracje :D

Do ogrzewania wody trochę myślimy nad jakimś samorobnym solarem... Ale to zupełnie w powijakach jeszcze.

Co do podłóg - jak Tern pisał, linoleum odpadło. Spawy są szerokości fugi (ok. 3-4mm), a wystarczy małe wyszczerbienie przy docięciu linoleum, by wchodził tam brud i by było to BARDZO widoczne. Można zrobić "bezfugowo", ale wtedy wyszczerbienia będą jeszcze większe.

W tym momencie widzę jedynie panele winylowe. Dlaczego takie, a nie zwykłe? Bo zależy nam na zrobieniu jak największej powierzchni bez widocznych łączeń i listew. Winylowe nie są tak wrażliwe na wilgoć jak zwykłe, można je przykleić do podłoża, a ich rozszerzalność jest pomijalna. Cenowo są akceptowalne.

W sumie podsumujmy podłogi, jakie mamy do wyboru:

- deska podłogowa

- parkiet

- panele MDF

- panele winylowe

- płytki

- linoleum

- żywica

- beton polerowany

- wykładzina dywanowa

Co pominęłam? Bo już się gubię ;)

165,92 mkw powierzchni do grzania to chyba nie tragedia ;)

Zapotrzebowanie na ciepło nie zależy od powierzchni ogrzewanej (to, że potem się przez nią dzieli żeby otrzymać kW/m2 czy kWh/m2 i sprawdza z WT to osobna kwestia). Inne zapotrzebowanie będzie domu nawet tak samo ocieplonego, z takich samych materiałów który jest prostopadłościanem z grubsza, niż taką rozbudowaną bryłę, o dużo większej powierzchni ścian zewnętrznych.

Analizowałem tą opcję wcześniej, ale nie chcę śpiących dzieci wynosić nocą na deszcz/mróz, więc przejście głównym wejściem odpada.

Ale zanim zamieszkasz w tym domu, trochę czasu minie, a dzieci maja taką dziwną właściwość, że strasznie szybko rosną ;) Tak więc do obecnego wieku dodaj przynajmniej dwa lata.

Wejście z garażu bezpośrednio do domu to bardzo fajna rzecz (zwłaszcza gdy garaż służy też do majsterkowania), ale czasami lepiej jest poświęcić to na rzecz innych rozwiązań. I jeśli to przejście jest podyktowane wyłącznie argumentem o śpiących dzieciach, to ja bym się jeszcze raz nad tym zastanowiła.

Jakoś brakuje mi w Waszej sypialni garderoby albo większej ilości szaf.

Zastanawiam się też, po co te trzy schodki do wejścia? Macie wysoki poziom wód gruntowych, czy nierówną działkę? Jeśli nie, to ja ograniczyłabym się do co najwyżej jednego schodka/podestu (aby później nie podsypywać wyżej części ogrodowej lub nie robić schodków z tarasu do ogrodu).

Okna zdecydowanie do poprawki. W pokoiku Iscry powinno być dużo mniejsze okno, a nie portfenetr. W salonie też przeszklenia do poprawki bo np. biblioteczka wchodzi w szklenie. Nie widzę wymiarów pomieszczeń, ale może po zwężeniu okna w sypialni, szafa zmieściłaby się na ścianie łazienkowej?

Szkoda, że obrazki z elewacjami są mało czytelne (i nie chodzi tu wyłącznie o ich wielkość) i czasami nie potrafię dopasować okien do pomieszczeń, ale wydaje mi się, że w sypialniach szczytowych są drzwi tarasowe, one mają tam być?

Czy w pomieszczeniu technicznym/gospodarczym (zwanym kotłownią) macie już wszystko poustawiane na gotowo (wszystkie strefy zagospodarowane) i to dlatego od drzwi do drzwi idzie się zygzakiem?

Ale zanim zamieszkasz w tym domu, trochę czasu minie, a dzieci maja taką dziwną właściwość, że strasznie szybko rosną ;) Tak więc do obecnego wieku dodaj przynajmniej dwa lata.
Dopiero jak dodam 10, to przestanie robić większą różnicę ;) A i wtedy rozładunek bagażnika w nocy, przy deszczu i braku typowej strefy buforowej przy wejściu będzie bardzo dyskusyjną przyjemnością ;) Jak już pisałem: naprawdę to przemyślałem ;)

Jakoś brakuje mi w Waszej sypialni garderoby albo większej ilości szaf. (...) Okna zdecydowanie do poprawki. W pokoiku Iscry powinno być dużo mniejsze okno, a nie portfenetr. W salonie też przeszklenia do poprawki bo np. biblioteczka wchodzi w szklenie. Nie widzę wymiarów pomieszczeń, ale może po zwężeniu okna w sypialni, szafa zmieściłaby się na ścianie łazienkowej?
Khem...
Wymaga jeszcze korekt (regał w salonie, nasza sypialnia prawie bez szaf),
:p

Zastanawiam się też, po co te trzy schodki do wejścia? Macie wysoki poziom wód gruntowych, czy nierówną działkę? Jeśli nie, to ja ograniczyłabym się do co najwyżej jednego schodka/podestu (aby później nie podsypywać wyżej części ogrodowej lub nie robić schodków z tarasu do ogrodu).
Wodę mamy wysoko. Ale i tak rozmawialiśmy z architekt, żeby dom podniosła tylko na tyle, na ile to jest niezbędne ;)

Szkoda, że obrazki z elewacjami są mało czytelne (i nie chodzi tu wyłącznie o ich wielkość) i czasami nie potrafię dopasować okien do pomieszczeń, ale wydaje mi się, że w sypialniach szczytowych są drzwi tarasowe, one mają tam być?
Z dopasowaniem okien do pomieszczeń problem jest taki, że parę się zgubiło ;) Dlatego też nie poprawiałem zdjęć elewacji: szkoda energii na coś więcej niż ogólny rzut okiem. Ale dobrze wypatrzyłaś, sypialnie od południa mają wysokie okna. Czy zrobimy tam drzwi tarasowe, to inna historia ;)

Zdaje się, że zrobiłam za dokładne porządki na dyskach :( Znalazłam tylko jedną bibliotekę z wstawioną szklaną częścią i jedną kombinację półki-kredens. Za to ciekawie wyglądają

alluring-home-library-shelving-units-bookshelves-with-ladder.jpg

Libradecor.jpg

wall-storage-30.jpg

No, i szafa Iskrowo-Ternowa w dwóch odsłonach

wall-storage-29.jpg

wall-storage-31.jpg

Pestka, ale u twojej babci stały zapewne kredensy i pomocniki a nie szafy sypialniane. To co ma Iscra i Tern to tez nie bieliźniarka tylko szafa z bieliźniarką. W środku jest część biliźniarki a po bokach normalne wieszaki na ubrania (jak sie nie myle, bo nie widziałam), jak w zwykłej szafie. Powiec na co w salonie wieszaki na ubrania? Tak można to przerobić, dać półki tylko po co? Ta szafa tworzy piękną całość z łożem małżeńskim.

Twoja pierwsza inspiracja bardzo fajna, urozmaica dużą biblioteke :).

Ale szkoda ją chować :)

U babci w „kredensie” owszem był kredens wielki jak stodoła, ale były też pdobne to tej szafy, gdzie w szufladach były sztućce i takie tam, a w bocznych szafach były szuflado-półki (bardzo sprytne półki wysuwane), na których leżały obrusy, serwety.... W szklanej części stały srebra.

Iskrowy mebel można przystosować. On wygodny do sypialni nie jest, bo: wielki, a na wieszki miejsca mało.

Też mi się ta pierwsza bardzo podoba :)